Παρασκευή 22.11.2024
More

    Μόσιαλος: Η μετάλλαξη Δέλτα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα περιμέναμε

    Οι φόβοι για νέα παραλλαγή του ιού

    Περισσότερα προβλήματα από αυτά που ανέμεναν οι ειδικοί δημιουργεί η μετάλλαξη Δέλτα, όπως αναφέρει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

    Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, ο κ. Μόσιαλος σχολίασε ότι από εδώ και πέρα η κατάσταση θα εξαρτηθεί εάν δημιουργηθεί μια νέα παραλλαγή, πιο επικίνδυνη από την μετάλλαξη Δέλτα.

    «Είναι πολύ πιο μεταδοτική κατά 50-80% σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Άλφα. Και η μετάλλαξη Άλφα βέβαια είναι πολύ πιο μεταδοτική, 50% περισσότερο από την προηγούμενη μετάλλαξη που κυριαρχούσε στην χώρα μας μέχρι τα τέλεη της προηγούμενης χρονιάς. Αν είχαμε μείνει, δηλαδή, με την αρχική ευρωπαϊκή μετάλλαξη στη χώρα μας, τώρα δεν θα είχαμε σημαντικά προβλήματα. Δυστυχώς ήρθαν δύο νέες μεταλλάξεις. Τώρα θα εξαρτηθεί αν θα μείνουμε με τη μετάλλαξη Δέλτα ή αν θα έχουμε μια καινούριο μετάλλαξη που θα είναι πιο επικίνδυνη από την Δέλτα».

    Δεν είναι 100% αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι στην μετάλλαξη Δέλτα

    Στη συνέχεια, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά στο στην αποτροπή των νοσηλειών και της σοβαρής νόσησης μετά τη μετάλλαξη Δέλτα. «Είναι κατά 92 με 96% αποτελεσματικά. Χάσαμε δηλαδή λίγο όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Επομένως δεν θέλουμε να δούμε μια νέα μετάλλαξη που θα είναι πιο μεταδοτική και να χάνουν τα εμβόλια πιο πολύ όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά τους. Δεν φαίνεται όμως κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής», δήλωσε.

    Ο Ηλίας Μόσιαλος υπογράμμισε για μία ακόμη φορά τη σημασία εντατικοποίησης των εμβολιασμών. «Δεν είμαστε ακόμα στα επιθυμητά επίπεδα ούτε θα είμαστε αν εμβολιαστούν ακόμα και όλα τα παιδιά. Άρα πρέπει να πάμε σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 80%, στα οποία θα προστεθούν και τα ποσοστά όσων έχουν νοσήσει. Διαφορετικά θα νοσήσουν πολλοί περισσότεροι τους επόμενους τρεις, τέσσερις μήνες και θα φθάσουμε στο επιθυμητό τείχος ανοσίας αλλά δυστυχώς με αρκετές απώλειες κυρίως μεταξύ των ανεμβολίαστων».

    «Άρα δύο δρόμοι υπάρχουν», συνέχισε: «Ή αυξάνουμε το τείχος με αύξηση των εμβολιασμών, ή θα φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα ανοσίας, γιατί θα κολλήσουνε πολλοί πλέον και θα έχουν αντισώματα και ανοσία, αλλά με πολλές νοσηλείες και δυστυχώς με αύξηση των θανάτων». Καταλήγοντας ανέφερε ότι καλό σενάριο έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος της χρονιάς, αρκεί να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμένων, ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 50.

    Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η συμπεριφορά των ανεμβολίαστων

    «Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η συμπεριφορά των ανεμβολίαστων. Θα εκτίθενται στον ιό γιατί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πανδημία; Ή θα προσέχουν και θα προστατεύονται; Αυτό δεν το ξέρουμε, πώς θα λειτουργήσει ο κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί. Εγώ πιστεύω ένα σημαντικό ποσοστό θα συνεχίσει να προσέχει», ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος.

    «Δεν είναι αρνητές της πανδημίας. Έχουν επιφυλάξεις όσον αφορά στα εμβόλια και εδώ είναι ο ρόλος, πλέον, της Πολιτείας και των ειδικών, να πείσουμε τους συμπολίτες μας που φοβούνται για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Γιατί γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι πολύ αποτελεσματικός και εξαιρετικά ανασφαλής. Δηλαδή αν κολλήσουμε τον ιό, είναι αποτελεσματικός στο να αυξάνει τις νοσηλείες και να αυξάνει τη θνητότητα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο», κατέληξε.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ