Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, 7 Ιουλίου, στο Σελλί Ρεθύμνου, όπου τελέστηκαν τα Ιερά Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Ιερομάρτυρος Ευαγγέλου, Επισκόπου Τόμεως, που ανεγέρθηκε στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, του φοιτητή που χάθηκε άδικα πριν από δέκα χρόνια, στο χωριό από το οποίο καταγόταν.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και τέλεσε τα εγκαίνια, με τη συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά και πλήθους πιστών από όλη την Κρήτη, που ταξίδεψαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Βαγγέλη. Κατά την Ακολουθία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα και σημασία κάθε ενός Ιερού Ναού, καθώς και στη μοναδικότητα της Ιεράς Ακολουθίας των Εγκαινίων, τονίζοντας την ιδιαίτερη αξία και σημασία τούτου του Ιερού Ναού, που εγκαινιάσθηκε ακριβώς 10 χρόνια μετά τη μαρτυρική τελείωση του αειμνήστου Βαγγέλη Γιακουμάκη.


Ενός παιδιού, που, όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, έγινε παιδί όλης της Ελλάδας και που με τη θυσία και την εύλαλη σιωπή του έδωσε φωνή σε εκατοντάδες παιδιά, σε ανθρώπους που καθημερινά γίνονται θύματα βίας, μισαλλοδοξίας και εκφοβισμού.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στην οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη και σε όλους τους ανθρώπους, που, όπως επεσήμανε, έγιναν μια οικογένεια μέσα από αυτόν το θυσιαστικό σταυρό του Βαγγέλη, τονίζοντας πως η αποψινή βραδιά, ιστορική για το Ναό και για τον τόπο μας, υπήρξε ανάσταση συνειδήσεων, καρδιών και επιλογών και πως ο Βαγγέλης από ψηλά φωτίζει τις ζωές και τις συνειδήσεις όλων μας.
Μετά την Ακολουθία, στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού προσφέρθηκε φιλοξενία στους εκατοντάδες προσκυνητές που κατέκλυσαν την περιοχή.
Δέκα χρόνια από τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη
Δέκα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τον τραγικό θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, που έγινε σύμβολο κατά του bullying στην Ελλάδα σε μία υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ήταν φοιτητής κρητικής καταγωγής που φοιτούσε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Ο άτυχος 19χρονος εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 και βρέθηκε νεκρός περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 15 Μαρτίου, με τραύματα από μαχαίρι.
Στοιχεία και μαρτυρίες που βγήκαν στο φως έδειξαν ότι, ήδη πριν τον θάνατό του, υπήρξε θύμα σωματικής και λεκτικής βίας από συμφοιτητές του, και συγκεκριμένα από ομάδα συντοπιτών του με έντονη παραβατική συμπεριφορά.
Μετά τις αποκαλύψεις για την άγρια ενδοσχολική βία που δέχτηκε το παιδί, ο τότε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, θα ζητήσει την παραίτηση του διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής, ο οποίος εν τέλει καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή.
Στις 15 Μαρτίου του 2015, έπειτα από περίπου 40 μέρες ερευνών, το πτώμα του Γιακουμάκη εντοπίστηκε 800 μέτρα μακριά από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και αναγνωρίστηκε από τον θείο του. Η είδηση συγκλόνισε το πανελλήνιο και χιλιάδες άτομα αποχαιρέτησαν τον Γιακουμάκη μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Μετά την εύρεση του πτώματός του, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις εναντίον της βίας και του εκφοβισμού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
*Οι φωτογραφίες είναι από το Facebook της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου