Κυριακή 19.01.2025
More

    Πόλεμος Ουκρανίας: Σοβαρές οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό

    Μαύρα σύννεφα πάνω από τον ελληνικό τουρισμό συσσωρεύει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

    Μαύρα σύννεφα πάνω από τον ελληνικό τουρισμό συσσωρεύει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού εκτός από το γεγονός ότι αποσταθεροποιεί την γενικότερη γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, ουσιαστικά αφαιρεί την δυνατότητα στην Ελλάδα να απευθυνθεί σε μία μεγάλη αγορά όπως αυτής της Ρωσίας.

    Σημειώνεται πως παραδοσιακά η Ρωσία αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες της Ελλάδας, σε τουριστικό επίπεδο. Παράλληλα η καλή εικόνα που υπήρχε στο κομμάτι των προκρατήσεων μέχρι πριν από λίγες ημέρες, έχει ανατραπεί. Η τουριστική αγορά «πάγωσε» σε επίπεδο προκρατήσεων και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα συμβεί αφού η όποια πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα επισφαλής.

    Ο δείκτης των προκρατήσεων κινούταν με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς του 2019, δημιουργώντας έτσι προσδοκίες ότι είναι εφικτό η τουριστική κίνηση φέτος να υπερβεί – σε επίπεδο εσόδων -, ακόμη και αυτή του 2019, όπου αποτέλεσε το απόλυτο ρεκόρ για την Ελλάδα.

    Οι τουριστικοί παράγοντες για την ώρα παρακολουθούν τις εξελίξεις, ευελπιστώντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί άμεσα και δεν θα αφήσει πίσω της μεγάλες πληγές, τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό, κάτι που θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να κλείσουν.

    Βέβαια τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν συνηγορούν σε κάτι τέτοιο. Παράλληλα η απαγόρευση πτήσεων, αλλά και ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα swift δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερους φόβους.

    Εφέτος υπήρχαν σοβαρές προσδοκίες, ότι θα έρθει στην Ελλάδα ένας σημαντικός αριθμός τουριστών από τη Ρωσία, αφού το 2020 λόγω Covid ήρθαν ελάχιστοι, ενώ και πέρυσι ήταν σχετικά μικρός ο αριθμός.

    Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας τα μεγέθη, αρκεί να σημειώσουμε ότι το 2019 είχαν έρθει στην Ελλάδα 583 χιλιάδες ταξιδιώτες, για να μηδενιστούν σχεδόν το 2020 – μόλις 25 χιλ. – και να φτάσουν πέρυσι τους 120 χιλ. περίπου.

    Τα έσοδα από την συγκεκριμένη χώρα ήταν 433 εκατ. το 2019 και πέρυσι ήταν στα 115 εκατ. Τα μεγέθη από την Ουκρανία χωρίς να είναι αμελητέα, εντούτοις δεν είναι τέτοια που μπορούν να αλλοιώσουν την συνολικότερη εικόνα.

    Για φέτος οι προοπτικές ήταν ιδιαίτερα θετικές, αφού είχαν αυξηθεί οι προγραμματισμένες πτήσεις, ενώ και το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδος και Ρωσίας ήταν πολύ καλύτερο.

    Πιο συγκεκριμένα, προβλεπόταν η πραγματοποίηση έως 24 εβδομαδιαίων δρομολογίων από τη Μόσχα προς την Αθήνα, έως 31 εβδομαδιαίων πτήσεων από τη Μόσχα προς το Ηράκλειο Κρήτης, έως 28 εβδομαδιαίων δρομολογίων από τη Μόσχα προς τη Ρόδο και έως 35 εβδομαδιαίων πτήσεων από τη Μόσχα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

    Μάλιστα, σύμφωνα με το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί, δίνεται η δυνατότητα στις αεροπορικές εταιρείες να προσθέσουν και νέους ελληνικούς προορισμούς στο πτητικό τους έργο – ανάλογα με τη ζήτηση -, όπως η Κως, η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη, τα Χανιά, η Μύκονος, η Κέρκυρα και η Καλαμάτα, προς τους οποίους μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 14 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση.

    Με βάση δε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 15η θέση στη λίστα με τους αγαπημένους προορισμούς του εξωτερικού για τους Ρώσους, ενώ το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και η Κεντρική Μακεδονία αποτελούν τους κορυφαίους προορισμούς της χώρας μας για τους ταξιδιώτες από τη Ρωσία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ