Πέμπτη 23.01.2025
More

    Σε κατάσταση συναγερμού μετά τους 130 θανάτους σε μία μέρα – Ανησυχία για την Όμικρον και τα Χριστούγεννα

    Το χθεσινό μακάβριο ρεκόρ των 130 θανάτων σε 24 ώρες, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού

    Στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα, διάχυτη είναι η ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες για το ενδεχόμενο οι γιορτές να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ιδιαίτερα μετά και την εμφάνιση της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

    Παραλλαγή, που σύμφωνα με τον ΠΟΥ, διαδίδεται πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη και πλέον βρίσκεται σε όλες τις χώρες.

    Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, καθώς το χθεσινό μακάβριο ρεκόρ των 130 θανάτων σε 24 ώρες, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Αντίθετα, υποδηλώνει πως ο κορωνοϊός είναι εδώ και χτυπά ανελέητα, κυρίως τους ανεμβολίαστους.

    Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες, σχετικά με την εξάπλωση της Όμικρον στην Ελλάδα. Ελπίζουν παράλληλα, ότι η καμπύλη των κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων θα πέσει μετά τις γιορτές.

    Τονίζουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας στις γιορτές, και επίσπευσης των εμβολιασμών για την πρώτη και τρίτη δόση, προκειμένου να αποφύγουμε αναζωπύρωση της πανδημίας.

    Η Όμικρον θα συνεχίσει να προκαλεί ήπιες και σοβαρές λοιμώξεις

    Σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, καθηγητής Πνευμονολογίας, «δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχουμε μέσα στις γιορτές τη διασπορά της Όμικρον και μέσα στον Ιανουάριο την επικράτησή της».

    «Εάν βρούμε κρούσματα τα οποία δεν έχουν σαφές ιστορικό επαφών με ταξιδιώτες, αυτό σημαίνει ότι η Όμικρον είναι στην κοινότητα και αυτή τη στιγμή κάνει τη δουλειά της» σημείωσε και υπογράμμισε ότι «η Όμικρον θα συνεχίσει να προκαλεί ήπιες και σοβαρές λοιμώξεις στους ανεμβολίαστους και θα είμαστε προστατευμένοι όσοι έχουμε κάνει τρεις δόσεις από την κακή έκβαση της νόσου, τη διασωλήνωση και τους θανάτους. Επειδή είναι πολύ μεταδοτική θα προκαλέσει πολλές μολύνσεις και αυτές στη συνέχεια θα δώσει υψηλούς αριθμούς βαθιάς νόσησης».

    Αναγκαίος ο εμβολιασμός

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο, αν η  Όμικρον επικρατήσει στη Βρετανία θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επικρατήσει και σε όλο τον πλανήτη.

    Ο ίδιος πρόσθεσε, μιλώντας στον Σκάι, ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική αλλά προς το παρόν τα στοιχεία από Νότια Αφρική και Βρετανία δεν δείχνουν κάτι εντυπωσιακό ως προς τη βαρύτητα της νόσησης.

    «Υπάρχει ακόμα προβληματισμός σε σχέση με τα εμβόλια, όπου φαίνεται –τουλάχιστον κάποιες πρώτες μελέτες που είδα εγώ, θα χρειαστεί και τρίτη δόση για να έχουμε μια καλή αντιμετώπιση» τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

    Χαρακτήρισε ακραίο τον ισχυρισμό ότι όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου είναι σαν ανεμβολίαστοι λόγω της Όμικρον και εξήγησε ότι με τις δύο δόσεις παρέχεται κάλυψη 50% με 60%.

    Ανησυχία για τα παιδιά

    Ανησυχία στο μεταξύ φαίνεται πάντως να προκαλεί το γεγονός πως η μετάλλαξη «Όμικρον» στέλνει στα νοσοκομεία 20% περισσότερα παιδιά από ότι η «Δέλτα».

    Κατόπιν αυτών, αναγκαία θεωρείται και η θωράκιση των παιδιών. Με αφορμή την «πρεμιέρα» σήμερα των εμβολιασμών των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως οι γονείς θα πρέπει να συζητήσουν με τον παιδίατρό τους και να τον εμπιστευτούν.

    «Εγώ τουλάχιστον δεν θα ρίσκαρα, αν ήμουν γονέας, το παιδί μου να εκδηλώσει αυτό το πολύ σοβαρό φλεγμονώδες σύνδρομο και να βλάπτει τα αγγεία και την καρδιά του σε τέτοιο βαθμό, που να το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή. Τους καταλαβαίνω τους γονείς. Πρέπει να σκεφτούν ότι εμβολιάζουν τα παιδιά τους από βρέφη με εμβόλια χωρίς να το σκεφτούν και χωρίς να αναρωτηθούν αν υπάρχουν απρενέργειες. Δείχνουν τυφλή εμπιστοσύνη στον παιδίατρό τους. Αυτό να πράξουν και τώρα», ήταν η σύσταση του κ. Τζανάκη.

    Προτεραιότητα στον εμβολιασμό των άνω των 60

    Προκειμένου να θωρακιστούν το συντομότερο οι άνω των 60, οι οποίοι αποτελούν και τον πιο αδύναμο κρίκο της πανδημίας, η κυβέρνηση τους έδωσε ήδη προτεραιοποίηση στην πλατφόρμα των ραντεβού. Η απόφαση ελήφθη γιατί παρατηρήθηκε το φαινόμενο να βρίσκουν διαθέσιμο ραντεβού ακόμη και ένα μήνα μετά, κι ενώ από τις 16 Ιανουαρίου και μετά όποιος πολίτης άνω των 60 ετών δεν έχει την πρώτη δόση του εμβολίου θα βρεθεί αντιμέτωπος με μηνιαίο διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.
    Ειδικά για τους συμπολίτες μας που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, θα εξεταστεί, σε συνεργασία και με την τοπική αυτοδιοίκηση, να ενεργοποιηθούν και οι κινητές μονάδες εμβολιασμού.

    Βαρύς φόρος

    Γεγονός είναι ότι η χώρα μας, πληρώνει απίστευτα βαρύ φόρο στον βωμό της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα, αν και σε υψηλά νούμερα, φαίνεται να παρουσιάζουν κάποια ύφεση, ο αριθμός των νεκρών, είναι εφιαλτικός. Ειδικότερα, κατά την ανάλυση των δεδομένων των εν λόγω θανάτων από την 1η Δεκεμβρίου έως και σήμερα, δηλαδή σε διάστημα μόνο 14 ημερών, στην Ελλάδα πέθαναν 1.316 άνθρωποι, ενώ το αντίστοιχο διάστημα, μόλις έναν μήνα πριν (1/11 έως 14/11), οι θάνατοι ήταν 798.

    Από την αρχή της πανδημίας, στη χώρα μας έχουν καταλήξει 19.475 συνάνθρωποί μας, ο οποίοι δεν κατάφεραν να νικήσουν τον νέο κοροναϊό. Το άκρως διαφωτιστικό γράφημα του ourworldindata.org, το οποίο συγκεντρώνει τα δεδομένα από ολόκληρο τον πλανήτη, αποκαλύπτει περίτρανα την εφιλατική κατάσταση στην Ελλάδα.

    Δείχνει την καμπύλη των θανάτων στον κόσμο και την Ευρώπη το τελευταίο επταήμερο, με την Ελλάδα να έχει διαγράψει μια θλιβερή τροχιά, η οποία είναι πολύ χειρότερη από εκείνη τόσο του υπόλοιπου πλανήτη όσο και της υπόλοιπης ηπείρου (Στοιχεία 7ημέρου ανά εκατ. κατοίκων):

    Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.475 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 700 (59.9% άνδρες).

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ