Παρασκευή 22.11.2024
More

    Πόσο αυξάνεται το επίδομα στους γιατρούς των άγονων περιοχών

    Οι 5 ειδικότητες με τη μεγαλύτερη αύξηση

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ενίσχυση των κινήτρων σε γιατρούς προκειμένου να υπηρετούν στις λεγόμενες άγονες περιοχές της χώρας.

    Πρόκειται για περιοχές στις οποίες, λόγω των κοινωνικών, γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και οικιστικών συνθηκών, τα νοσοκομεία ή τα Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα στελέχωσης και κάλυψης των ιατρικών θέσεων, με το κράτος να απαντά δίνοντας επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς που θα επιλέξουν τις άγονες περιοχές. Στη χρόνια αυτή παθογένεια του ΕΣΥ – έχει εντοπιστεί από το τέλος της δεκαετίας του 1980, οπότε και δόθηκε ειδικό επίδομα άγονου- έχει αθροιστεί πλέον όλη η δυσλειτουργία του συστήματος υγείας, με τις ελλείψεις σε γιατρούς να είναι δραματικές.

    Υπό αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Υγείας υλοποιεί παρέμβαση σε δύο άξονες, την οποία παρουσίασε μάλιστα πρόσφατα και στον Πρωθυπουργό. Πρώτον, επικαιροποιεί τον χάρτη με τις άγονες περιοχές, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχουν συντελεστεί μεταβολές σημαντικές που επιβάλλουν τον εκ νέου χαρακτηρισμό τους, και δεύτερον, αυξάνει το επίδομα άγονου, όπως λέγεται η προσαύξηση στο μηνιαίο μισθό των γιατρών που υπηρετούν στις περιοχές αυτές.

    «Η αύξηση θα είναι σημαντική. Θα τριπλασιαστεί το επίδομα άγονου ενώ σε κάποιες ιατρικές ειδικότητες θα δοθεί επιπλέον οικονομικό κίνητρο. Το υπουργείο Υγείας αναζητεί βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα, δεν μένει άπραγο στις ανάγκες που προκύπτουν» λέει στο ygeiamou.gr ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

    Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου Υγείας, το επίδομα θα διαμορφωθεί στο ποσό των 150 ευρώ μηνιαίως για τους γιατρούς που υπηρετούν στις λεγόμενες άγονες περιοχές κατηγορίας Β από 50 ευρώ που είναι σήμερα και στο ποσό των 300 ευρώ τον μήνα από 100 ευρώ που είναι σήμερα κατά μέσο στους γιατρούς των άγονων περιοχών κατηγορίας Α. Και στις δύο περιπτώσεις τα ποσά θα είναι καθαρά, πλέον του μισθού των γιατρών όπως αυτός ορίζεται με βάση τη βαθμίδα τους.

    Ενδεικτικά, περιοχές άγονες κατηγορίας Β εντοπίζονται στην Αιτωλοακαρνανία (Βόνιτσα, Αιτωλικό), στην Άρτα, στην Εύβοια (Αλιβέρι), Λακωνία (Σπάρτη), Μεσσηνία (Κυπαρισσία) κα.. Συνολικά είναι 35 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Στις άγονες κατηγορίας Α είναι επίσης διάφορα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στις περισσότερες περιοχές της επικράτειας, με τα δύσκολα χαρακτηριστικά της απομόνωσης.

    Την ίδια στιγμή, για συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες δίνονται επιπλέον οικονομικά κίνητρα ειδικά για τις άγονες περιοχές. Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, παθολόγοι, αναισθησιολόγοι, παιδίατροι, ακτινολόγοι, παθολογοανατόμοι, μικροβιολόγοι θα λάβουν πέραν του επιδόματος άγονης περιοχής, και άλλη αύξηση ως επίδομα… άγονης ειδικότητας, καθώς οι συγκεκριμένοι γιατροί δύσκολα έως καθόλου επιλέγουν τις προαναφερθείσες περιοχές. Το έξτρα επίδομα θα είναι 300 ευρώ τον μήνα καθαρά για όσους επιλέξουν να καλύψουν κάποια από τις θέσεις που συνεχώς προκηρύσσονται με άκαρπο αποτέλεσμα.

    Αναμένεται νομοθετική διάταξη που θα τροποποιήσει τον προϋπολογισμό, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, και στη συνέχεια τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών θα προχωρήσουν στην έκδοση της απόφασης.

    Πηγή: ygeiamou.gr

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ