Πάνω από 1.000 παραβάσεις την 25η εβδομάδα της δράσης για την υποχρεωτική χρήση κράνους
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι και οι ενημερωτικές παρεμβάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», με βασικό στόχο τη γενικευμένη συμμόρφωση οδηγών και επιβατών δικύκλων, αλλά και των χρηστών Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (Ε.Π.Η.Ο.).
Σύμφωνα με το Κατευθυντήριο Επιχειρησιακό Σχέδιο Τροχαίας, αστυνομικές δυνάμεις από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, τα Αστυνομικά Τμήματα και τις Ομάδες Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) διενεργούν συστηματικούς και αυστηρούς ελέγχους σε δίκυκλα οχήματα, καθώς και σε επιχειρήσεις ενοικίασης δικύκλων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στους επαγγελματίες διανομείς και στους εργοδότες τους, λόγω της αυξημένης έκθεσής τους σε κίνδυνο.
Κατά το χρονικό διάστημα από 15 έως 21 Δεκεμβρίου 2025, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 15.610 έλεγχοι, στο πλαίσιο των οποίων διαπιστώθηκαν περισσότερες από 1.000 παραβάσεις. Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν 920 παραβάσεις σε οδηγούς – εκ των οποίων 34 αφορούσαν εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής – καθώς και 101 παραβάσεις σε επιβάτες.
Αναλυτικότερα, 802 παραβάσεις αφορούσαν οδηγούς δικύκλων (31 εκ των οποίων διανομείς), 93 επιβάτες δικύκλων και 118 οδηγούς Ε.Π.Η.Ο.
Σε επίπεδο περιφερειών, ο μεγαλύτερος αριθμός παραβάσεων καταγράφηκε στην Αττική με 583, ενώ ακολούθησαν η Κρήτη (76), τα Ιόνια Νησιά (72), η Δυτική Ελλάδα (61), η Θεσσαλονίκη (55), το Νότιο Αιγαίο (54), η Πελοπόννησος (36), η Θεσσαλία (26), η Ήπειρος (16), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (12), η Στερεά Ελλάδα (12), το Βόρειο Αιγαίο (9) και η Κεντρική Μακεδονία (9).
Υπενθυμίζεται ότι με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), το κράτος στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα αυστηρής αντιμετώπισης της μη χρήσης κράνους, μέσω αυξημένων διοικητικών κυρώσεων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες για τους οδηγούς δικύκλων, ενώ οι ίδιες κυρώσεις επιβάλλονται και σε όσους δεν μεριμνούν για την ασφάλεια των επιβατών τους. Για τους επιβάτες δικύκλων το πρόστιμο ανέρχεται επίσης στα 350 ευρώ, ενώ για τους οδηγούς Ε.Π.Η.Ο. προβλέπεται πρόστιμο 30 ευρώ. Σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων παραβάσεων, οι ποινές γίνονται ακόμη αυστηρότερες.
Η εκστρατεία, όπως επισημαίνει η Ελληνική Αστυνομία, δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά στοχεύει κυρίως στη διαμόρφωση νέας οδηγικής κουλτούρας και στην εμπέδωση της αντίληψης ότι η χρήση πιστοποιημένου κράνους αποτελεί βασικό και αδιαπραγμάτευτο μέτρο προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
Η παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους θα παραμείνει σταθερή και ενισχυμένη, με στόχο την καθολική εφαρμογή της νομοθεσίας και την καλλιέργεια υπεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς.
Γιατί το κράνος δεν είναι θέμα επιλογής – είναι πράξη ευθύνης που σώζει ζωές.









