Πριν δύο χρόνια, μια καφετέρια στην Πάτρα είχε λανσάρει delivery καφέ με drone και τώρα, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, συνεχίζει την υπηρεσία για πρακτικούς λόγους.
«Πάντα είχε ζήτηση, περισσότερη από όση μπορούμε να καλύψουμε», λέει στο LiFO.gr ο ιδιοκτήτης της καφετέριας και χειριστής του drone, εξηγώντας πως η εναέρια παράδοση γίνεται μόνο σε συγκεκριμένους ανοικτούς χώρους της περιοχής, όπως τα υπαίθρια πάρκινγκ και παγκάκια.
«Αποφεύγουμε περιοχές μέσα στην πόλη με καλώδια, δέντρα και πολυκοσμία για λόγους ασφαλείας», ξεκαθαρίζει. Αστάθμητος παράγοντας είναι τα πουλιά της περιοχής, που σε ορισμένες περιπτώσεις ακολουθούν το drone επειδή το θεωρούν απειλή καθώς πετά «στον χώρο τους». «Πρέπει να σταματήσω για να φύγουν, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να πέσουν πάνω στο drone» και να τραυματιστούν ή να σπάσουν κάποια έλικα.
Οι παραδόσεις πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα καθώς κάθε μπαταρία έχει διάρκεια ζωής 20 λεπτών. «Είκοσι επτά δίνει ο κατασκευαστής, αλλά με το επιπλέον βάρος των καφέδων μειώνεται». Στην καφετέρια έχουν εφτά μπαταρίες που εναλλάσσονται μετά από κάθε πτήση. Κάθε μπαταρία χρειάζεται περίπου μία ώρα για να φορτιστεί πλήρως. Οι παραδόσεις γίνονται πάντα εντός δέκα λεπτών, καθώς δεν υπάρχει κανένα φανάρι που να καθυστερεί το τηλεκατευθυνόμενο όχημα. Έτσι το drone καταλήγει πάντα με ασφάλεια στην βάση του, πριν ξεμείνει από μπαταρία.
Σε κάθε πτήση μπορούν να μεταφερθούν το πολύ τρεις καφέδες, σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων. «Η εμβέλεια είναι επτά χιλιόμετρα αλλά ποτέ δεν το έχω πετάξει πέρα από τα δύο». Καθημερινά κάνει περίπου εφτά τέτοιες παραδόσεις που έχουν χαμηλότερο κόστος από τη διανομή με μηχανάκι. Ωστόσο όταν βρέχει ή φυσά, το παραδοσιακό delivery είναι μονόδρομος καθώς το drone δεν σηκώνεται με κακές καιρικές συνθήκες.
«Αν ήταν ήμασταν σε μία παραλιακή ζώνη, οι παραδόσεις θα ήταν πολύ περισσότερες», εκτιμά ο ίδιος. «Τώρα με τον κορωνοϊό όλο και περισσότερα καταστήματα αναζητούν τρόπους για τέτοιες παραδόσεις. Ένας επιχειρηματίας με κάλεσε και με ρώτησε για την δική του καφετέρια σε πάρκο, για σερβίρισμα σε αποστάσεις εκατό μέτρων, για να γλιτώνουν οι εργαζόμενοι το πήγαινε-έλα».