Κυριακή 19.01.2025
More

    Στην εργασία με μοριακό ή rapid test οι ανεμβολίαστοι

    Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα όσα θα ισχύουν από τον χειμώνα για τους ανεμβολίαστους πολίτες

    Στόχος είναι να θωρακιστεί ο πληθυσμός από τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του κάτι το οποίο είναι πιθανό μέσω των περισσότερων εμβολιασμών, αλλά και να μην χρειαστεί να ξανακλείσει η χώρα και η οικονομία λόγω της πανδημίας, κάτι άλλωστε που αποτελεί ειλημμένη απόφαση για την κυβέρνηση.

    Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και μετά τις αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, εξετάζεται το ενδεχόμενο σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να προσέρχονται στην εργασία τους με ένα ή δύο υποχρεωτικά εργαστηριακά τεστ. Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα πηγαίνουν στην εργασία τους, επιδεικνύοντας μοριακό ή rapid test.

    «Δεν θα πριμοδοτήσουμε τους ανεμβολίαστους. Αν δε θέλουν να πληρώνουν, ας κάνουν το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατη κυβερνητική πηγή.

    Στο σχέδιο φέρεται να συμπεριλαμβάνεται και η επίδειξη αρνητικών τεστ και στους κλειστούς χώρους, κάτι που φαίνεται δύσκολο να εφαρμοστεί στο λιανεμπόριο. Παράλληλα, απομένει να δούμε και το τι θα ισχύει σε κέντρα διασκέδασης και εστιατόριο. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι από τον Οκτώβριο όσοι θέλουν να μπουν θα μπαίνουν σε κλειστούς χώρους θα εισέρχονται μόνο με rapid ή μοριακό τεστ.

    Γώγος: Κανονικά, οι ανεμβολίαστοι θα έπρεπε να κάνουν rapid test για να ψωνίσουν στο σούπερ μάρκετ
    Στο ενδεχόμενο διενέργειας εργαστηριακών τεστ δύο φορές την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους αναφέρθηκε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Ειδικών Χαράλαμπος Γώγος.

    Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Χαράλαμπος Γώγος έστειλε, ουσιαστικά, διπλό μήνυμα: Πρώτον, ότι η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και ότι οι ανεμβολίαστοι, κανονικά, θα έπρεπε να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα τεστ, για να μπορούν να πηγαίνουν με ασφάλεια, π.χ., στο σούπερ μάρκετ. Δεύτερον, ο εμβολιασμός είναι απολύτως αναγκαίος, ώστε να μπορέσει να επανέλθει σε μια κανονικότητα η καθημερινότητα.

    Εξήγησε ακόμη, ωστόσο, ότι ένα τέτοιο μέτρο, δηλαδή να υποχρεούνται οι ανεμβολίαστοι να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα, είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία.

    Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε:

    «Αν δεν εμβολιαστούμε, δεν μπορούμε να αποκλειστούμε από το να πάμε να ψωνίσουμε στο σούπερ μάρκετ, ή δεξιά και αριστερά. Θα πρέπει λοιπόν να μπούμε σε μια διαδικασία ελέγχου για λόγους υγειονομικής ασφάλειας. Αν αυτό θα γίνει πριν μπούμε ή αν θα γίνει, φυσικά δύσκολο, δύο φορές την εβδομάδα, να κάνει κάποιος τεστ για να μπορεί να έχει μια σχετική ασφάλεια ότι δεν μεταδίδει και ότι δεν είναι θετικός, θα μπούμε και σε αυτό, αλλά είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, το καταλαβαίνετε, και καλό είναι να το αποφύγουμε», είπε ο κ. Γώγος.

    «Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να κάνει κανείς ένα rapid test για να πάει να ψωνίσει -γιατί έτσι πρέπει να κάνει. Γιατί μέσα στο μαγαζί δεν μπορεί να μπει κανείς και να είναι θετικός με τη Δέλτα και να μεταδίδει δεξιά και αριστερά, ακόμη και στους εμβολιασμένους», πρόσθεσε ο καθηγητής.

    Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, ιδανικά, πριν αρχίσουν να λειτουργούν μεγάλες δραστηριότητες το φθινόπωρο, θα πρέπει το ποσοστό των εμβολιασμένων να έχει φτάσει στο 60% με 70%. Εξήγησε την πολυπλοκότητα που δημιουργείται από την κατάσταση με το 60% των πολιτών εμβολιασμένο και τους υπολοίπους «να τρέχουν να κάνουν τεστ πριν μπουν σε κλειστά καταστήματα», καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί και προβληματικό για την καθημερινότητα.

    «Είναι πολύ απλό να εμβολιαστούμε και να τελειώνουμε», πρόσθεσε ο Χαράλαμπος Γώγος.

    Κυλά αντίστροφα ο χρόνος για εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας και δομές υγείας

    Την ίδια ώρα κυλά αντίστροφα ο χρόνος για όσους εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας καθώς αποτελούν επαγγελματικές ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά. Ειδικότερα, μέχρι τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν κάνει την α’ δόση του εμβολίου οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑμεΑ και μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας.

    Στις δομές αυτές ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για όλο το προσωπικό υγειονομικό, διοικητικό και υποστηρικτικό.

    Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι που δεν θα εμβολιαστούν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας που συνοδεύεται από μη καταβολή μισθού.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ