Τετάρτη 20.01.2021
More

  Οι ελπίδες για το 2021, τα μέτρα για τον Δεκέμβριο

  Όλο και πιο δύσκολο να αποφύγουμε επέκταση του lockdown

  Μπορεί αυτήν την εβδομάδα να τελειώνει η περίοδος που ορίστηκε για την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων τύπο lockdown κανείς όμως, δεν πιστεύει ότι θα αρθούν και τα μέτρα. Όλα δείχνουν ότι θα πάρουν παράσταση για αρκετές ημέρες ακόμα αφού όλοι οι δείκτες για τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αρνητικοί.

  Αβέβαιο είναι ακόμα και το πόσο μεγάλο θα είναι το «άνοιγμα» κατά τις γιορτές οι οποίες όλα δείχνουν ότι θα μοιάζουν περισσότερο με το Πάσχα.

  Αντίθετα, καλά είναι τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων αφού η εταιρία  AstraZeneca ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της που δείχνουν υψηλές αποδόσεις ενώ ειδήσεις από διαφορετικές χώρες αναφέρονται στην πιθανότητα αδειοδότησης των δύο πρώτων εμβολίων και διάθεση έστω σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης ή των ΗΠΑ πριν από τα Χριστούγεννα.

  Στο εσωτερικό μέτωπο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για θετικότερη εξέλιξη, όμως το βασικό παραμένει η τήρηση των μέτρων μαζί με τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται να κρατηθεί όρθιο το σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα καθώς και τη Θεσσαλία που δέχονται και το μεγαλύτερο βάρος.,

  Τις τελευταίες μέρες γίνεται λόγος για το πότε και πώς θα γίνει η άρση του lockdown, ανέφερε στην εισαγωγική τοποθέτησή του χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

  Όπως τόνισε όμως, ξεκάθαρο είναι πως η απόφαση της κυβέρνησης θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα και στις εισηγήσεις των ειδικών – σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία αξιολογούνται καθημερινά, είπε.

  Αναγνωρίζει είπε, τη γενική προσδοκία να ανοίξει η αγορά καθώς οι γιορτές πλησιάζουν, τόνισε ωστόσο πως «το διακύβευμα είναι η υγεία όλων, η προστασία από αυτή την ύπουλη απειλή, που δεν ξεχωρίζει πλέον ηλικίες».

  Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα δείχνει μια «σχετική σταθεροποίηση». Ήδη κάποιες περιοχές εμφανίζουν σημάδια βελτίωσης, αντιθέτως αλλού, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα.

  Η πιστή εφαρμογή των μέτρων επηρεάζει τη λειτουργία των ΜΕΘ, το σύστημα Υγείας συνολικά, συνέχισε, επαναλαμβάνοντας πως μια μικρή μειοψηφία επιδεικνύει πιο χαλαρή συμπεριφορά. Ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, που εφαρμόζουν πιστά τα υγειονομικά μέτρα και μένουν σπίτι τους.

  «Όσον αφορά την επιδημία στην Ελλάδα, υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων» ανέφερε από τη μεριά του ο Γκ. Μαγιορκίνης.

  Όσον αφορά τα τεστ και τα διαγνωσμένα κρούσματα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «φαίνεται ότι υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα». «Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και την Θεσσαλονίκη, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση στα μέτρα στην υπόλοιπη Ελλάδα» είπε, «το φορτίο παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη» αλλά και σε αρκετές περιφέρειες της βορείου Ελλάδας καθώς και τη Θεσσαλία.

  Μήνυμα για τις αντοχές του ΕΣΥ έστειλε η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση.

  Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στη χώρα με Covid-19 έχουν φτάσει τις 4.400 ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. «Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%», διευκρίνισε.

  Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως στην παρούσα φάση στην Ελλάδα ο κορωνοϊός έχει σταθερά μεγάλη επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα 40-65, δείχνει σημάδια σταθεροποίησης στους 19-39 ετών, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

  Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, ο ιός πέρασε στις αρχές Νοεμβρίου από τις ηλικίες 20-30 ετών στις μεγαλύτερες γενιές, τώρα συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών.

  Τώρα, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια, τόνισε ο υφυπουργός μιλώντας για μία «άλλη μια δύσκολη και εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα».

  Δεν θα γίνει η άρση του lockdown στο τέλος του Νοεμβρίου όπως είχε αποφασιστεί αρχικά  ανέφερε τέλος, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο MEGA.

  «Η άρση του lockdown είναι μία κουβέντα που δεν έχει έδαφος. Για να τελειώσει το lockdown πρέπει να πέσουν τα κρούσματα και να πάρει ανάσα το ΕΣΥ», τόνισες ενώ για τα εμβόλια διαβεβαίωσε πως θα φτάσουν στα χέρια των Ελλήνων την ίδια ώρα με τους Γερμανούς, τους Γάλλους και όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

  «Εγώ πρώτος θα εμβολιαστώ μαζί με τον κόσμο σε ένα εμβολιαστικό κέντρο», ανέφερε επίσης.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ