Σάββατο 18.01.2025
More

    Πανελλαδικές εξετάσεις: Τι αλλάζει από φέτος και τι το καλοκαίρι του 2022

    Σημαντικές αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις και τη λειτουργία των πανεπιστημίων φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

    Πέρα από το εκπαιδευτικό σκέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη φύλαξη των πανεπιστημίων, με ένα νέο σώμα (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος) 1.000 αστυνομικών, κάμερες, πύλες ελεγχόμενης εισόδους και την εισαγωγή ενός νέου πειθαρχικού πλαισίου.

    Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις για τις Πανελλαδικές και τα πανεπιστήμια, οι βασικές αλλαγές αφορούν τις βάσεις εισαγωγής, τα μηχανογραφικά, τους συντελεστές βαρύτητας και τη θέσπιση χρονικών ορίων φοίτησης.

    Ποιες αλλαγές θα ισχύσουν από φέτος

    Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, από φέτος θα ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στις Πανελλαδικές καθώς και το παράλληλο μηχανογραφικό για την εγγραφή σε Δημόσιο ΙΕΚ.

    Σχετικά με τις βάσεις, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των φοιτητών που μπαίνουν σε σχολές αλλά δεν αποφοιτούν, το υπ. Παιδείας εισάγει την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Η βάση, πλέον, δεν θα έχει απόλυτο αριθμό (π.χ. 10) αλλά θα καθορίζεται από το κάθε τμήμα. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι η βάση εισαγωγής θα προκύπτει από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν.

    Το παράλληλο μηχανογραφικό θα δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους των Πανελλαδικών να συμπληρώνουν ένα δεύτερο μηχανογραφικό -πέραν αυτού για τα πανεπιστήμια- για εισαγωγή σε ΙΕΚ βάσει απολυτηρίου.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές καθώς δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των μαθητών της Γ’ Λυκείου (ούτε τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη κ.λπ). Οι αλλαγές αφορούν την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους. «Είναι ενέργειες απαραίτητες για την αναβάθμιση των σπουδών και την αντιμετώπισης χρόνιων παθογενειών» σημείωσε η υπουργός κατά την παρουσίαση.

    Τι θα ισχύσει από το καλοκαίρι του 2022

    Στον οδηγό του νέου νομοσχεδίου το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι από το καλοκαίρι του 2022 θα ισχύσουν οι εξής αλλαγές:

    • Υποβολή μηχανογραφικού σε δυο φάσεις και συγκεκριμένος αριθμός επιλογών στη Φάση Α
    • Ορισμός συντελεστών βαρύτητας πανελλαδικών εξεταζόμενων μαθημάτων από τα ΑΕΙ

    Με το πρώτο σκέλος θεσπίζονται δυο φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Στην α’ φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη β’ φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.

    Από το καλοκαίρι του 2022, με στόχο την ενδυνάμωση της αυτονομίας των ΑΕΙ,
    το υπουργείο Παιδείας θα δώσει στα τμήματα τη δυνατότητα να επιλέγουν τα ίδια τους συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

    Πότε θα ισχύσουν τα νέα όρια φοίτησης

    Μια μεγάλη ενότητα του νομοσχεδίου εστιάζει στον καθορισμό ορίων φοίτησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των «αιώνιων φοιτητών». Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εξήγησε ότι πως το νομοσχέδιο ορίζει ότι «η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης σε ένα 4ετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ΑΕΙ θα είναι τα 6 έτη. Στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών που ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 χρόνια, προβλέπονται κατά το μέγιστο άλλα 3 χρόνια».

    Στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια προβλέπονται τρεις εξαιρέσεις ώστε να μπορούν να «σπάνε», κατά περίπτωση, τα όρια φοίτησης:

    • σε περίπτωση εργασίας του φοιτητή θα υπάρχει η δυνατότητα να ισχύει ένα καθεστώς μερικούς φοίτησης
    • σοβαροί λόγοι υγείας
    • άλλοι σπουδαίοι λόγοι

    Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το χρονικό όριο φοίτησης θεσπίζεται ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ολοκλήρωσης των σπουδών, με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμισή τους και την έγκαιρη είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας.

    Τα νέα όρια φοίτησης θα ισχύσουν για τους φοιτητές που θα εισαχθούν στα ΑΕΙ από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και έπειτα. Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα ΑΕΙ κατά την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου, ο υπολογισμός της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης εκκινεί από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022.

    Δείτε την παρουσίαση του νομοσχεδίου με όλες τις αλλαγές για τις Πανελλαδικές και τα πανεπιστήμια:

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ