Κυριακή 19.01.2025
More

    Στα όριά του το Εθνικό Σύστημα Υγείας-Κρίσιμο τεστ αντοχής στα επόμενα 24ωρα

    Απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο άρσης των μέτρων στις 30 Νοεμβρίου

    Με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να δίνει τη «μητέρα των μαχών» στη Θεσσαλονίκη, ειδικοί λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση εκπέμπουν εν χορώ σήμα κινδύνου τονίζοντας ότι οι οικογενειακές επαφές αποτελούν πυρήνα μετάδοσης του κορωνοϊού και καλώντας σε περιορισμό τους, ώστε να αναχαιτιστεί η διασπορά εν όψει Χριστουγέννων, καθώς και ενδεχόμενου τρίτου κύματος μετά τις γιορτές.

    Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι οριακή σε σημείο που να στήνεται κινητό νοσοκομείο στο χώρο στάθμευσης του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου για νοσούντες από την COVID-19, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο την Πέμπτη.

    Πληροφορίες θέλουν νωρίς το μεσημέρι να υπήρχε μόνο μία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη στα νοσοκομεία της πόλης, ασθενείς να διασωληνώνονται πλέον ακόμη και εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, ενώ εντός των ημερών επίκειται να αρχίσει και η μεταφορά ασθενών σε δύο ιδιωτικές κλινικές που έχουν ήδη επιταχθεί.

    Την ίδια στιγμή, στην Αττική, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, υπάρχουν 48 κενές κλίνες ΜΕΘ.

    Περισσότεροι από 200 άνθρωποι κατέληξαν το προηγούμενο 48ωρο και ο αριθμός των διασωληνωμένων βρίσκεται σταθερά σε τροχιά αρνητικών ρεκόρ (559 διασωληνωμένοι ασθενείς έως το βράδυ της Κυριακής).

    Ως προς τη σταθεροποίηση στο συνολικό αριθμό νέων κρουσμάτων -κάτω από 3.000 τις τελευταίες ημέρες- χαρακτηρίζεται εύθραυστη, εφόσον δεν τηρηθούν στο ακέραιο τα μέτρα με αιχμή τον περιορισμό των οικογενειακών επαφών που συντηρούν τη διασπορά εν μέσω της δεύτερης καραντίνας που διανύει η χώρα.

    «Έχουμε πόλεμο και κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ» δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού που συντηρείται εντός των οικογενειών πρέπει να σταματήσει.

    Σήμα κινδύνου για τις ενδοοικογενειακές επαφές είχε κρούσει ήδη από την Παρασκευή ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας ότι ο κορωνοϊός «χρησιμοποιεί ως όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας· πέρασε από την ομάδα των 20άρων-30άρηδων στις μεγαλύτερες γενιές και συντηρείται εντός των οικογενειών».

    Καθώς η μάχη έναντι της πανδημίας διανύει εξαιρετικά κρίσιμα 24ωρα ως προς τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η άρση των ισχύοντων μέτρων στις 30 Νοεμβρίου φαίνεται πλέον οριστικά απομακρυσμένη, όπως δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας.

    Ο ίδιος σημείωσε, μιλώντας στον ANT1, πως για την ενδεχόμενη χαλάρωση του lockdown θα πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό και η κάλυψη στις ΜΕΘ να είναι κάτω από 60%-70%.

    Παράλληλα, ειδικοί διαβλέπουν και τρίτο κύμα μετά τα Χριστούγεννα -ενδεχομένως και πιο δύσκολο, όπως εκτίμησε και πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

    «Έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο, κι εμείς ακόμη συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

    Από πλευράς της, η Ελένη Γιαμαρέλλου ανέφερε μιλώντας στο MEGA ότι τα αποτελέσματα του lockdown θα φανούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα στο τέλος της εβδομάδας, επισημαίνοντας πως για να γίνει χαλάρωση, και όχι άρση του lockdown, τα ημερήσια κρούσματα θα πρέπει να έχουν πέσει σε 500 σε όλη τη χώρα.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ