Για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών θα χορηγείται επιδότηση από 70 ευρώ έως 210 ευρώ
Για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών (ετήσιο εισόδημα από 7.000 ευρώ -21.000 ευρώ) θα χορηγείται επιδότηση από 70 ευρώ έως 210 ευρώ μέχρι πιθανότατα το α’ τρίμηνο του 2022
Τα… χέρια με την κυβέρνηση για τη χορήγηση έκτακτης επιδότησης έως και 210 ευρώ στους ευάλωτους δανειολήπτες μέχρις ότου να τεθεί σε λειτουργία ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων έδωσαν τράπεζες και servicers.
Ειδικότερα, στη χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με αντικείμενο τον νέο Πτωχευτικό Νόμο, ο οποίος τίθεται σε ισχύ – στο σύνολό του, δηλαδή και για τα φυσικά πρόσωπα – από την 1η Ιουνίου αποφασίστηκε για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών (ετήσιο εισόδημα από 7.000 ευρώ -21.000 ευρώ) να χορηγείται επιδότηση από 70 ευρώ έως 210 ευρώ αναλόγως την οικογενειακή κατάσταση μέχρι τη σύσταση του Φορέα που υπολογίζεται περί το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Έστω, λοιπόν, πως η δόση του δανείου ανέρχεται σε 300 ευρώ το μήνα. Το κράτος θα καταβάλει τα 210 ευρώ και το νοικοκυριό (5μελής οικογένεια) τα υπόλοιπα 90 ευρώ, αποφεύγοντας τον πλειστηριασμό της κατοικίας του.
Το θέμα είχε αναδείξει το newmoney σε πρόσφατο δημοσίευμά του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Για αυτή την ενδιάμεση περίοδο έως τη σύσταση του φορέα οι τράπεζες προτείνουν στην κυβέρνηση μία ενδιάμεση λύση στη βάση δυο σεναρίων:
Το δημόσιο να πληρώσει το σύνολο της μηνιαίας δόσης για τη μεταβατική περίοδο από την ένταξη στον πτωχευτικό – για τα φυσικά πρόσωπα η διαδικασία ανοίγει την 1η Ιουνίου – μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του Φορέα.
Το δημόσιο να πληρώσει ένα ποσοστό της μηνιαίας δόσης από 30% έως 50% και το υπόλοιπο ο δανειολήπτης.
Επί της ουσίας, οι τράπεζες ζητούν να λαμβάνουν εκείνες το επίδομα ενοικίου 210 ευρώ τον μήνα που θα χορηγούσε το Δημόσιο στον Φορέα Διαχείρισης Ακινήτων, εάν είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του. Η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει με θετικό μάτι αυτήν την πρόταση που για να προχωρήσει θα πρέπει να λάβει και την έγκριση των Θεσμών. Αυτό που θέλουν να αποφύγουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι να μπλεχτούν με διαδικασίες πλειστηριασμών που ενδέχεται να ανακοπούν στα δικαστήρια από όσους προσφύγουν με το επιχείρημα ότι θίγονται από την καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας του φορέα διαχείρισης».
Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα περιγράφει τις λεπτομέρειες του πλαισίου, το οποίο θα κινείται στη λογική του Φορέα και τα προβλεπόμενα κριτήρια.
Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια, για να κριθεί ένας οφειλέτης ευάλωτος, είναι:
Α) Εισοδηματικά: Έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Οροφή είναι τα 21.000 ευρώ τον χρόνο, ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Β) Περιουσιακά: Συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού έως τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ. Συνολικό ύψος καταθέσεων ή/και τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.ά. έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενη κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Η προσαύξηση για το πρώτο ανήλικο τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας ορίζεται στα 7.000 ευρώ. Η ίδια προσαύξηση ισχύει για κάθε απροστάτευτο τέκνο στα νοικοκυριά.