Ποιες περιοχές μπήκαν στο κόκκινο και ποιες πρασίνισαν
Ανέβηκαν επίπεδο και επίσημα στον επιδημιολογικό χάρτη οι Σέρρες και η Καρδίτσα, ενώ στο κόκκινο παραμένουν η Θεσσαλονίκη και ακόμη δέκα περιοχές. Την ίδια ώρα «πρασίνισαν» Φωκίδα και Άρτα.
Φαίνεται πως η αύξηση των κρουσμάτων στις νέες περιοχές, δηλαδή στις Σέρρες και στην Καρδίτσα, οδήγησε τους επιδημιολόγους στην απόφαση να μπουν στο κόκκινο και αυτές οι δύο περιοχές.
Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες είχε παρατηρηθεί πως αρκετοί Θεσσαλονικείς επέλεγαν τις γειτονικές Σέρρες για να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας στην συμπρωτεύουσα.
Έτσι, εκτός από Σέρρες και Καρδίτσα, τα μέτρα παρατείνονται στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας.
Μόλις 1 στους 2 εμβολιασμένοι σε Δράμα, Ξάνθη, Κιλκίς, Σέρρες – Σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ
Την ίδια ώρα στο «κόκκινο» βρίσκονται τα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, αφού τα κρούσματα σε αυτές τις περιοχές έχουν εκτοξευθεί.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η 4η Υγειονομική Περιφέρεια, στα 14 νοσοκομεία που υπάγονται σε αυτήν, 237 άτομα νοσηλεύονται με κορωνοϊό σε απλές κλίνες, από τους οποίους το 81% είναι ανεμβολίαστοι (192 άτομα), ενώ 22 άτομα βρίσκονται σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου.
Παράλληλα, 56 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με τη συντριπτική πλειονότητα (96,4%) να είναι ανεμβολίαστοι.
Άλλωστε, ο μέσος όρος της εμβολιαστικής κάλυψης στους τέσσερις νομούς είναι κάτω από 50%, ενώ περίπου 944.000 πολίτες παραμένουν ανεμβολίαστοι σε όλη την έκταση της Υγειονομικής Περιφέρειας.
Το γεγονός αυτό φαίνεται να οδήγησε στην αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ κατά 37% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο.