Κυριακή 19.01.2025
More

    Ποια νέα μέτρα εξετάζονται για να αποφευχθεί το lockdown

    Τα τρία νέα μέτρα για να μην γίνει lockdown 

    Μια κρίσιμη περίοδος ξεκινάει από σήμερα στη χώρα μας, καθώς η πορεία του κορωνοϊού τις επόμενες δύο εβδομάδες θα κρίνει αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, όπως το lockdown, ή όχι. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας φέρεται σύμφωνα με τους ειδικούς ότι θα είναι και μεγαλύτερο σε διάρκεια και πιο επικίνδυνο και στόχος πλέον είναι να αποφευχθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και η εφαρμογή του lockdown, στη χώρα.

    Ήδη σε ισχύ βρίσκεται το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους και η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, από 00.30 έως 05.00, που ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου, σε 16 περιφερειακές ενότητες, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα μέτρα, στοχευμένα, ανάλογα με το πρόβλημα που εντοπίζουν οι αρμόδιοι.

    Σε δεύτερη φάση πιθανόν να πρέπει να προστατευτούν στοχευμένα οι ηλικιωμένοι, εάν δεν ανακοπεί το κύμα στο οποίο είναι επικεφαλής τώρα οι νεότεροι, ώστε να μη δημιουργηθεί κύμα διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

    Τρία ακόμα νέα μέτρα

    Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή στις επιβαρυμένες περιοχές, και ανάλογα πάντοτε με την πορεία της επιδημίας κορωνοϊού, τρία ακόμη μέτρα:

    α) την απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό -σημειωτέον ότι για τις δύο περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό απαγορεύεται η μετακίνηση από και προς σε αυτές-,

    β) την περαιτέρω μείωση του ωραρίου στην εστίαση και τα μπαρ, το κλείσιμο δηλαδή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος νωρίτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα, και

    γ) τον περιορισμό των μετακινήσεων για τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων.

    Αυτή η τακτική θα ακολουθείται στο εξής, δηλαδή θα ενεργοποιούνται ειδικά μέτρα, εκτός των μέτρων «κορμού» που ισχύουν για κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, η απαγόρευση της μετακίνησης εξετάζεται να εφαρμοστεί στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, καθώς φαίνεται ότι λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία στον κορωνοϊό.

    «Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι. Και καθώς δεν αποτελεί επιλογή μου ένα γενικό lockdown, απαιτούνται άλλου είδους μέτρα. Πιο έξυπνα. Πιο στοχευμένα. Και, τελικά, πιο αποτελεσματικά. Στόχος μας, συνεπώς, παραμένει όχι η απόλυτη αναστολή των δραστηριοτήτων μας, αλλά η τοπική περιστολή των κινδύνων που τις απειλούν», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το διάγγελμά του την Πέμπτη, ξεδιπλώνοντας ουσιαστικά την τακτική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.

    Συγκεκριμένα, η Νότια Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται σε χαμηλό κίνδυνο. Η Αττική μαζί με την υπόλοιπη Κεντρική Ελλάδα, τη Μακεδονία και την Ηπειρο χαρακτηρίζονται μέτριου κινδύνου, ενώ οι περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας υψηλού κινδύνου.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη, η επιδημία έχει πλέον επίκεντρο την Καστοριά, την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη, ενώ έξαρση καταγράφεται σε Ιωάννινα, Λάρισα και Σέρρες. Και η Αττική παρουσίασε αύξηση κρουσμάτων κατά 40% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ο ειδικός στην τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Επισήμανε δε ότι η εξάπλωση της επιδημίας εκτός Αττικής είναι πιο επιθετική σε σχέση με εκείνη στο Λεκανοπέδιο, γι’ αυτό μειώνεται το ποσοστό της συμμετοχής της Αττικής στα συνολικά κρούσματα (καταλαμβάνει το 1/3 των ημερήσιων διαγνώσεων).

    Στους 576 οι νεκροί στη χώρα

    Την ίδια ώρα ακόμα ένας ασθενής έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό το βράδυ της Κυριακής, στο ΑΧΕΠΑ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν 82χρονο, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Συνολικά, οι νεκροί από κορωνοϊό στη χώρα μας ανέρχονται στους 576.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ