Σε φάσεις αναμένεται να ανοίξουν ξανά τα σχολεία, με τους ειδικούς να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους.
Το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις πιο μικρές ηλικίες, παραμένει ένα από τα δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να πάρει εντός της ημέρας την εισήγηση της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων, που θα αποτελέσουν βάση για τις σχετικές αποφάσεις. Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν σε διαφορετικές φάσεις, ενώ προβληματισμός εκφράζεται σε ό,τι αφορά τα μικρότερα παιδιά, μαθητές δημοτικού.
Το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων επιβεβαίωσε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με σημερινές δηλώσεις της στην ΕΡΤ. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι εξετάζεται το σενάριο για επέκταση του σχολικού έτους, ειδικά στα δημοτικά, ωστόσο διευκρίνισε ότι η σχολική χρονιά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Το βασικό σενάριο για το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων θέλει τους μαθητές της Γ’ Λυκείου να επιστρέφουν στα θρανία στις 11 Μαΐου. Εξάλλου, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει δηλώσει αισιόδοξη ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου.
Αν η πορεία των κρουσμάτων και των θυμάτων του κορωνοϊού συνεχίσει να είναι πτωτική, «θα ανοίξουν τα σχολεία, πιθανότατα σε διαφορετικές φάσεις. Αλλά πάντως θα ανοίξουν και σε κάθε περίπτωση αφού ληφθεί υπόψιν η άποψη των επιδημιολόγων», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης στο Star.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι θα υπάρχει κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο, για τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών. «Δεν θα είναι οι τάξεις στις οποίες έχουμε συνηθίσει. Θα είναι τάξεις οι οποίες θα λαμβάνουν απόλυτη μέριμνα για τη δημόσια υγεία. Εάν δούμε σε κάθε περίπτωση ότι κάτι δεν πηγαίνει όπως θα θέλαμε, θα παρέμβουμε ρυθμιστικά, έτσι ώστε να κάνουμε τις αναγκαίες διορθώσεις», ανέφερε σχετικά.
Προβληματισμός για τα δημοτικά
Προβληματισμός εκφράζεται όμως σε ό,τι αφορά στην επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων. «Σιγά- σιγά ίσως να ανοίξουν τα λύκεια και τα γυμνάσια, αλλά για τα δημοτικά το βλέπω πολύ δύσκολο να ανοίξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατες δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Πέρα από το γεγονός ότι είναι δύσκολο παιδιά ηλικίας δημοτικού να τηρούν τα μέτρα προστασίας, υπάρχει ανησυχία και για την ενδεχόμενη επαφή τους με παππούδες και γιαγιάδες. Ανάλογο προβληματισμό εξέφρασε και ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Κικίνης.
Σε δηλώσεις του στο Mega, επεσήμανε ότι στην Ελλάδα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας παρόμοια με αυτά που έλαβε η Δανία, ανοίγοντας ξανά τα σχολεία, όπως το «σπάσιμο» των τμημάτων για να μην υπάρχει συνωστισμός, τόσο σε ό,τι αφορά τους διαθέσιμους χώρους όσο και τους εκπαιδευτικούς στη χώρα μας.
Τόνισε ότι είναι δύσκολο να τηρηθούν οι αποστάσεις, αλλά και να πειθαρχήσουν στις εντολές να μην αγγίζουν τον συμμαθητή τους παιδιά του νηπιαγωγείου ή των δύο πρώτων τάξεων του δημοτικού. Τόνισε παράλληλα ότι πέρα από τις επαφές με τους παππούδες που παίρνουν τα παιδιά από το σχολείο, υπάρχει και το ζήτημα των ηλικιωμένων εκπαιδευτικών.
«Πρόκειται για έναν πληθυσμό που δεν είναι εύκολος να τον ελέγξεις. Πώς θα κάνουν αντισηψία, πώς θα πλένουν τα χέρια τους. Όλα αυτά δεν είναι τόσο εύκολο να ελεγχθούν», είπε από την πλευρά του και ο Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ επεσήμανε ότι παρότι τα παιδιά σπανίως νοσούν, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους μεγαλύτερους.