Παρασκευή 29.03.2024
More

    Πανεπιστήμια: «Aνοίγουν» τα ΑΕΙ για να πάρουν πτυχίο οι τελειόφοιτοι φοιτητές

    Πότε εξετάζεται να λειτουργήσουν ξανά τα πανεπιστήμια

    Την λειτουργία των πανεπιστημίων, μόνο για τους τελειόφοιτους φοιτητές, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις πτυχιακές εργασίες τους, σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τα ΑΕΙ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπόλοιποι φοιτητές θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

    Όπως ανακοίνωσε στη σύνοδο των πρυτάνεων ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος, υπάρχει θετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας να επιτραπούν οι κλινικές, πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις για τους τελειόφοιτους και επί πτυχίω φοιτητές. Όσον αφορά σε περιπτώσεις κινδύνου να χαθεί το εξάμηνο, λόγω εργαστηριακών μαθημάτων, ο υφυπουργός δήλωσε ότι θα παραταθεί το εξάμηνο μέχρι να ολοκληρωθεί η διδασκαλία 13 εβδομάδων.

    Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, οι πρυτάνεις ανακοίνωσαν ότι «ακούσαμε με ικανοποίηση την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων που αφορά στην άμεση επαναλειτουργία δια ζώσης εργαστηριακών μαθημάτων, κλινικών, πρακτικών ασκήσεων και πτυχιακών εργασιών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο για τελειόφοιτους και επί πτυχίω φοιτήτριες/τες.

    Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα από το Υ.ΠΑΙ.Θ. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η διεξαγωγή αυτοδιαγνωστικών τεστ για όλους τους συμμετέχοντες τα οποία θα χορηγούνται δωρεάν».

    Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε και τη διενέργεια των κατατακτήριων εξετάσεων με την υπογράμμιση ότι θα διεξαχθούν δια ζώσης από 19 έως 30 Μαΐου, τα δύο Σαββατοκύριακα αυτού το χρονικού διαστήματος κι ενδεχομένως εάν χρειαστεί και Παρασκευή απόγευμα.

    Σύντομα θα ανακοινωθούν και οι συντελεστές των πανεπιστημιακών τμημάτων για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που αφορά στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Το υπουργείο Παιδείας κάλεσε όλα τα πανεπιστήμια να καταρτίσουν τα σχέδια ασφάλειας για την προστασία τους και όπως μάλιστα είπε ο κ. Συρίγος «υπάρχει για το σκοπό αυτό ποσό 30 εκ ευρώ για να διευκολυνθούν τα Πανεπιστήμια».

    Τα 8 θέματα που συζητήθηκαν στη σύνοδο των Πρυτάνεων

    Όπως ανακοίνωσε η Σύνοδος στις εργασίες συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων γιαθέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Άγγελος Συρίγος, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος, και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Καθηγητής κ. Περικλής Μήτκας. Διεξήχθη ένας γόνιμος διάλογος τόσο μεταξύ των Πανεπιστημίων όσο και με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η Σύνοδος συζήτησε και κατέληξε στα παρακάτω:

    1. Δια ζώσης επαναλειτουργία των ελληνικών Α.Ε.Ι. Ακούσαμε με ικανοποίηση την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. και της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων που αφορά στην άμεση επαναλειτουργία δια ζώσης εργαστηριακών μαθημάτων, κλινικών, πρακτικών ασκήσεων και πτυχιακών εργασιών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο για τελειόφοιτους και επί πτυχίω φοιτήτριες/τες.

    2. Εισαγωγή φοιτητριών/των στα Α.Ε.Ι. Τονίστηκε ότι πρέπει να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των Πανεπιστημίων περί αριθμού εισακτέων και να υπάρξει μέριμνα για τον εξορθολογισμό των συστήματος μετεγγραφών με παράλληλη αύξηση της στήριξης της φοιτητικής μέριμνας

    3. Χρηματοδότηση των Α.Ε.Ι. μέσω ΕΣΠΑ και Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ανακοινώθηκε από το Υ.ΠΑΙ.Θ. ο στρατηγικός σχεδιασμός των νέων χρηματοδοτήσεων των Α.Ε.Ι. Η Σύνοδος Πρυτάνεων θεωρεί αναγκαία και αιτήθηκε από το Υ.ΠΑΙ.Θ. τη θεσμική εκπροσώπηση και συμμετοχή των Α.Ε.Ι. στη διαδικασία εξειδίκευσης των επιμέρους δράσεων των χρηματοδοτήσεων.

    4. Προγραμματικές Συμφωνίες Ζητήθηκε η παράταση υπογραφής Προγραμματικών Συμφωνιών μεταξύ Α.Ε.Ι. και Υ.ΠΑΙ.Θ. έως την ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.

    Επίσης, ζητήθηκε ο εξορθολογισμός και η αναδιαμόρφωση των δεικτών αξιολόγησης των Ιδρυμάτων από την ΕΘ.Α.Α.Ε., προκειμένου αυτοί να ανταποκρίνονται στα μεγέθη των Ιδρυμάτων καθώς και στις διαφοροποιήσεις μεταξύ επιστημονικών πεδίων.

    5. Αύξηση τακτικού προϋπολογισμού και ανθρώπινων πόρων Πάγιο αίτημα των Ιδρυμάτων αποτελεί η αύξηση των εξαιρετικά μειωμένων τακτικών προϋπολογισμών τους, προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες λειτουργικές ανάγκες. Τέθηκε, επίσης, επιτακτικά η ανάγκη νεών προσλήψεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (διδακτικού, ερευνητικού, τεχνικού και διοικητικού), ώστε να θεραπευθούν οι λειτουργικές και αναπτυξιακές ανάγκες των Ιδρυμάτων.

    6. Στήριξη της λειτουργίας της βιωσιμότητας των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας (Ε.Α.Δ.Π.) των Πανεπιστημίων Οι Ε.Α.Δ.Π. αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικής ρευστότητας λόγω της πανδημίας. Προτάθηκαν συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Εταιρειών.

    7. Ακαδημαϊκά Τμήματα σε αναστολή Ζητήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των Ακαδημαϊκών Τμημάτων που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας από το Υ.ΠΑΙ.Θ. και την ΕΘ.Α.Α.Ε. Ζητήθηκε, επίσης, ο εξορθολογισμός της αντιστοίχισης μεταξύ ομοειδών τμημάτων των Ιδρυμάτων.

    8. Επερχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ. Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. επεξεργάζεται σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που θα ανακοινωθούν σύντομα. Η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι οι όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα συζητηθούν από τη Σύνοδο Πρυτάνεων.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ