Παρέμβαση στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία των ζώων και το θεσμικό πλαίσιο κάνει το Παράρτημα Ηπείρου του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου
Παρέμβαση στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία των ζώων και το θεσμικό πλαίσιο κάνει το Παράρτημα Ηπείρου του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου με αφορμή και την καταγγελία για βασανισμό του ζώου σε περιοχή του Δήμου Ζίτσας που συγκέντρωσε στο τέλος Αυγούστου πανελλήνιο ενδιαφέρον.
Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο Πρόεδρος Ιωάννης Καρακούσης και η Γραμματέας Ηλιάνα Τσολιού, αναφέρεται αρχικά ότι «η κακοποίηση ζώων είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί την επιστημονική μας κοινότητα η οποία παρεμβαίνει συχνά, προκειμένου να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ζώων και την ευζωία τους αλλά και να επισημάνει πως οι θύτες τέτοιων περιστατικών αποτελούν κίνδυνο για το σύνολο της κοινωνίας.
Πριν 4 χρόνια (Φεβρουάριος 2018) το Παράρτημα του συλλόγου μας σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε οργάνωσαν ημερίδα με θέμα την κακοποίηση των ζώων όπου επιστήμονες μίλησαν για την κτηνιατροδικαστική, για το ψυχολογικό προφίλ των δραστών, για την συνεχώς αυξανόμενη τάση του φαινομένου, για την κατάσταση των δομών της περιοχής κ.λ.π. Στην ημερίδα προσκλήθηκαν συνάδελφοι αλλά και η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι Βουλευτές της Ηπείρου, αρμόδιες διωκτικές υπηρεσίες, οργανώσεις κ.α. Εκτός του μεγάλου αριθμού των συναδέλφων κτηνιάτρων (δημόσιων- ιδιωτών) που παρακολούθησαν την ημερίδα, μας τίμησαν (από όσο θυμόμαστε) με την παρουσία τους ελάχιστοι αυτοδιοικητικοί ενώ μόνο δύο δημοτικοί σύμβουλοι του Δ. Ιωαννιτών έκαναν και παρέμβαση».
Και συνεχίζουν ως προς το θεσμικό πλαίσιο:
«Πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση διαφήμισε τον καινούργιο (αναπαλαιωμένο) νόμο για τα δικαιώματα των ζώων. Και τότε οι κτηνίατροι συμμετείχαμε στην δημόσια διαβούλευση (ως ΠΚΣ, ΠΕΚΔΥ, ΓΕΩΤ.Ε.Ε) τονίζοντας πως είναι ένας νόμος που
• διαλύει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες (κομμάτι των υπηρεσιών φεύγει από το ΥΠ.Α.Α.Τ και πηγαίνει στο ΥΠ.ΕΣ.),
• εστιάζει στο σκύλο, αγνοώντας σχεδόν τα άλλα ζώα
• φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο για το ποιος θα διαχειρίζεται τα κονδύλια διαχείρισης των δημοτικών καταφυγίων
• επιδιώκει μόνο την τιμωρία χωρίς να προάγει την εκπαίδευση κ.α.
Παρά τις αντιδράσεις ο νόμος ψηφίστηκε και σιγά σιγά θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις συνέπειες της εφαρμογής του και τις ανακολουθίες που αυτός περιέχει».
Για το περιστατικό με τον γάϊδαρο, ο σύλλογος αναφέρει:
«Ως επιστημονικός σύλλογος φροντίσαμε να ενημερωθούμε από συναδέλφους κτηνιάτρους που χειρίστηκαν το περιστατικό έχοντας εκ των προτέρων την βεβαιότητα πως οι συνάδελφοι (δημόσιοι λειτουργοί αλλά και ιδιώτες) θα είχαν πράξει σύμφωνα με την κτηνιατρική δεοντολογία και τις αρχές της επιστήμης.
Ως παράρτημα του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, γνωρίζουμε πως τα μέλη μας είναι καθημερινά παρόντα στις μάχες για την διασφάλιση της υγείας και των δικαιωμάτων των ζώων, την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά επιλέγουν να απουσιάζουν από « τηλε- επιστημονικές διαλέξεις» και «τηλε-δίκες».
Ως επιστήμονες, τα μέλη μας, γνωρίζουν πως η γνώση κατακτάται μέσα από σκληρή και μοναχική δουλειά, η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο είναι μια σιωπηλή και συνεχής προσπάθεια και η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα όπως και προς το περιβάλλον και την κοινωνία δεν επιβάλλεται μόνο νομοθετικά αλλά καλλιεργείται ως παιδεία. Ας στρέψουμε λοιπόν το βλέμμα μας και το ενδιαφέρον μας και σε αυτή», καταλήγει.