Ποια η πρόταση της κυβέρνησης – Τι ανησυχεί τους ειδικούς
Ιδιαίτερος προβληματικός επικρατεί στην κυβέρνηση και τους επιστήμονες για το Πάσχα, με «φόντο» την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι βρισκόμαστε ακόμη σε κρίσιμο σημείο.
Το επόμενο διάστημα έως και τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι μία περίοδος συλλογής δεδομένων και επιτήρησης της επιδημιολογικής επίπτωσης των μέχρι τώρα κινήσεων που έχουν γίνει προς την κανονικότητα, μετά το «άνοιγμα» κάποιων δραστηριοτήτων.
Το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να έχει καταλήξει στο ότι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό πρέπει να απελευθερωθούν προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να μεταβούν στην επαρχία για τις γιορτές του Πάσχα, αναφέρουν πληροφορίες από το «Πρώτο Θέμα».
Αυτή μάλιστα θα είναι και η πρόταση της κυβέρνησης προς την επιτροπή των λοιμωξιολόγων επί της οποίας θα αποφασίσουν οι επιστήμονες. Προϋπόθεση τόσο για αυτή την εξέλιξη όσο και για την έγκρισή της είναι η πορεία της πανδημίας να βρίσκεται σε θετική τροχιά και να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις τόσο όσον αφορά την διασπορά όσο και την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αυτό το διάστημα τα αρμόδια υπουργεία καταρτίζουν το σχέδιο βάσει του οποίου θα μπορούν να γίνουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και σύμφωνα με τις πληροφορίες βασικό ρόλο έχουν τα self tests. Ο ακριβής τους ρόλος δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι σε περίπτωση ελέγχου στις πύλες εξόδου των νομών οι πολίτες να μπορούν να επιδείξουν αρνητικό αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Μεγάλη Εβδομάδα προκειμένου όπως έχουν πει κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι επιστήμονες, να ζήσουμε ένα Πάσχα όσο πιο κοντά στην κανονικότητα γίνεται και όχι σαν το περσινό.
Επιφυλακτικοί οι ειδικοί
Για το σχέδιο σε σχέση με το Πάσχα στην επαρχία, την ανοσία, το μοντέλο των self test και τους εμβολιασμούς μίλησε σήμερα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Μιλώντας για τους εμβολιασμούς και το πότε θεωρεί ότι θα έχουν τελειώσει για τους 50 και άνω, δήλωσε πως εξαρτάται και από τις ποσότητες των εμβολίων που παίρνουμε με τις συμβάσεις που έχουν γίνει με τις εταιρίες και την ΕΕ. «Νομίζω μέχρι τα μέσα, τέλος Ιουνίου λογικά θα έχουν τελειώσει». Για μένα είναι λογικό προς το τέλος Ιουνίου να κάνουμε αυτή την σχετική ανοσία γύρω στο 55% που θα αισθανθούμε ασφαλείς μπαίνοντας στο καλοκαίρι, ανοίγοντας ξενοδοχεία, να αισθανόμαστε και πιο άνετα» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.
Σχετικά με το αν θα μπορέσουμε να μετακινηθούμε σε άλλο νομό το Πάσχα είπε ότι έχει σημασία εκείνες τις ημέρες να δούμε που βρισκόμαστε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ενώ υπογράμμισε πως δεν θα έλεγε «ναι» για το άνοιγμα στο Πάσχα με αυτή την κατάσταση τώρα.
Μίλησε για Ανάσταση στις εκκλησίες αλλά στους εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις πάνω από δύο μέτρα και μάσκες ενώ σημείωσε πως μια φορά μπορούμε να μην φιληθούμε στην Ανάσταση.
«Οι εικόνες συνωστισμού μπορεί να κοστίσουν και το Πάσχα»
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις εικόνες συνωστισμού σε κορωνοπάρτι σημείωσε, πως οι μαζώξεις τέτοιου τύπου μπορεί να κοστίσουν και το Πάσχα. «Πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πάρτι σε γειτονιές με take-away ποτά. Εμείς και η συμπεριφορά μας καθορίζει το τι θα γίνει και το Πάσχα. Η θα το κόψουμε ή θα το κάνουμε οργανωμένα με καθίσματα σε απόσταση σε ανοιχτούς χώρους χωρίς όρθιους».
Σχετικά με τις μετακινήσεις επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση στους πλήρως εμβολιασμένους. «Δεν έχει κανένα νόημα ο εμβολιασμένος να μην μπορεί να μετακινηθεί. Νομίζω ότι το Πάσχα αν δεν επιτραπούν οι μετακινήσεις, μέσα στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις θα γίνει χαμός».
Για το Πάσχα ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Αττικόν, Στέλιος Λουκίδης, σημείωσε πως «θα ήθελα να δω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα μέσα στις επόμενες 10 -15 ημέρες γιατί βλέπω μια μικρή επιπέδωση των εισαγωγών», ενώ ανέφερε ότι υπάρχει μια αυξημένη τάση για τις ΜΕΘ.