Κυριακή 19.01.2025
More

    Οδηγός του ΕΟΔΥ για τα συμπτώματα σε παιδιά, το σχέδιο για περίπτωση κρούσματος

    Αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία των σχολείων έδωσε ο ΕΟΔΥ, ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα θρανία, στις 14 Σεπτεμβρίου.

    Ο Οργανισμός δημοσίευσε τρεις ξεχωριστούς οδηγούς που αφορούν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, όπως και τα γυμνάσια και τα λύκεια. Σε αυτούς, περιγράφει τα μέτρα προστασίας που έχουν υιοθετηθεί για τις σχολικές μονάδες, λόγω κορωνοϊού, τα συνήθη συμπτώματα που εμφανίζονται στα παιδιά, όπως και το σχέδιο για την περίπτωση κρούσματος σε κάποιο σχολείο.

    Η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας –που αναμένεται ότι θα συνεχιστεί κατά τους επόμενους μήνες– είναι εξαιρετικά σημαντική», επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, που σημειώνει ότι σκοπός των οδηγιών είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών και του υπόλοιπου προσωπικού και- μέσω αυτών- των μαθητών και των οικογενειών τους.

    Τα συμπτώματα στα παιδιά

    Στις οδηγίες του ΕΟΔΥ γίνεται αναφορά και στα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στα παιδιά.

    Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι πυρετός και βήχας. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

    • Δυσκολία στην αναπνοή
    • Μυαλγίες
    • Ρίγος
    • Πονοκέφαλος
    • Δυσκαταποσία
    • Ρινική καταρροή/συμφόρηση
    • Ναυτία / έμετος
    • Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

    Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) το ποσοστό των νοσηλευόμενων παιδιών είναι υψηλότερο στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών (10%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών και 12-18 ετών, έχει βρεθεί 3% και 4% αντίστοιχα. Η συνύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων σε παιδιά και εφήβους, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση σοβαρής νόσου και ανάγκης νοσηλείας σε ΜΕΘ.

    Σε κάποιες χώρες, σημειώνει ο ΕΟΔΥ, έχουν αναφερθεί μεμονωμένα περιστατικά παιδιών με πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο, που εκδηλώνεται έπειτα από έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 και αποτελεί συστηματική εκδήλωση της νόσου με επίμονο πυρετό και δυσλειτουργία ζωτικών οργάνων. Σπάνιες επίσης επιπλοκές της νόσου στα παιδιά, είναι η μυοκαρδίτιδα και η νεφρική

    δυσλειτουργία.

    Ακόμη, επισημαίνεται ότι αποτελέσματα μελετών καταδεικνύουν πως τα παιδιά δεν αποτελούν τη συνήθη πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού, σε αντίθεση με το ρόλο που διαδραματίζουν στη διασπορά άλλων αναπνευστικών ιών όπως ο ιός της εποχικής γρίπης.

    «Από τα αποτελέσματα διερεύνησης περιστατικών που ανιχνεύθηκαν σε σχολικό περιβάλλον, προκύπτει ότι η μετάδοση της νόσου μεταξύ των παιδιών και από παιδιά σε ενήλικες είναι μάλλον ασυνήθης και συνεπώς, με την προϋπόθεση της συστηματικής εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης, οι εκπαιδευτικές μονάδες δεν αποτελούν περιβάλλον με αυξημένη δυναμική διασποράς του ιού σε σχέση με ανάλογους χώρους κοινωνικής δραστηριότητας των παιδιών», αναφέρει ακόμη ο ΕΟΔΥ.

    Τι συμβαίνει σε περίπτωση κρούσματος

    Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού, με τον αναπληρωτή του.

    Εάν κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, τα βήματα που ακολουθούνται είναι τα εξής:

    • Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού
    • Απομόνωση σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας
    • Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής
    • Εξοπλισμός ατομικής προστασίας για το προσωπικό (μάσκα, γάντια, ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου, σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών/αναπνευστικών εκκρίσεων)
    • Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του παιδιού με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας
    • Ιατρική αξιολόγηση και σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον το παιδί εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ
    • Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση και κατ’ οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

    Σε περίπτωση που εκπαιδευτικός, ή άλλο μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό, τα βήματα είναι τα εξής:

    • Αποχώρηση από το χώρο του σχολείου όταν είναι εφικτό.
    • Ιατρική αξιολόγηση και σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον τα συμπτώματα είναι συμβατά με λοίμωξη COVID-19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ
    • Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο εκπαιδευτικός ή το άλλο προσωπικό παραμένει σε απομόνωση και κατ’ οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του

    Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος

    • Ενημερώνεται άμεσα ο διευθυντής/τρια της σχολικής μονάδας και ο ΕΟΔΥ
    • Ο ΕΟΔΥ ή άλλη αρμόδια υπηρεσία σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο επικοινωνεί με τον υπεύθυνο της σχολικής μονάδας για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος (προσωπικού και παιδιών κλπ.),
    • Ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα
    • Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του
    • Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί της ίδιας ομάδας/τμήματος θα απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες. Για τα απαραίτητα μέτρα στην περίπτωση εκπαιδευτικού με θετικό τεστ ο οποίος/η οποία έχει έρθει σε επαφή με περισσότερα άτομα ή τμήματα, θα πρέπει να γίνεται ειδική κάθε φορά εκτίμηση κινδύνου.
    • Επιπρόσθετα, η απομάκρυνση παιδιών/ προσωπικού άλλων τμημάτων ή και ολόκληρου του σχολείου θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου που θα προκύπτει κατά την ιχνηλάτηση των επαφών.

    Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι αρνητικό

    • Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ