Πέμπτη 21.11.2024
More

    Πατέρας Αντώνιος: Την ενοχή του για κακοποιήσεις φιλοξενούμενων στην «Κιβωτό», προτείνει η εισαγγελέας

    Την ενοχή του πατρός Αντώνιου Παπανικολάου και τεσσάρων συνεργατών του πρότεινε η εισαγγελέας.

    Η δίκη διεξάγεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας και αφορά σε πλημμεληματικές κατηγορίες για κακοποιήσεις φιλοξενούμενων της «Κιβωτού του Κόσμου» στις δομές σε Άνω Βόλο, Διμήνι και Χίο.

    Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, ο πατέρας Αντώνιος θα πρέπει να κριθεί ένοχος για ηθική και φυσική αυτουργία κατά περίπτωση για πλημμεληματικές πράξεις που σχετίζονται με σωματικές βλάβες. Παράλληλα, η εισαγγελέας εισηγήθηκε ενοχή και για τέσσερις πρώην εργαζόμενους σε δομές του Βόλου και της Χίου.

    «Αν και στην απολογία του υποστήριξε ότι είχε πνευματικό ρόλο, από τις καταθέσεις συνάγεται ότι είχε ενεργό και κυρίαρχο ρόλο και η άποψή του ήταν καθοριστική για την πορεία της οργάνωσης», ανέφερε η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της.

    Ο πατέρας Αντώνιος είχε αρνηθεί πλήρως όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται και έκανε λόγο για «καθοδήγηση από κάποιους», κατά την απολογία του στο δικαστήριο. «Τα παιδιά αυτά ήταν βαριά τραυματισμένα. Η μεγάλη αγωνία ήταν αυτά τα παιδιά να μπορέσουν να επιλέξουν μια επαγγελματική ειδικότητα και να έχουν δεξιότητες για να βγάλουν μεροκάματο τίμια» είπε.

    Μετά από μακρά διαδικασία, που ξεπερνά τις 30 δικασίμους, η δίκη για όσα κατήγγειλαν παιδιά για βάναυσες συμπεριφορές που έχουν υποστεί, προχώρησε σήμερα στην εισαγγελική πρόταση για τους οκτώ κατηγορούμενους, τον ιδρυτή της ΜΚΟ και τους συγκατηγορουμένους τους: τρεις από χώρους στην Αθήνα, δύο από τον Βόλο και δύο από την Χίο. Η εισαγγελέας τόνισε πως οι συγκατηγορούμενοι του π. Αντώνιου «δεν ήταν απλοί εργαζόμενοι», αλλά επιτελικοί σε υψηλές θέσεις στην ιεραρχία της Κιβωτού.

    Επικαλούμενη μαρτυρικές καταθέσεις, όπως αυτή της βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και άλλες, η εισαγγελέας τόνισε στην αγόρευσή της ότι ο ιερωμένος είχε ταυτιστεί με την Κιβωτό, της οποίας ήταν ιδρυτής και ότι το μοντέλο λειτουργίας της ήταν δικής του έμπνευσης. Ήταν, όπως επεσήμανε η εισαγγελική λειτουργός, «το πρόσωπο αναφοράς για τα παιδιά» και «είχε γνώση για ό,τι συνέβαινε σε κάθε σπίτι της οργάνωσης».

    Αναφερόμενη στα παιδιά που ζουν σε δομές προστασίας ως εξαιρετικά «ευάλωτη ομάδα» και αναλύοντας το νομικό πλαίσιο προστασίας, βάσει της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του παιδιού, η εισαγγελική λειτουργός εξέθεσε και ανέλυσε στο δικαστήριο τα περιστατικά της δικογραφίας, για τα οποία κρίνει ότι παιδιά έτυχαν σκληρών συμπεριφορών.

     

    Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ