Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού διεθνώς προκαλεί μεγάλη ανησυχία και είναι πολύ πιθανό τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται φέτος να τεθούν σε ισχύ και το επόμενο καλοκαίρι.
Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού διεθνώς προκαλεί μεγάλη ανησυχία και είναι πολύ πιθανό τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται φέτος να τεθούν σε ισχύ και το επόμενο καλοκαίρι, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.
«Θα αργήσει το εμβόλιο […] ένα εμβόλιο ξέρετε πόσα χρόνια θέλει;» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, «τα εμβόλια έχουν φάσεις από τις οποίες πρέπει να περάσουν για να είναι ασφαλή. Κανένας δεν μπορεί να διακινδυνεύσει και να φέρει το εμβόλιο (σ.σ νωρίτερα), δεν είναι δυνατόν».
Αφήνοντας να εννοηθεί πως στην περίπτωση του Sars-Cov-2 οι διαδικασίες κινούνται πιο γρήγορα εξαιτίας του πλήθους των ερευνητικών ομάδων που αναζητούν ένα εμβόλιο, εμφανίστηκε συγκρατημένη και για τα φάρμακα που προτείνονται για αντιμετώπιση της νόσου Covid-19. Όπως είπε, ακόμα και σε αυτές τις μελέτες, σε αρκετές περιπτώσεις ο αριθμός των ασθενών στους οποίους δοκιμάστηκαν τα φάρμακα ήταν μικρός, με αποτέλεσμα να μην προκύπτουν ασφαλή δεδομένα και μεγάλα επιστημονικά περιοδικά να «παίρνουν πίσω» σχετικές δημοσιεύσεις.
«Τα πράγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν είναι τόσο καλά, υπάρχει μια μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, αναμενόμενη γιατί είχε ξεφύγει – είναι λογικό να υπάρχουν μεγάλες υποτροπές. Προς το παρόν τηρείται στάση αναμονής και ο ΠΟΥ είναι ανήσυχος, δεν ξέρουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», πρόσθεσε, αποδίδοντας την αύξηση των κρουσμάτων τόσο στην μερική άρση των μέτρων όσο και στην «χαλάρωση» των πολιτών που δεν ακολουθούν πάντα τις συστάσεις των ειδικών. «Όλοι βγήκαν έξω χωρίς μάσκες. Μπορεί και του χρόνου το καλοκαίρι να είναι όπως το καλοκαίρι του 2020. Πολύ πιθανό να έχουμε μέτρα και του χρόνου».
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, η κα Παγώνη εκτίμησε πως προς το παρόν «πάμε καλά» και το ότι υπάρχουν περιοχές με κρούσματα ήταν μία αναμενόμενη προοπτική. Γίνεται ιχνηλάτηση, τίθενται σε ισχύ οι προβλεπόμενοι περιορισμοί και «αν πρέπει να παραταθούν θα παραταθούν».
Κατά την ίδια, ο κίνδυνος ελλοχεύει στις συγκεντρώσεις και όχι στις περιοχές που το πρόβλημα έχει εντοπιστεί και έχουν ληφθεί μέτρα. «Εγώ δεν ανησυχώ που στην Θεσπρωτία ή στον Εχίνο είχαμε κρούσματα. Στα πάρτι είναι το πρόβλημα που εκεί δεν είναι ελεγχόμενα τα πράγματα».