Παρασκευή 22.11.2024
More

    Νίσυρος: Κρατήρες και ρωγμές «ξεφύτρωσαν» στο έδαφος

    Πώς και γιατί προκλήθηκαν – Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες

    Άκρως εντυπωσιακό είναι το φαινόμενο που εμφανίστηκε στην Νίσυρο, καθώς κρατήρες και ρωγμές «ξεφύτρωσαν» στο έδαφος στην περιοχή της καλντέρας.

    Το ακίνδυνο, ευτυχώς, φαινόμενο, προκλήθηκε από την κυκλοφορία θερμών υγρών στο υπέδαφος σε συνδυασμό με τις ισχυρές βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν.

    Το κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., αποτελούμενο από τους Δρ. Γ. Βουγιουκαλάκη, ηφαιστειολόγο, Προϊστ. του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., και τους Κ. Κοντοδήμο, υδρογεωλόγο του ιδίου Τμήματος, διενήργησε νέες παρατηρήσεις, μετρήσεις και καταγραφές

    και επιβεβαιώθηκε η παλαιότερη εκτίμηση ότι το φαινόμενο δεν συνδέεται και δεν σχετίζεται με φαινόμενα επαναδραστηριοποίησης του ηφαιστείου της Νισύρου, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.

    Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες

    Φαινόμενο που εκδηλώθηκε το 2001 και συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι σήμερα. Διαπίστωσε την εμφάνιση νέων πολύ πρόσφατων ρωγματώσεων και βυθίσεων. Καθώς και την επέκταση του φαινομένου σε όλο το βόρειο τμήμα της περιοχής Λακκί. Στο υψόμετρο μεταξύ 115 και 108 μέτρων (πυθμένας καλδέρας).

    Από τις νέες παρατηρήσεις, μετρήσεις και καταγραφές, επιβεβαιώθηκε η παλαιότερη εκτίμηση ότι το φαινόμενο δεν συνδέεται και δεν σχετίζεται με φαινόμενα επαναδραστηριοποίησης του ηφαιστείου της Νισύρου. Το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.

    nisyros-12

    Η επίσκεψη στην Ι.Μ. Παναγίας Σπηλιανής πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Μητροπόλεως Κω – Νισύρου όπου ζητούσε να εκτιμηθεί η σημερινή κατάσταση σε σχέση με τα γεωτεχνικά προβλήματα που εκδηλώνονται στη Μονή και τον περιβάλλοντα χώρο.

    Το κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. συντήρησε και τους σταθμούς παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο φυσικο-χημικών παραμέτρων των υδροθερμικών ρευστών που έχουν εγκατασταθεί στον υδροθερμικό κρατήρα Στέφανο και στα Λουτρά Νισύρου στα πλαίσια του έργου GEOTHERM, το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΓΕΩΘΕ) της Ε.Α.Γ.Μ.Ε..

    Επίσης εγκαταστάθηκε ένας νέος τέτοιος σταθμός παρακολούθησης στο Αυλάκι Νισύρου, ο οποίος καταγράφει και μεταδίδει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από την εκεί ανάβλυση θερμής πηγής.

    nisiros-654

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ