Πέμπτη 02.01.2025
More

    Μητσοτάκης: Η καθολική απαγόρευση των social media δεν θα είχε αποτέλεσμα

    Έρχονται τα parko.gov.gr και kids wallet

    Η κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα το σχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από την ανεξέλεγκτη χρήση των social media και για την αντιμετώπιση του εθισμού στο Διαδίκτυο.

    Ασπίδα προστασίας των παιδιών από την ανεξέλεγκτη χρήση των κοινωνικών δικτύων και από την προβολή ακατάλληλου για την ηλικία τους υλικού επιχειρεί να υψώσει η κυβέρνηση, και στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζεται σήμερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το κυβερνητικό σχέδιο «Εθνική Στρατηγική».

    Ποιες μπορεί να είναι οι παρεμβάσεις; Η καθολική απαγόρευση των social media δεν θα είχε αποτέλεσμα. Πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να συζητήσουμε για το πρόβλημα. Εμείς και τα παιδιά μας. Οι γονείς που φέρουν μεγάλη ευθύνη στο να θέτουν όρια. Και να θέσουμε και τις εταιρείες τεχνολογίας προ των ευθυνών τους. Οι αλγόριθμοι των εταιρειών αυτών είναι έτσι σχεδιασμοί ώστε να μεγιστοποιούν το χρόνο που είμαστε μπροστά στην οθόνη των κινητών μας.

    Η προστασία της παιδική ψυχής είναι μία υποχρέωση αυτονόητη μία ς κοινωνίας και γιατί ο παιδικός και ο εφηβικός εγκέφαλος ακόμα αναπτύσσεται.

    Η στρατηγική που αναλύσαμε σήμερα θα εξελιχθεί σε διάφορα βήματα. Πρώτα θα πρέπει να ενημερώσουμε τους γονείς για τους γονεϊκούς ελέγχους που είναι διαθέσιμοι σήμερα.
    Για το kids wallet. Απλοποιεί τον τρόπο παρέμβασης. Υπάρχουν δύο προβλήματα, το πόσο χρόνο περνάμε στο κινητό, αλλά και το τι βλέπουμε.
    Το κινητό πρέπει να είναι έξω από το δωμάτιο όταν κοιμάται το παιδί, αυτό ισχύει και για τους γονείς και το λένε όλοι οι επιστήμονες.
    Οι γονείς καταλήγουν να χρησιμοποιούν το κινητό και αυτό για να παρακολουθούν τα παιδιά τους όταν είναι έξω, αλλά δεν ξέρουν τι κάνουν με τοπ κινητό όταν είναι μέσα στο σπίτι.
    Η πρόκληση της επόμενης ημέρας είναι πως θα πιέσουμε τις πλατφόρμες για τις παιδικές και εφηβικές ηλικίες.

    Το instagram έχει πολύ ενδιαφέρον, γιατί για τα κορίτσια δημιουργεί συγκρίσεις με πρότυπα που μπορεί να είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Γι αυτό και νομίζω ότι επιστημονικά είναι αρκετά τεκμηριωμένο ότι τέτοιες εξαρτήσεις δημιουργούν ειδικά στα κορίτσια ζητήματα αυτοεκτίμησης.
    Αν σήμερα έχουμε πρόβλημα διάσπασης προσοχής για σκεφτείτε τι συμβαίνει με το γράψιμο όταν πλέον γίνεται και από την τεχνητή νοημοσύνη.
    Θέλω η Ελλάδα να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ζητήματος.
    Επιλέξαμε να κάνουμε αυτή την εκδήλωση σήμερα γιατί θέκλω να είναι αντικείμενο συζήτησης στα οικογενειακά τραπέζια.
    Οι γονείς να βάλουν σήμερα τα parental control
    Δεν πάμε να βάλουμε περιορισμούς καθολικούς
    Οι μεγάλες εταιρείες και οι μεγάλες πλατφόρμες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έχουν βγάλει πάρα πολλά λεφτά

    parko.gov.gr και kids wallet

    Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου στην τοποθέτησή του είπε πως με το parko.gov.gr που θα βγει στον αέρα μετά την εκδήλωση και από εκεί θα δίνονται οδηγίες για γονικό έλεγχο. Καθορίζουμε τη διάρκεια που θα μπορεί να περιηγηθεί ένα παιδί στο διαδίκτυο, σε ποιες εφαρμογές θα μπαίνει και ποιες ημέρες.
    Αρχές Απρίλη έρχεται η μεγάλη αλλαγή με το kids wallet. Εκεί θα έχουμε την ηλικία του παιδιού και εξ αποστάσεως θα βλέπουν οι γονείς πότε και πού μπαίνει το παιδί. Παράλληλα θα γίνεται ο έλεγχος ηλικίας. Οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν τη συσκευή που θα μπορεί να χρησιμοποιεί το παιδί και έτσι θα πιστοποιείται η ηλικία.

    Αυτό θα οδηγήσει και τις πλατφόρμες να κάνουν έλεγχο ηλικίας. Ωστόσο ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί από την Ευρώπη ποια θα είναι αυτή η ηλικία. Μία πρόταση που έχει ακουστεί είναι τα 15 έτη.
    Η ζωή δεν είναι να κουνάς παθητικά τον αντίχειρά σου σε μία οθόνη. Η ζωή είναι εκεί έξω.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ