Σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του ποταμού
Την κλιμακούμενη τακτική της Τουρκίας να δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα μέσω της προώθησης μεταναστών από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της αξιολόγησε χθες, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το ΚΥΣΕΑ.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν πρόσθετα μέτρα για τη θωράκιση των συνόρων.
• Πρώτον, η επέκταση σε βάθος χρόνου του φράχτη στον Εβρο σε όλη την έκταση των συνόρων, που είναι περίπου 220 χλμ. Σήμερα ο φράχτης εκτείνεται περίπου στα 40 χλμ. και σχεδιάζεται άμεσα η επέκτασή του για άλλα 80 χλμ. Ο στόχος τα επόμενα χρόνια είναι να καλυφθεί όλος ο Εβρος με φράχτη. Το έργο θα γίνει με εθνικούς πόρους, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ακόμα εκκρεμεί.
• Δεύτερον, αποφασίστηκε η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού υλικού για την αυξημένη επιτήρηση και ως εκ τούτου την αποτροπή εισόδου στη χώρα μεταναστών. Drones, κάμερες και άλλο ηλεκτρονικό υλικό θα προστεθεί στην ελληνική φαρέτρα.
• Τρίτον, από θαλάσσης που έχουν τετραπλασιαστεί τελευταία οι ημερήσιες ροές, που μπορούν να φτάνουν μέχρι και τα 700 άτομα, υπάρχει γενικό σχέδιο αναβάθμισης του Λιμενικού Σώματος με ένα πρόγραμμα που φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την αναβάθμιση του εξοπλισμού σε σκάφη, χερσαία και εναέρια μέσα.
Την ίδια ώρα, σημειώθηκε πως οι 250 επιπλέον συνοριοφύλακες θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται τον Οκτώβριο και έως τα τέλη του φθινοπώρου θα έχουν προστεθεί στο ανθρώπινο δυναμικό των συνόρων. Αυτή τη στιγμή δεν κρίθηκε απαραίτητο πως πρέπει να υπάρξει κάποια έξτρα ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό –για παράδειγμα από άνδρες και γυναίκες της ελληνικής αστυνομίας–, εάν ωστόσο κριθεί απαραίτητο, υπάρχουν έτοιμα σχέδια.
Το ΚΥΣΕΑ έκανε μία γενική αποτίμηση της κατάστασης και το συμπέρασμα είναι πως η Αγκυρα προσπαθεί το τελευταίο διάστημα συντονισμένα να ξεπεράσει το εμπόδιο του φράχτη ο οποίος είναι αποτελεσματικός –εξ ου και η επέκτασή του– και με άλλους τρόπους να εκβιάσει την Ελλάδα να πάρει τους μετανάστες τους οποίους στέλνει. Αναλυτική συζήτηση έγινε και για το πρόσφατο περιστατικό στον Εβρο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει βάσιμη υποψία πως λόγω του γεγονότος ότι οι χάρτες έχουν συνταχθεί το 1926 και η γεωμορφολογία στην περιοχή είναι ευμετάβλητη, το επεισόδιο ήταν κατευθυνόμενο από την Τουρκία, η οποία δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να δημιουργήσει και άλλα τέτοια θέματα.
Ποιοι συμμετείχαν
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Nίκου Δένδια, Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου αλλά και άλλων κορυφαίων υπουργών όπως του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Νότη Μηταράκη, ενώ η βασική πολιτική απόφαση, αφού τέθηκαν όλα τα δεδομένα επί τάπητος, είναι πως η Ελλάδα σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενδώσει στον εκβιασμό της Αγκυρας.
Διαστρέβλωση και παραβιάσεις
Την ένταση στον ουρανό του Αιγαίου συντηρεί η Aγκυρα, συνεχίζοντας τις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου, τις παραβάσεις στο FIR Αθηνών και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Χθες μόνο κατεγράφησαν 78 παραβιάσεις και οκτώ εμπλοκές, εξαιτίας της άρνησης των Τούρκων πιλότων να πειθαρχήσουν στις ενέργειες εκ μέρους μαχητικών της ελληνικής αεροπορίας. Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή του υπ. Αμυνας της γείτονος, όπως μεταδίδει ο Μαν. Κωστίδης, τα τουρκικά μαχητικά εκτελούσαν ΝΑΤΟϊκά καθήκοντα στην Αν. Μεσόγειο και η Αγκυρα υποστηρίζει πως παρεμποδίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη. Η Τουρκία υποστηρίζει πως απάντησε στην ενέργεια αυτή και πως τα ελληνικά μαχητικά απομακρύνθηκαν, ενώ αναφέρει ότι ενημερώθηκε το ΝΑΤΟ· επίσης υποστηρίζεται ότι ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ελλάδας κλήθηκε για εξηγήσεις στο τουρκικό υπ. Αμυνας, κάτι που πάντως δεν είχε συμβεί μέχρι χθες το βράδυ. Στην Αθήνα εκτιμάται ότι αυτή, η σε διπλωματικό επίπεδο κίνηση της Τουρκίας συνιστά προσπάθεια αντίδρασης στα συνεχή διαβήματα της χώρας μας για τις πυκνές, ειδικά από 15/8 παραβατικές πτήσεις των τουρκικών μαχητικών. Τέλος, δεν παραγνωρίζεται το γεγονός ότι δύο χθεσινές υπερπτήσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε Ρόδο και Κρήτη, σε περιοχή όπου δεν αποτελούσε έως τώρα επιλογή της Τουρκίας.