Σάββατο 18.01.2025
More

    Πιερρακάκης: Και οι ιατρικές βεβαιώσεις μέσω διαδικτύου

    Έπειτα από την άυλη συνταγογράφηση έρχονται και οι ψηφιακές ιατρικές βεβαιώσεις.

    «Πρόθεσή μας είναι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, στην οποία στηρίχθηκε και η άυλη συνταγογράφηση, να προσθέσουμε και ιατρικές βεβαιώσεις» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Στο πλαίσιο του 10ου «e-Government Forum» με κύριο θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα εν μέσω COVID-19, ο κ. Πιερρακάκης αναφερόμενος στο έργο που έχει ήδη υλοποιήσει αλλά και σε όσα σχεδιάζονται και θα δρομολογούνται, μίλησε για το gov.gr, λέγοντας ότι ξεκίνησε λίγους μήνες πριν συγκεντρώνοντας 501 υπηρεσίες και μέχρι σήμερα έφτασε στις 672 και συνεχώς προστίθενται. Υπογράμμισε την τεράστια σημασία του ρόλου του ΚΕΠlive που στην συγκεκριμένη συγκυρία «μπορείς να κάνεις ένα ψηφιακό ραντεβού με το Δημόσιο». Τόνισε μάλιστα, ότι «μειώνονται οι ανισότητες, βοηθά τα άτομα με ειδικές ανάγκες» ενώ πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να περάσουν τα ΚΕΠ στην ψηφιακή εποχή και θα υπάρξουν έργα ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του 2021.

    «Ξεκινάμε από το πρώτο βήμα της ψηφιοποίησης της εξυπηρέτησης αλλά ο βασικός στόχος είναι το Δημόσιο να αλληλεπιδρά από κάτω, να μπορεί να ανταλλάσσει δεδομένα μόνο του». Όσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες και ειδικότερα στο 5G, ο υπουργός είπε ότι «δεν χάσαμε το χρονοδιάγραμμα και θα έχουμε την απονομή του φάσματος πριν από το τέλος του έτους. Εκεί έχουμε την καινοτομία του ταμείου «ΦΑΙΣΤΟΣ» με χρηματοδότηση εταιρειών και start ups που έχουν σχέση με το 5G. Θα έχουμε 5G στην Ελλάδα στα μεγάλα αστικά κέντρα από το νέο έτος».

    Πιερρακάκης: Το 20% στο digital από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για ποιοτική αλλαγή ως προς τα έργα που θα έρθει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. «Είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ για την εποχή μας. Θα μας δώσει δυνατότητες χρηματοδότησης έργων, ιδεών που έχουμε σε βαθμό που δεν τον είχαμε μέχρι σήμερα. Ειδικά για την αγορά πληροφορικής, το 20% αυτού το πακέτου θα αφορά το digital. Μπορούμε να κάνουμε και πράγματα που θα μας φέρουν όχι απλώς στο να καλύψουμε το χάσμα, αλλά και σε κάποια πράγματα στην πρωτοπορία». Αναφερόμενος σε τέτοιους είδους καινοτομίες που έχουν γίνει, ο υπουργός μίλησε για το 13033 αλλά και για την δημιουργία του ταμείου «ΦΑΙΣΤΟΣ». Δίνοντας έμφαση στις συμφωνίες πλαίσιο, είπε ότι «πιστεύουμε ότι αυτό το εργαλείο δεν έχει χρησιμοποιηθεί επαρκώς στην χώρα μας, αλλά και τα ΣΔΙΤ σε επίπεδο έργων κοινωνικής ωφέλειας».

    Ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε ότι «στόχος είναι να μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά, αλλά και να ηγηθούμε και σε κάποια πράγματα. Ο βηματισμός μας αυτόν τον 1,5 χρόνο, η αποδοχή της ψηφιακής διακυβέρνησης από την κοινή γνώμη, οι συνομιλίες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με ξένες εταιρείες, η επένδυση της Microsoft που ήρθε στην Ελλάδα όλα αυτά δείχνουν ότι αν υπάρχει σχέδιο, υπάρχει ομάδα και υπάρχει και συντονισμός μπορείς να πετύχεις αποτελεσματικά».

    Για τις νέες επενδύσεις είπε ότι υπάρχουν συνομιλίες «και μάλιστα με παραπάνω από έναν παίκτη για αντίστοιχες ενέργειες, όχι κατ’ ανάγκη αντίστοιχες οικονομικά με αυτήν της Microsoft». Όπως τόνισε, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, «προσπαθούμε να συνθέσουμε διαπραγματεύσεις με επενδυτές στον χώρο της τεχνολογίας. Θα υπάρξουν ενέργειες επενδυτικού χαρακτήρα το προσεχές διάστημα».

    Σχετικά με την επιμόρφωση των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επεσήμανε τον ρόλο της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών, που έχει δημιουργηθεί με δωρεάν διαθέσιμο υλικό που απευθύνεται σε όσους θέλουν να λάβουν μια εκπαίδευση είτε για βασικές είτε για πιο εξειδικευμένες γνώσεις. Η επιμόρφωση στο Δημόσιο, όπως είπε ο υπουργός, είναι στους άμεσους στόχους, με προγράμματα που θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα. Μάλιστα, τόνισε ότι «σκοπεύουμε η στρατιωτική θητεία να μπορεί να παντρεύεται με έναν μηχανισμό που θα σου δίνει δεξιότητες με έμφαση στην ψηφιακή σφαίρα. Αυτό βρίσκεται υπό σχεδιασμό σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας».

    Όσον αφορά «τα έργα που πιστεύω πολύ, είναι οι αυτονόητες μεγάλες εκκρεμότητες» αναφέροντας ως παράδειγμα τον τομέα της υγείας, είπε ότι η στρατηγική πρέπει να κατατείνει σε έναν φάκελο ασθενούς και σε ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ συμπλήρωσε, ότι «σίγουρα θα χρειαστούμε και ψηφιοποίηση ιστορικών αρχείων και στον χώρο της υγείας, αλλά και σε άλλους χώρους». Για τον δείκτη DESI υπογράμμισε ότι θα σημειωθεί πολύ σύντομα μεγάλη βελτίωση. Καταλήγοντας, είπε ότι «η στρατηγική είναι φιλόδοξη. Για πρώτη φορά συντρέχουν πολλές προϋποθέσεις για να μπορούμε να την πετύχουμε. Έχουμε τα μέσα, τους ανθρώπους, τις δυνατότητες και μπορούμε να το κάνουμε. Για πρώτη φορά υπάρχει αίσθηση ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε τους στόχους μας».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ