Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως η επιδείνωση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων
Την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας του κορωνοϊού επιβεβαίωσαν κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Λίγο πριν από την έναρξη της ενημέρωσης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.215 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο. Μέχρι σήμερα τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 115 εκατ. και οι θάνατοι τα 2,5 εκατ. από τον κορωνοϊό, τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου που σημείωσε πως παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων με πιθανότερη αιτία τις μεταλλάξεις.
Όπως είπε, στη χώρα μας αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο με έναν εβδομαδιαίαο μ.ο 1909 κρούσματα ανά μέρα, έχοντας διπλασιαστεί από την περασμένη εβδομάδα. Επίσης, ο δείκτης θετικότητας στον κορωνοϊό αυξήθηκε αγγίζοντας το 4%. Έτσι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 16.500.
Μικρή μείωση στο ποσοστό νέων κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 65
Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως άτομα ηλικία 20 ως 65 ετών είναι η πλειοψηφία των ατόμων που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό. Στα θετικά, πρέπει να σημειωθεί, σύμφωνα με τηνκα. Παπαευαγγέλου πως παρατηρείται μικρή μείωση στο ποσοστό νέων κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 65 γεγονός που συνδέεται ενδεχομένως και με το εμβόλιο.
Στην Αττική, υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από 8.000 ενεργά κρούσματα. Δεν προβληματίζει μόνο η Αττική, είπε η κα. Παπαευαγγέλου καθώς αύξηση της εικόνας παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα. Σχεδόν 2000 είναι τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.
330 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία
Η πίεση στο σύστημα υγεία παραμένει με έναν μ.ο. 330 εισαγωγές την ημέρα και περισσότερους από 3.200 ασθενείς να νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού. 1.600 εισαγωγές πραγματοποιήθηκαν μόνο στην Αττική την τελευταία εβδομάδα.
Η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε πως 196 ασθενείς διασωλήνώθηκαν την τελευταία εβδομάδας, αυξάνοντας την πληρότητα κλινών ΜΕΘ στο 63% στην Επικράτεια και στο 83% στην Αττική. Τέλος, ο δείκτης θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει σχετικά χαμηλός, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως η επιδείνωση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ο χειμωνιάτικος καιρός μας έκλεισε σε κλειστούς χώρους, είπε και συμπλήρωσε παράλληλα πως οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν διασπαρεί σε όλη την επικράτεια.
Ο ιός έγινε πιο έξυπνος με τις μεταλλάξεις
Όπως είπε, το 60-70% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη στη χώρα μας, ποσοστό που αυξάνεται σε 90% σε Αττική και Κρήτη. «Ο ιός έγινε ακόμη πιο έξυπνος, βρήκε έναν τρόπο να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Η απλή καθολική και ορθή χρήση της μάσκας είναι το σημαντικότερο όπλο μέχρι να αυξηθεί ικανοποιητικά το ποσοστό εμβολιασμού» είπε για τις μεταλλάξεις η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Τέλος, η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στη χαλάρωση κάποιας μερίδας συνανθρώπων μας που είχε σαν αποτέλεσμα αυτή την αύξηση. «Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα νέα μέτρα δεν είχαν αποτέλεσμα» σημείωσε ωστόσο και πρόσθεσε: «Ας αναλογιστούμε που θα ήμασταν αν δεν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα».
Πάντως, η λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως η πλειοψηφία των συμπολιτών μας ακολουθεί πιστά τα μέτρα, δημιουργεί ένα τείχος προστασίας έναντι του κορωνοϊού και είναι πιθανό αν δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα σήμερα θα είχαμε μια πολύ πιο δύσκολη εικόνα.
«Ο αγώνας είναι άνισος στην εποχή των μεταλλάξεων. Ελπίζουμε πως μια μείωση του επιδημιολογικού φορτίου θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες» συνέχισε η κα. Παπαευαγγέλου.
«Σήμερα η ματιά μας είναι πάνω στο ΕΣΥ που πιέζεται»
«Σήμερα η ματιά μας είναι πάνω στο ΕΣΥ που πιέζεται. Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες προκειμένου να αποσυμπιεστεί το σύστημα. Και την επόμενη εβδομάδα το ΕΣΥ και οι ΜΕΘ θα πιεστούν ακόμη περισσότερο. Θα έχουμε περίπου 200 άτομα που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν σε ΜΕΘ» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου για την πίεση στο ΕΣΥ και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τις μονάδες Covid.
«Τα εμβόλια προφυλάσσουν και έναντι των μεταλλάξεων. Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας ξεπέρασαν το 1 εκατ. δόσεις» τόνισε η λοιμωξιολόγος σημειώνοντας ωστόσο πως και όσοι έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας για χάρη των συνανθρώπων μας. «Συχνά κολλάμε από άτομα που δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. Ας θεωρήσουμε ότι όλες μας οι επαφές είναι δυνητικά μολυσματικές» είπε και έκλεισε λέγοντας: «Ήμουν και παραμένω αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρουμε».