Σάββατο 18.01.2025
More

    Προσλήψεις σε ΑΕΙ για έλεγχο πιστοποιητικών των φοιτητών

    Τρεις στους τέσσερις φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει

    Στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στα πανεπιστήμια, με αποκλειστική αρμοδιότητα τον έλεγχο των εγγράφων των φοιτητών που θα παρακολουθούν τα μαθήματα, φαίνεται πως οδηγείται η κυβέρνηση για την επιστροφή των ΑΕΙ στη διά ζώσης λειτουργία. Η απόφαση «κουμπώνει» με τις θέσεις των ΑΕΙ, όπως προκύπτει και από την πρόταση του Πανεπιστημίου Αθηνών που έφτασε στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχθές Δευτέρα.

    Σημαντικό επίσης «όπλο» υπέρ των διά ζώσης μαθημάτων είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Παιδείας, κατά μέσο όρο οι τρεις στους τέσσερις φοιτητές (ποσοστό 73,5%) των ελληνικών πανεπιστημίων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει.

    Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε ότι το 91% των πανεπιστημιακών έχει εμβολιαστεί, όπως και το 87% των διοικητικών υπαλλήλων.

    Ειδικότερα, ρύθμιση της κυβέρνησης που παρουσιάζει η «Κ» και κατατέθηκε στη Βουλή χθες, αναφέρει πως «τα ΑΕΙ δύνανται να προβαίνουν στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο τον έλεγχο της τήρησης των έκτακτων μέτρων για τη συμμετοχή των φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών, καθώς και του τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων».

    Κάθε ίδρυμα θα έχει τη δυνατότητα να ορίζει τον αριθμό των νέων υπαλλήλων που θα προσληφθούν, καθώς είναι δεδομένο ότι τα μικρά ΑΕΙ δεν χρειάζονται τον ίδιο αριθμό με τα μεγάλα. Ο μέσος όρος πάντως θα είναι περίπου 20 ανά πανεπιστήμιο. Από την άλλη, η ρύθμιση ορίζει ότι «ο έλεγχος συνδρομής των νόμιμων προϋποθέσεων για τη δυνατότητα της φυσικής παρουσίας σε εκπαιδευτική δομή μπορεί να διενεργείται ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής πλατφόρμας edupass.gov.gr, που είναι προσβάσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ)».

    Οι γραμματείες των ΑΕΙ θα συνδέονται με την πλατφόρμα, ώστε να είναι εύκολος ο έλεγχος κάθε φοιτητή.

    Η εξίσωση όμως κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, καθώς στα πανεπιστήμια παραδοσιακά αναπτύσσονται εστίες έντασης. Για το θέμα, το τελευταίο διάστημα η υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο αρμόδιος υφυπουργός Άγγελος Συρίγος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τις πρυτανικές αρχές, ώστε από κοινού να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση. Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν πως κεντρικός στόχος είναι να μη δημιουργηθούν εντάσεις στα ιδρύματα, με την κεντρική διαχείριση να επιδιώκει την ηρεμία και όχι την όξυνση.

    Ο σχεδιασμός για τις έξτρα προσλήψεις εξυπηρετεί αυτό το αφήγημα, καθώς οι υπάλληλοι θα έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα τον έλεγχο των τεστ, ώστε να μην αποτελέσουν εστία έντασης. Στην κυβέρνηση πάντως καθιστούν σαφές πως και οι πρυτανικές αρχές πρέπει να βάλουν πλάτη στο εγχείρημα, καθώς αφορά την εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων τους.

    Ήδη πάντως, σύμφωνα με την «Καθημερινή», πανεπιστημιακοί ανησυχούν για την αδυναμία ελέγχων και ζητούν να υπάρχει και η δυνατότητα για τηλεκπαίδευση παράλληλα με τη διά ζώσης. «Όλοι αναμένουμε και ευχόμαστε να μην καθυστερήσουν περισσότερο οι οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των ΑΕΙ», ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ και προεδρεύων της συνόδου πρυτάνεων Ανδρέας Μπουντουβής.

    Το 73,5% των φοιτητών που έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, συγκριτικά και με τα ποσοστά στη γενική ηλικιακή κατηγορία των 18-24. Έως τη Δευτέρα 13/9 το 49% των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών είχε εμβολιαστεί ή είχε κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστεί.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ