Σάββατο 18.01.2025
More

    Πώς θα ταξιδεύουμε με πλοία- Θερμομέτρηση, ερωτηματολόγια και μάσκα

    Θερμομέτρηση, συμπλήρωση ερωτηματολογίου και χρήση μάσκας είναι μερικά από τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα (18/5) στα πλοία.  

    Από τη Δευτέρα απελευθερώνονται οι μετακινήσεις προς την Κρήτη, ενώ το επόμενο βήμα- για τα υπόλοιπα νησιά- αναμένεται να γίνει στις 25 Μαΐου, αν όλα εξελιχθούν ομαλά σε ό,τι αφορά στην πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

    Το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ για την ακτοπλοΐα, από τις 18 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου, έπειτα από διαδοχικές συσκέψεις με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Πριν από την επιβίβαση, θα γίνεται θερμομέτρηση, ενώ οι επιβάτες θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο για την κατάσταση της υγείας τους.

    Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, για επιβάτες και πλήρωμα. Εξάλλου, το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική πέρα από τα πλοία και σε αεροπλάνα και ΚΤΕΛ.

    Οι επιβάτες θα πρέπει να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου και οι καμπίνες θα χρησιμοποιούνται από 1 άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια ή ΑμεΑ με τον συνοδό τους. Στα αεροπορικά καθίσματα, θα υπάρχει ένα κενό- παρακείμενο, εμπρός και πίσω- ενώ σε περίπτωση κρούσματος θα γινεται απομόνωση σε ειδικό χώρο και αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι που διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση.

    Παράλληλα το υπουργείο Ναυτιλίας εξέδωσε οδηγίες για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής- ιδιωτικών και επαγγελματικών- που προέρχονται από το εξωτερικό. Στα συγκεκριμένα επιτρέπεται η είσοδος σε λιμάνια, πλην των κρουαζιερόπλοιων, εφόσον είναι χωρίς επιβάτες και κατόπιν άδειας. Ακόμη, προβλέπεται υποχρεωτική διενέργεια ελέγχου στο σύνολο των επιβαινόντων.

    «Σε στενή συνεργασία με τους ειδικούς πετύχαμε, με τα στοχευμένα μέτρα που λάβαμε εγκαίρως, να έχουμε ελάχιστα κρούσματα στα νησιά μας. Τώρα, σχεδιάζουμε βήμα – βήμα την επόμενη μέρα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με κανόνες και οδηγίες που στόχο έχουν να προστατεύσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την υγεία επιβατών και πληρωμάτων των πλοίων, αλλά και τη δημόσια Υγεία σε κάθε νησί. Η περαιτέρω άρση των περιορισμών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα εξετάζεται συνεχώς και εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από εμάς τους ίδιους και τη συνέπεια μας στην τήρηση των μέτρων», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

    Τα μέτρα στα πλοία

    Σε ό,τι αφορά τα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών, οι οδηγίες θα έχουν εφαρμογή από τις 18.05.2020 μέχρι τις 15.06.2020 και αφορούν κυρίως:

    1. Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.

    2. Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

    3. Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.

    4. Τη χρήση κάθε καμπίνας από 1 άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.

    5. Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

    6. Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).

    7. Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.

    8. Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.

    9. Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.

    10. Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.

    11. Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,

    12. Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,

    13. Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),

    14. Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες),

    Τι ισχύει για τα σκάφη αναψυχής

    Σε ό,τι αφορά στις νέες οδηγίες για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής που προέρχονται από το εξωτερικό, αυτές ισχύουν από σήμερα, 15 Μαΐου, έως τις 15 Ιουνίου. Οι οδηγίες προβλέπουν:

    1. Τη δυνατότητα εισόδου σε λιμάνια, μαρίνες και ναυπηγεία της ηπειρωτικής Ελλάδας των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής και των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής (πλην κρουαζιερόπλοιων) που προέρχονται από το εξωτερικό εφόσον είναι κενά επιβατών και υπό συγκεκριμένους υγειονομικούς όρους και κατόπιν αδείας της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.

    2. Την εξακολούθηση της απαγόρευσης κατάπλου σκαφών από κράτη του εξωτερικού για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα (π.χ. Τουρκία).

    3. Την υποχρεωτική διενέργεια ελέγχου (τεστ) στο σύνολο των πληρωμάτων και επιβαινόντων, σε πιστοποιημένο εργαστήριο (με δαπάνη που βαρύνει τους επιβαίνοντες).

    4. Την εφαρμογή οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Υγείας σχετικά με πλοία που παραμένουν σε μακροχρόνιο ελλιμενισμό σε λιμένες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

    5. Την υποβολή ναυτιλιακής δήλωσης υγείας.

    6. Την παροχή πληροφόρησης στους επιβαίνοντες σχετικά με τους κανόνες και τους κανονισμούς για τον COVID-19 που ισχύουν στο λιμένα ελλιμενισμού.

    7. Την διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού επί σκάφους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ