Κυριακή 19.01.2025
More

    Όμικρον 2: Δύο νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Ελλάδα -Πού εντοπίστηκαν

    Δύο νέα κρούσματα της «Όμικρον 2» έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ένα από τα κρούσματα εντοπίστηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ιστορικό ταξιδιού.

    Στην δεύτερη περίπτωση, όμως, δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού, κάτι που σημαίνει πως είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους ειδικούς.

    Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των συντακτών Υγείας στις 27 Ιανουαρίου, είχε αναφερθεί στην παραλλαγή Όμικρον 2, η οποία έχει επεκταθεί αρκετά στη Δανία και έχει προκαλέσει ανησυχία.

    Αυξήθηκαν τα κρούσματα της Όμικρον 2

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν υπάρχουν και άλλα κρούσματα της Όμικρον 2 στη χώρα μας (σ.σ. μέχρι τις 27/1 υπήρχαν μόνο δύο κρούσματα) και κατά πόσο πρέπει να μας ανησυχήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο κ. Μαγιορκίνης είχε πει τα εξής:

    «Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα κρούσματα της Όμικρον 2, νομίζω θα πρέπει να ολοκληρωθεί η γονιδιακή ανάλυση ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα, αλλά σίγουρα υπάρχουν κι άλλα κρούσματα Όμικρον 2. Δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποια σημαντική τάση αύξησης, όπως αυτή που καταγράφηκε στη Δανία. Γενικά και από άλλες χώρες δεν θεωρούν προς το παρόν ότι θα αποτελέσει κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο όσον αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων».

    Θωμαϊδης: Φόβοι για «ανάφλεξη» της πανδημίας με την Όμικρον 2

    Η νέα υποπαραλλαγή Όμικρον BA.2 μπορεί να δώσει νέο κύμα μολύνσεων, επισήμανε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

    Η ΒΑ.2 έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες στη Βόρεια Ευρώπη. Είναι πιθανό ότι, μετά από μερικές εβδομάδες, μπορεί να έχουμε κύμα νέων μολύνσεων και στη Νότια Ευρώπη, όπως είπε.

    «Φαίνεται ότι η αποκλιμάκωση θα είναι πολύ πιο αργή απ’ ό,τι περιμέναμε. Τα λύματα αυτή την εβδομάδα δείχνουν σταθεροποίηση, μάλιστα μπορεί να κλείσουμε με οριακή αύξηση. Αυτή τη στιγμή και αισιόδοξα να το δούμε, τις επόμενες μέρες, τις επόμενες εβδομάδες δεν φαίνεται γρήγορη αποκλιμάκωση, όπως είχαμε αναγγείλει», ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

    «Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί συμβαίνει αυτό» σχολίασε ερωτηθείς σχετικά και προσέθεσε ότι φαίνεται και από την κλινική επιτήρηση πως έχουμε μια σταθεροποίηση.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ