Τρίτη 21.01.2025
More

    Οι δοκιμές φαρμάκων και η συμμετοχή γυναικών

    Μία πρακτική που ακολουθείται στις έρευνες και στις κλινικές δοκιμές, είναι να συμμετέχουν πολύ περισσότεροι άντρες από γυναίκες

    Μία παράμετρος που μέχρι στιγμής απασχολεί περισσότερο τη θεωρητική και όχι την πρακτική προσέγγιση, είναι αυτή της φυλοεξαρτώμενης χορήγησης εμβολίων και φαρμάκων για τις ασθένειες, όπως η covid-19.

    Η πρακτική που ακολουθούν και εφαρμόζουν οι φαρμακοβιομηχανίες, είναι να συμμετέχουν στις έρευνες και στις κλινικές δοκιμές, πολλοί περισσότεροι άνδρες από τις γυναίκες.

    Αυτό μακροπρόθεσμα, έχει αποδειχθεί σύμφωνα με την αναπλ. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Χριστίνα Δάλλα, ότι έχει διαφορετική επίδραση σε κάθε φάρμακο και εμβόλιο που χορηγείται στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες και η ανησυχία και ο προβληματισμός που αναπτύσσεται και σε αυτή τη φάση, των τελικών δοκιμών του εμβολίου για τον covid-19, έγκειται ακριβώς σε αυτό το σκέλος. Ότι κατά τη διάρκεια των δοκιμών και της συμμετοχής δεκάδων χιλιάδων εθελοντών, δεν έχει ληφθεί υπόψιν ο παράγοντας του φύλου και πως κάθε εμβόλιο ή φάρμακο μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τις γυναίκες από τους άνδρες.

    Με το σκεπτικό αυτό, όπως ανέφερε η κα Δάλλα, μιλώντας στο ITV, προφανώς υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία για το εάν και κατά πόσον κάθε εμβόλιο θα είναι το ίδιο ασφαλές και αποτελεσματικό για τις γυναίκες. «Αυτό που δε γίνεται ούτε στην τωρινή συγκυρία, αλλά δε γίνεται και γενικώς όλα τα χρόνια από τις φαρμακοβιομηχανίες, είναι να κάνουν χωριστές αναλύσεις με βάση το φύλο. Δεν είναι θέμα βιασύνης, για να βρεθεί το εμβόλιο και να κυκλοφορήσει, αλλά είναι θέμα νοοτροπίας. Θεωρείται, ότι οι γυναίκες είναι μικρότεροι άνδρες, κάτι όμως που στην ιατρική δεν ισχύει και γι’ αυτό θα θέλαμε να υπάρχει μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική μελέτη πάνω σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η διαφορετικότητα απέναντι στον covid -19 φαίνεται άλλωστε σύμφωνα με την κα Δάλλα και στα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς οι άνδρες νοσούν περισσότερο από τις γυναίκες και αυτό μόνο του αποδεικνύει το ότι θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψιν ο παράγοντας φύλου στις μελέτες για το εμβόλιο ή τα φάρμακα.

    «Είναι πιθανό, οι γυναίκες να χρειάζονται άλλη δόση εμβολίου από ό,τι οι άνδρες, ίσως να χρειάζονται και διαφορετικά παρασκευασμένο εμβόλιο. Δεν ξέρουμε ακόμη αν θα παίζει ρόλο πότε θα γίνεται η χορήγηση του εμβολίου, σε σχέση με την έμμηνο ρύση της γυναίκας, όταν για παράδειγμα την περίοδο αυτή, έχει χαμηλά επίπεδα στα προστατευτικά οιστρογόνα, με ενδεχόμενο να μην έχει καλή απόκριση το εμβόλιο. Το αντίθετο μπορεί να γίνει όταν η γυναίκα βρίσκεται σε ωορρηξία και μπορεί τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων να οδηγήσουν σε υπέρμετρη ανοσολογική απόκριση, άρα και σε περισσότερες παρενέργειες», αναφέρει η κα Δάλλα, που μίλησε πρόσφατα και στο Βήμα Science για το ίδιο θέμα.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ