Σάββατο 18.01.2025
More

    Στην ψηφιακή εποχή οι δηλώσεις κληρονομιάς

    Μέχρι τέλος Οκτωβρίου ενεργοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς.

    O διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στους συμβολαιογράφους την πλατφόρμα, που θα είναι εύχρηστη και απλή ώστε όλες οι υποθέσεις να διεκπεραιώνονται με ταχύτερες διαδικασίες πλέον στο γραφείο τους χωρίς να επισκέπτονται οι φορολογούμενοι τις εφορίες.

    Fast track διεκπεραιώσεις

    Με την παρουσίαση της πλατφόρμας ανοίγει ο δρόμος ώστε έως το τέλος του μήνα οι υποθέσεις κληρονομιών, κινητών ή ακινήτων, να διεκπεραιώνονται «εξπρές» ηλεκτρονικά από τα γραφεία των συμβολαιογράφων μέσω της πλατφόρμας myProperty.

    Ο φόρος κληρονομιάς επιβάλλεται σε κάθε περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε ημεδαπούς ή σε αλλοδαπούς, καθώς και στην κινητή περιουσία που βρίσκεται στο εξωτερικό και ανήκει σε Ελληνα ή σε αλλοδαπό υπήκοο που είχε την κατοικία του στην Ελλάδα.

    Σε αντίθεση με το μέτρο των δωρεών και γονικών παροχών, οι κληρονομιές συνεχίζουν να φορολογούνται με τα ίδια αφορολόγητα όρια και τους ίδιους συντελεστές. Οσοι κληρονομήσουν φέτος ακίνητα, θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο μιας και οι νέες αντικειμενικές είναι αυξημένες στις περισσότερες ζώνες της επικράτειας και φθάνουν μέχρι και 250%.

    Ωστόσο, οι επιβαρύνσεις δεν αφορούν όσους κληρονομούν πρώτη κατοικία. Και αυτό καθώς το αφορολόγητο όριο παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο ή γι’ αυτόν που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

    Η απαλλασσόμενη αξία για τον έγγαμο ή τον συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του. Σημειώνεται ότι όταν κληρονόμος είναι σύζυγος ή ανήλικο τέκνο του κληρονομουμένου, απαλλάσσεται από τον φόρο κληρονομιάς για περιουσία με αξία μέχρι 400.000 ευρώ για κάθε κληρονόμο.

    Σημειώνεται ότι η κληρονομιά μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ (πλην της πρώτης κατοικίας) είναι αφορολόγητη.

    Από τις 150.000 ευρώ και άνω εφαρμόζεται κλίμακα φορολόγησης, που προβλέπει φόρο 1% από τις 150.000 και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, από το ποσό των 300.000 ευρώ και μέχρι τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 5%, ενώ για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 10%.

    Ισχύει, δε, ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (ύστερα από πέντε έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ