Ξεκινά σήμερα Δευτέρα η λειτουργία της εφαρμογής «Safe Youth», για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας μεταξύ ανηλίκων.
Η λειτουργία της εφαρμογής γίνεται σε δύο άξονες, καθώς από τη μία το περιεχόμενό της είναι εκπαιδευτικό, από την άλλη είναι και πρακτικό. Οι ανήλικοι θα μπορούν να ενημερώνονται – και να προστατεύονται καταλλήλως – για όλες τις περιπτώσεις βίας με τις οποίες ενδέχεται να έρθουν σε επαφή, ενώ από την άλλη, μέσω της εφαρμογής, θα μπορούν να καλούν την αστυνομία.
Μιλώντας για την εφαρμογή Safe Youth, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, το πρωί της Δευτέρας στην ΕΡΤ, τη χαρακτήρισε ως «ένα πρόσθετο ψηφιακό εργαλείο που έρχεται να συμπληρώσει τις δράσεις μας εντός του σχολείου». Πρόκειται για πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως είπε, που έχει σκοπό να ενημερώνει αλλά δίνει και τη δυνατότητα να καλείται η αστυνομία αυτόματα, όταν ένα παιδί κινδυνεύει. Ο ίδιος υπενθύμισε συγχρόνως την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, μέσω της οποίας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοσχολικής βίας.
Πρωτοβουλίες για μέτρα κατά της χρήσης αλκοόλ από ανηλίκους
Ο κ. Σκέρτσος, άλλωστε, μιλώντας για τη χρήση αλκοόλ από ανηλίκους, παρέπεμψε στην επεξεργασία πλαισίου εννέα σημείων με τα συναρμόδια υπουργεία, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «δεν επιτηρείται στο βαθμό που θα έπρεπε, ο νόμος».
Ένα από τα πράγματα που θα αλλάξουν, όπως είπε ο κ. Σκέρτσος, είναι ότι «η αστυνομία θα αποκτήσει τον ρόλο του ελεγκτή για την παράνομη διάθεση αλκοόλ». Ανέφερε, μάλιστα, ότι «με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2019», η παράβαση έπαψε να είναι πλημμέλημα και «αποτελούσε μόνο μια πράξη με διοικητική κύρωση». Τούτου δοθέντος, «σκεφτόμαστε να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο, να γίνει ξανά πλημμέλημα, αλλά ταυτόχρονα να γίνουν πιο αυστηρές οι διοικητικές κυρώσεις», για παράδειγμα αν διαπιστωθεί υποτροπή, να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας, κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.