Παρασκευή 22.11.2024
More

    Σκύλος μπήκε σε ρυάκι και πέθανε από οξεία δηλητηρίαση

    Για μολυσμένα νερά στο ρυάκι, κάνει λόγο ο κηδεμόνας του

    Από οξεία δηλητηρίαση φέρεται να πέθανε ο σκύλος μίας οικογένειας στην Κρήτη, 20 ώρες αφού μπήκε μέσα σε ρυάκι στην περιοχή Αρχάνες. Ο δήμαρχος της περιοχής διαψεύδει ωστόσο πως τα νερά είναι δηλητηριασμένα.

    Όπως μεταδίδουν τοπικά Μέσα, μετά τη βόλτα της οικογένειας που ήταν κηδεμόνες του σκύλου κοντά στις Αρχάνες στην Κρήτη κατέληξε με τον θάνατο του σκύλου από δηλητηρίαση η οποία – σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται- προκλήθηκε όταν το ζώο μπήκε μέσα σε ρυάκι της περιοχής.

    «Όταν κατεβήκαμε το μονοπάτι, αντιληφθήκαμε ότι μυρίζει λίγο άσχημα εκεί όπου λιμνάζει το νερό από το ρυάκι. Μάλιστα στις όχθες του ποταμιού, υπήρχε υλικό μαύρο σαν άμορφη μάζα. Εκεί μπήκε το σκυλί, περπάτησε και πάτησε το μαύρο υλικό. Ο σκύλος ήταν λευκός αλλά τα πόδια του έγιναν κατάμαυρα. Τα έγλειψε για να τα καθαρίσει. Όταν πήγαμε σπίτι τον έπλυνα αλλά παρατήρησα ότι δεν ήταν καλά στην υγεία του» αναφέρει ο κηδεμόνας του σκύλου.

    Αμέσως ο ίδιος έτρεξε με τον σκύλο του στον κτηνίατρο όπου μετά από υπέρηχο διαπιστώθηκε ολοκληρωτική φλεγμονή στο συκώτι του  ενώ και τα νεφρά του ήταν διογκωμένα. Ο γιατρός αντιλήφθηκε από τα συμπτώματα ότι πρόκειται για δηλητηρίαση και ακολούθησε όλα τα προβλεπόμενα ιατρικά πρωτόκολλα όμως δυστυχώς το ζώο κατέληξε λίγες ώρες αργότερα.

    Ο κηδεμόνας του σκύλου εκτιμά ότι δηλητηριάστηκε από τα μολυσμένα νερά στο ρυάκι, η εικόνα των οποίων παραπέμπει σε βούρκο και όπου μύριζε κάτι τοξικό, σύμφωνα πάντα με όσα καταγγέλλει ο ίδιος. Ωστόσο, παραμένει άγνωστη η αιτία που μπορεί να προκάλεσε τη δηλητηρίαση και τον θάνατο του σκύλου.

    Δήμαρχος για τον θάνατο σκύλου: «Ο βιολογικός λειτουργεί άψογα»

    Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αρχανών- Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης δήλωσε άγνοια για το περιστατικό και τόνισε ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατον να γνωρίσει ποιος πετάει τί σε κάθε ρυάκι όλου του δήμου.

    Σε ό,τι αφορά στον βιολογικό των Αρχανών, ο δήμαρχος υποστηρίζει κάθετα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η ενδεχόμενη μόλυνση στο ρυάκι να προέρχεται από εκεί και καλεί τον κηδεμόνα του σκύλου να επισκεφθούν μαζί τον βιολογικό ώστε να το διαπιστώσει και ο ίδιος ιδίοις όμμασι.

    «Εδώ και 6-8 μήνες έχει γίνει πλήρης ανακατασκευή στο βιολογικό με εργολαβία ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Γίνεται τριτοβάθμια επεξεργασία στο νερό με UV και το νερό πηγαίνει για άρδευση. Ο βιολογικός λειτουργεί άψογα. Μπορεί κάποιος να πέταξε κάτι τυχαία. Δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό. Το αποτέλεσμα του νερού μετριέται ανά τακτικά διαστήματα η ποιότητα του νερού που βγαίνει, στο πλαίσιο της λειτουργίας του, όπως ορίζει η νομοθεσία. Επίσης, ρίχνουν φόλες στο βουνό, είναι κατακριτέο αλλά μπορεί να συμβαίνει».

    Συμβουλές για τα αδέσποτα λόγω καύσωνα

    Ανάγκη από νερό έχουν, εν μέσω καύσωνα, τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στο αστικό και το περιαστικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό οι οργανώσεις και οι σύλλογοι προστασίας των ζώων απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αφήνουν λίγο νερό για τα τετράποδα που υποφέρουν από τη ζέστη.

    Καλούν, παράλληλα, τους φιλόζωους αλλά και κάθε πολίτη να μην ενοχλούν τα αδέσποτα, όταν εκείνα βρουν καταφύγιο σε κάποιο σκιερό μέρος και να μην τα φοβούνται, ούτε να τα διώχνουν καθώς, ως επί το πλείστον, πρόκειται για φιλήσυχα ζώα.

    «Βάσει της νομοθεσίας, τα ζώα είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν ανάμεσά μας», επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σταύρος Ζαμπέτογλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ).

    Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι σε περίπτωση που κάποιο ζώο δαγκώνει, προβλέπεται η εξέτασή του από κτηνίατρο, η παρακολούθησή του για 15 μέρες και εφόσον η υγεία του εξελίσσεται ομαλά, η επανένταξή του στο φυσικό περιβάλλον.

    Σε ό,τι αφορά τις οδηγίες που δίνονται για την προστασία των αδέσποτων, όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, επισημαίνει ότι είναι εύκολο για τον καθένα να προσφέρει λίγο δροσερό νερό για τα ζώα, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο της θερμοπληξίας.

    Την ίδια τακτική, άλλωστε, εφαρμόζουν και πολλοί δήμοι οι οποίοι, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, τοποθετούν ποτίστρες σε διάφορα σημεία.

    «Αυτά τα ζώα κάποια στιγμή θα αναζητήσουν τροφή μέσα από φιλόζωες οικογένειες ή με κάποιον άλλο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, είτε με τη δική μας συνεισφορά είτε όχι, θα αναζητήσουν λίγη σκιά και λίγη δροσιά, θα κουρνιάσουν σε κάποιο σημείο για να προστατευτούν. Ας μην τα ενοχλήσουμε, ας μην τα προκαλέσουμε με τη συμπεριφορά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Σημειώνει, άλλωστε, ότι υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που ενδιαφέρεται για τα αδέσποτα και κάποιο άλλο ποσοστό που δεν επιθυμεί την παρουσία τους στη γειτονιά ή δυσανασχετεί με όσους τα φροντίζουν.

     

     

    Με πληροφορίες από cretalive

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ