Προβλέπει ως και 4ήμερη εργασία
Το τελικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με τις διατάξεις που περιέχονται, προβλέπεται μέχρι και τετραήμερη εργασία.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για επιχειρούμενη κατάργηση του 8ώρου, κάτι το οποίο διέψευσαν κατηγορηματικά τόσο ο Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το υπουργείο Εργασίας, μέσα από 15 ερωτήσεις και απαντήσεις, εξηγεί τι ακριβώς προβλέπει το επίμαχο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν καταργεί το 8ωρο και το 5νθήμερο, αλλά, τουναντίον, τα προστατεύει.
Επιπλέον, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα 4ημερης εργασίας. «Οι 5 ημέρες με 8ωρη εργασία θα μπορούν να αντιστοιχούν σε 4 ημέρες με 10ωρη και μια ημέρα ανάπαυσης. Το σύστημα ωφελεί τους εργαζόμενους, που επιθυμούν να εργαστούν περισσότερο κάποιες ημέρες, προκειμένου π.χ. να μπορούν να λάβουν άδεια, ή να δουλέψουν λιγότερο άλλες ημέρες, ή τους εργαζόμενους που επιθυμούν να δουλέψουν για 4 ημέρες την εβδομάδα! Χωρίς ούτε να μειώνονται οι αποδοχές τους ούτε να αυξάνεται ο μέσος όρος εργασίας που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τις 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα. Διερωτώμαστε, αυτοί που μας κατηγορούν θέλουν άραγε να στερήσουν την τετραήμερη εργασία από τον εργαζόμενο αν την θέλει ο ίδιος;» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπ. Εργασίας.
Οπως τονίζεται, το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας στις σημερινές συνθήκες αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, αδικίες ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες και αναχρονιστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, την αυθαιρεσία και την ανομία στο εργασιακό τοπίο. Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας είναι η επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει από τις καταιγιστικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον χώρο της απασχόλησης.
Το νομοσχέδιο έρχεται να προστατεύσει το 8ωρο και το 5νθήμερο, καταπολεμώντας τη «μαύρη εργασία» και τις αδήλωτες υπερωρίες. Θεσμοθετεί την ψηφιακή κάρτα εργασίας, με την οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να ελέγχεται αν υπάρχουν υπερβάσεις στο ωράριο του εργαζομένου.
Έχει ως στόχο του να συμβάλει στην ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, με την κατοχύρωση του δικαιώματος ηλεκτρονικής αποσύνδεσης του εργαζομένου: θεσμοθετείται, δηλαδή, το δικαίωμά του να μην επικοινωνεί ψηφιακά, απαντώντας σε τηλεφωνήματα, email και μηνύματα, εκτός ωραρίου εργασίας και όταν βρίσκεται σε άδεια.
Τείχος προστασίας για τους νέους, τις γυναίκες, τους νέους γονείς, επιβράβευση για τους εργατοτεχνίτες
Παράλληλα, το νομοσχέδιο υψώνει τείχος προστασίας για τις γυναίκες, είτε απέναντι στα ποσοστά ανεργίας, είτε απέναντι στην απειλή απόλυσης που σχετίζεται με την αυθαιρεσία και την παρενόχληση.
Στόχος του είναι να κατοχυρώσει δικαιώματα για τους άνδρες εργαζόμενους, όπως η άδεια πατρότητας, και να προστατεύσει όλους τους εργαζόμενους, ιδίως τους νέους, που εργάζονται με νέες μορφές απασχόλησης, όπως η τηλεργασία και οι ψηφιακές πλατφόρμες. Παράλληλα, αποκαθιστά μια αδικία δεκαετιών, καθώς αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα στους εργατοτεχνίτες.