Πάνω από 600.000 ευρώ κατάφεραν να αποκομίσουν, μέσα σε διάστημα τριών μηνών, τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που προσποιούνταν τους εκπροσώπους Σωμάτων Ασφαλείας ή Ενόπλων Δυνάμεων και προχωρούσαν σε τηλεφωνικές απάτες, με τα θύματα τους να βρίσκονται σε όλη την επικράτεια, όπως σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Κοζάνη, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Γρεβενά.
Η δράση τους φέρεται να κράτησε σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefmerida.gr, από 2 Ιανουαρίου 2022 έως 29/3/2022 και το συνολικό τους κέρδος να ανέρχεται σε 638.693 ευρώ , από 19 περιπτώσεις απάτης.
Η δικογραφία σε βάρος 11 Ρομά αφορά: Εγκληματική οργάνωση, απάτη με υπολογιστή, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα
Οπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές , στην ΕΛ.ΑΣ. έφτασαν καταγγελίες σε υπηρεσίες ανά την επικράτεια από ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων και κυρίως φαρμακείων όπου ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα απάτης .
Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση
Τα μέλη της οργάνωσης , πραγματοποιούσαν τηλεφωνικές κλήσεις σε επιχειρήσεις και προσποιούνταν τους εκπροσώπους Σωμάτων Ασφαλείας ή των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνέχεια προέβαιναν στην παραγγελία μεγάλων ποσοτήτων φαρμακευτικών προϊόντων και ζητούσαν τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου καθώς και τον τραπεζικό λογαριασμό των θυμάτων τους .
Έπειτα έστελναν έναν λινκ (σύνδεσμο) και τα θύματα έπρεπε να ακολουθήσουν τα βήματα με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ένα περιβάλλον διαδικτυακό πανομοιότυπο με τραπεζικό, εκεί όπου διατηρούσαν τα θύματα του λογαριασμούς τους.
Όταν έβαζαν τους κωδικούς e-banking οι δράστες αποκτούσαν πρόσβαση στην ηλεκτρονική διαχείριση των τραπεζικών τους λογαριασμών και πραγματοποιούσαν μεταφορές χρημάτων σε λογαριασμούς που διαχειρίζονταν αυτοί και μετά σε άλλους λογαριασμούς με στόχο να χαθούν τα ίχνη τους .
Δυο από αυτούς είχαν συλληφθεί και πάλι τον Οκτώβριο του 2022 από αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Μεγαρέων για απάτες με τον ίδιο τρόπο.