Κυριακή 19.01.2025
More

    Πάνω από 4.000 κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη γραμμή SOS το α’ εξάμηνο του έτους

    Δεκάδες γυναίκες–θύματα βίας εγκαταλείπουν την οικογενειακή εστία τους, για να μην θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους

    Αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας καταγράφεται grτο τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

    Την ίδια στιγμή, σημαντικός είναι και ο αριθμός των γυναικών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την οικογενειακή εστία τους, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους και να φιλοξενηθούν σε ασφαλείς χώρους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2021, η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε πάνω από 4.000 κλήσεις, εκ των οποίων οι 2.869 αφορούσαν σε περιστατικά βίας, ενώ πάνω από 50 γυναίκες-θύματα βίας που βίωσαν τραγικές στιγμές κατά τη διάρκεια της καραντίνας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και έπρεπε να μεταφερθούν με τα παιδιά τους επειγόντως σε έκτακτα καταλύματα, πριν εισαχθούν στους ξενώνες φιλοξενίας μας, φιλοξενήθηκαν σε χώρους που προσέφερε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

    Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) φιλοξένησε 23 γυναίκες με 20 παιδιά, ενώ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας (από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τα μέσα Μαΐου του 2021), το ΞΕΕ προσέφερε δωρεάν διαμονή και σίτιση σε 33 γυναίκες με 29 παιδιά.

    Σημειώνεται πως το Χαμόγελο του Παιδιού προσέφερε δωρεάν εξετάσεις στα παιδιά, ενώ η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ) εξετάσεις στα θύματα βίας.

    Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, οι γυναίκες φιλοξενήθηκαν πρώτα στα δωμάτια που προσέφερε το ΞΕΕ και, στη συνέχεια, αφού πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, κάποιες μεταφέρθηκαν στους ξενώνες φιλοξενίας μας, ενώ άλλες επέλεξαν να μεταφερθούν σε συγγενικό ή φιλικό τους σπίτι.

    Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρο Βασιλικό και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρη Λέων και τους ευχαρίστησε θερμά για την πολύτιμη και σημαντική βοήθεια που προσέφεραν στις γυναίκες-θύματα βίας. «Τόσο το ΞΕΕ όσο και η ΕΙΕ ήταν στο πλευρό των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση και οι οποίες έπρεπε να εγκαταλείψουν άμεσα την εστία της βίας, για να μην κινδυνεύσουν», δήλωσε η κ. Συρεγγέλα.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός, τόνισε ότι, σε κάθε δύσκολο πρόβλημα, σε κάθε πρόκληση, η πραγματική δύναμη, για να κινηθούμε μπροστά, βρίσκεται μέσα μας, σε αυτό που πραγματικά είμαστε και στις αξίες που υπηρετούμε διαχρονικά και με συνέπεια. Η φιλοξενία και η αλληλεγγύη είναι στο DNA του ξενοδοχειακού κλάδου. Γι’ αυτό και το ΞΕΕ είναι σταθερά και με πλήρη δέσμευση, μέρος της μεγάλης συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την εξάλειψη του απαράδεκτου φαινομένου αυτού, που αποτελεί μελανό στίγμα για τον πολιτισμό μας».

    Ο πρόεδρος της ΕΙΕ Γρηγόρης Λέων, υπογράμμισε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι σε πρωτόγνωρες συνθήκες η Πολιτεία δημιούργησε μία ασπίδα προστασίας για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας εμπιστευόμενη και τους επιστήμονες. Πρόθεση των ιατροδικαστών, που κατέχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία για την πιστοποίηση της σωματικής και της σεξουαλικής κακοποίησης, είναι η αγαστή συνεργασία που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της καραντίνας να συνεχιστεί, έτσι ώστε κι εμείς από τη μεριά μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε ουσιαστικά τέτοιες πρωτοβουλίες».

     

    Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ