Κυριακή 19.01.2025
More

    Στάχτη έχουν γίνει 888.280 στρέμματα σε ολόκληρη τη χώρα

    Σύμφωνα με το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών

    Την καταγραφή των εκτάσεων που έχουν καεί με κάθε δυνατή λεπτομέρεια πραγματοποιεί ήδη το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις το συντομότερο δυνατό για την αποφυγή  μεγαλύτερων καταστροφών.

    Σύμφωνα με τις καταγραφές έως χθες το απόγευμα και ενώ οι φωτιές βρίσκονταν σε εξέλιξη, συνολικά στις μεγάλες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα είχαν καεί 888.280 στρέμματα. Συγκεκριμένα, οι κύριες μεγάλες πυρκαγιές κατέστρεψαν στην Αττική 73.870 στρέμματα, στη βόρεια Εύβοια 518.160 στρέμματα, στην Αρχαία Ολυμπία 100.110 στρέμματα, στην Αιγιάλεια 42.050 στρέμματα, στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας 45.990 στρέμματα και στην Ανατολική Μάνη 96.810 στρέμματα. Επίσης στη Ρόδο κάηκαν 11.290 στρέμματα.

    foties-stachti-echoyn-ginei-888-280-stremmata-se-olokliri-ti-chora0

    «Τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς γιατί τα συμβάντα βρίσκονται σε εξέλιξη», τονίζει στην «Καθημερινή» η Νίκη Ευελπίδου, καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία σε συνεργασία με τη Μαρία Τζουξανιώτη, εκπονούν τη σχετική ερευνητική εργασία. Αρχικά τα δεδομένα καταγράφονται με μεθόδους ψηφιακής χαρτογραφίας, ωστόσο στη συνέχεια πραγματοποιείται επίγεια αυτοψία ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η κ. Ευελπίδου, η εργασία αυτή πραγματοποιείται από ομάδα ερευνητών, ενώ πολλοί φοιτητές έχουν προσφερθεί να συνδράμουν  εθελοντικά.

    «Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι η καταστροφή, δυστυχώς, δεν τελειώνει με το σβήσιμο της πυρκαγιάς. Ακολουθούν πλημμύρες, λασπορροές, κατολισθήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι καταστροφικές σε  περίπτωση που έχουμε έντονες βροχοπτώσεις, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια», εξηγεί η κ. Ευελπίδου.

    Η ερευνητική ομάδα του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, εκτός από την καταγραφή των εκτάσεων που έχουν καεί, συλλέγει και πολλά άλλα δεδομένα για την περιοχή, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο προφίλ: γεωλογικά χαρακτηριστικά, μορφολογία εδάφους, υδρογραφικό δίκτυο (σε ποια σημεία υπάρχει επιφανειακή απορροή υδάτων) και τα συνδυάζει με το ιστορικό πλημμυρικών φαινομένων στην καθεμιά  περιοχή, καθώς και τα μετεωρολογικά δεδομένα.
    «Η έκταση που έχει καεί είναι τεράστια. Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν να γίνουν παρεμβάσεις παντού. Ο στόχος είναι λοιπόν να βρούμε ποιες είναι οι περιοχές κινδύνου, πού υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πλημμυρών ή κατολισθήσεων, έτσι ώστε να εστιάσουμε με έργα σε αυτά τα σημεία», συμπληρώνει η επιστήμονας. Τονίζει ότι η κάθε περίπτωση είναι εντελώς ξεχωριστή και διαφορετική και γι’ αυτό απαιτείται λεπτομερής καταγραφή των δεδομένων, έτσι ώστε να προκύψει ασφαλής πρόγνωση επικινδυνότητας.
    Χθες το υπουργείο Υποδομών δημοσιοποίησε και τα αποτελέσματα των πρώτων 246 ελέγχων σε πυρόπληκτα κτίρια στην Αττική. Μέχρι στιγμής κρίθηκαν επικίνδυνες 48 κατοικίες, 6 επαγγελματικοί χώροι και 7 αποθήκες.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ