Τα επιδημιολογικά στοιχεία θα κρίνουν την άρση των μέτρων
Μπορεί να υπάρχουν κάποιες καλές ειδήσεις από το μέτωπο των κρουσμάτων, φαίνεται όμως ότι η άρση των μέτρων θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα με την ημερομηνία της 7ης Δεκεμβρίου να μην εξασφαλίζει πλέον και το τέλος του lockdown.
«Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη. Έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χτες μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Για το εμβόλιο, υπάρχει πια η αισιοδοξία ότι το τέλος του χρόνου θα είναι καλός άγγελος ειδήσεων.
«Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα. Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι: «τα θέματα, τα οποία θα συζητήσουμε δηλώνουν την επιλογή την οποία έχουμε υπερασπιστεί πολλές φορές: να απαντάμε στις ανάγκες του σήμερα, δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις του αύριο».
Η μείωση
Με την αναφορά ενός «επιτέλους» η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε χτες για μείωση των κρουσμάτων και της θετικότητας καθώς είπε ότι ο δείκτης RT έπεσε κάτω από το 1 σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Δυστυχώς, όπως είπε όμως, η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Όπως τόνισε μόνο η δραματική μείωση των επαφών και η χρήση μάσκας μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. «Συγχρωτισμός και συνάθροιση δηλώνουν ασέβεια για τη δημόσια υγεία τους γιατρούς και τους νοσηλευτές αλλά και για την πλειονότητα των ανθρώπων που τηρούν τα μέτρα στη χώρα» τόνισε και συμπλήρωσε πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Προσέθεσε ότι η επιτροπή θα συζητήσει και θα εισηγηθεί για μερική άρση κάποιων μέτρων αλλά εξήγησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά μας τις επόμενες ημέρες.
Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στα ενεργά κρούσματα είπε ότι παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, όσα ήταν στην αρχή του Νοεμβρίου, εξηγώντας ότι μειώθηκαν τα νέα κρούσματα κατά 30% στην Αθήνα και κατά 20% στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε η ουσιαστική μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τονίζοντας πως οι ηλικιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου είναι αυτές των 40-65 και των 65 άνω όπου εμφανίζεται υψηλότερη επίπτωση της πανδημίας.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι οι περιοχές που παρουσιάζουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο είναι οι ακόλουθες 18: Πέλλα, Δράμα, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Φλώρινα, Ημαθία, Λάρισα, Κιλκίς, Ξάνθη, Χαλκιδική, Μαγνησία, Καρδίτσα, Καβάλα, Τρίκαλα, Έβρος, Σέρρες, Ροδόπη.
Αναφέρθηκε ακόμα στην εορταστική περίοδο που ξεκινά λέγοντας «φέτος οι γιορτές αυτές θα είναι διαφορετικές» και υπενθυμίζοντας, «οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών δεν επιτρέπονται για όσο ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Θα γιορτάσουμε τις ονομαστικές εορτές των αγαπημένων μας προσώπων από μακριά» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ώστε «να τους προστατεύσουμε».
Έγκριση ζητά η Moderna
Παγκόσμια είδηση αποτελεί η αίτηση για έκτακτη έγκριση από τους αρμόδιους φορείς στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση που αναμενόταν να υποβάλλει η Moderna, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε πως το πειραματικό της εμβόλιο είναι ασφαλές και πάνω από 94% αποτελεσματικό κατά του Covid-19.
Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 30.000 εθελοντές, εντοπίστηκαν 196 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Από τα 196 κρούσματα, τα 185 ήταν στην ομάδα που έλαβε το εικονικό εμβόλιο (placebo) και τα 11 στην ομάδα στην οποία χορηγήθηκε το πειραματικό εμβόλιο.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα εμβολίου να είναι 94,1%, δήλωσε η εταιρεία. «Πιστεύουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο πολύ υψηλής αποτελεσματικότητας. Τώρα πλέον έχουμε τα αποτελέσματα για να το αποδείξουμε», δήλωσε ο δρ Ταλ Ζακς, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της Moderna. «Περιμένουμε ότι θα έχουμε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή της επιδημίας αυτής».
Σύμφωνα με την Moderna, το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό ασχέτως ηλικίας, φύλου και φυλής, ενώ οι παρενέργειες που συνοδεύουν την χορήγησή του είναι ανεκτές, ανάμεσα στις οποίες παρατηρούνται η κόπωση, ο μυϊκός πόνος, ο πονοκέφαλος και πόνος στο σημείο της ένεσης.
Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ