Τρίτη 23.04.2024
More

    Πώς θα γίνει η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια

    Τις εγκυκλίους με τις οποίες παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες για υποψηφίους μαθητές αλλά και αποφοίτους για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

    Οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ (Γ΄ ημερησίου, Γ΄ τριετούς εσπερινού και Δ΄ τετραετούς εσπερινού), εφόσον επιθυμούν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα συμμετέχουν υποχρεωτικά με το νέο σύστημα.

    Οι απόφοιτοι ημερήσιου ή εσπερινού μπορούν να επιλέξουν αν θα συμμετάσχουν με το παλαιό ή με το νέο σύστημα.

    Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για όλους τους υποψηφίους, η Κοινωνιολογία για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές και η επιλογή μόνο ενός επιστημονικού πεδίου.

    Βασικά χαρακτηριστικά του παλαιού συστήματος είναι η Νεοελληνική Γλώσσα για όλους τους υποψηφίους, τα Λατινικά για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, η δυνατότητα επιλογής ενός ή δύο πεδίων με τέσσερα ή πέντε μαθήματα.

    Τέλος, τα δύο συστήματα, παλαιό και νέο, έχουν διαφορετική εξεταστέα ύλη, διαφορετικό ποσοστό θέσεων, διαφορετικό τρόπο υπολογισμού μορίων κλπ.

    Όσοι απόφοιτοι δικαιούνται να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση το 2020, αυτοί υποβάλλουν κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο τον Ιούνιο του 2020.

    Από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και εφεξής (δηλαδή από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 και εφεξής), η εισαγωγή των υποψηφίων (μαθητών και αποφοίτων Λυκείου) στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ με το νέο σύστημα, καθορίζεται στο άρθρο 100 του ν. 4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τα άρθρα 165 και 166 του ν.4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α΄).

    Με νεώτερη εγκύκλιό του, το υπουργείο Παιδείας θα ενημερώσει τους υποψήφιους για τον τρόπο, τη διαδικασία και το χρονικό διάστημα υποβολής της αίτησης-δήλωσης συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, η οποία θα γίνει εντός του Μαρτίου.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ