Πέμπτη 10.07.2025
More

    Στήριξη μικρών δήμων για ανακύκλωση και βιοαπόβλητα

    Η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στους μικρούς δήμους θα γίνεται με ευθύνη του κεντρικού κράτους

    Με συνεργασία με άλλους δήμους και στη συνέχεια με προγραμματικές συμβάσεις που θα υπογράψουν κεντρικά με το ΥΠΕΝ, θα μπορέσουν οι μικροί ορεινοί αλλά και νησιωτικοί δήμοι της χώρας να ανταποκριθούν στο μεγάλο στοίχημα αύξησης της ανακύκλωσης και γενικότερα σε αυτό της καλύτερης διαχείρισης των αποβλήτων στη χώρα.

    Στο περιθώριο της παρουσίασης του Ολιστικού Σχεδίου για την Ήπειρο που παρουσιάστηκε την Τρίτη στα Ιωάννινα από τον ανάδοχο μελετητή, ο Γεν. Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μαν. Γραφάκος παρουσίασε και το σχεδιασμό για την ανάληψη της ευθύνης σε κεντρικό επίπεδο για τη συλλογή των χωριστών ρευμάτων της ανακύκλωσης και των βιοαποβλήτων στους μικρούς δήμους που θα συνεχίσουν να κάνουν την αποκομιδή μόνον στους κάδους των σύμμεικτων απορριμμάτων.

    Η Πολιτεία είναι αυτή που θα αναλάβει όπως τόνισε ο κ. Γραφάκος τη διαχείριση των βιοαποβλήτων ενώ στους μικρούς δήμους προβλέπεται η τοποθέτηση συστάδων κάδων τριών ρευμάτων. Στο ίδιο σημείο που θα υποδειχθεί από τον οικείο δήμο, θα τοποθετείται η συστάδα των κάδων (μπλε, καφέ, κίτρινος) ενώ δίπλα θα υπάρχει πρόβλεψη για την τοποθέτηση και του πράσινου κάδου. Η συλλογή στους κάδους της ανακύκλωσης θα γίνεται μέχρι τρεις φορές την εβδομάδα για τα βιοαπόβλητα και δύο φορές την εβδομάδα για το χαρτί και το πλαστικό. Το ΥΠΕΝ επίσης θα αναλάβει την προμήθεια του εξοπλισμού των δήμων για την οικιακή κομποστοποίηση.

    «Αυτό που θέλουμε από τους δήμους, είναι μία ανάλυση για τον αριθμό των κάδων που εκτιμά ότι χρειάζονται σε κάθε χωριό και αν υπάρχουν κάποιες περιοχές με μικρό ή μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων ή κάποιες περίοδοι στις οποίες ο αριθμός είναι αυξημένος, να το γνωρίζουμε, ώστε να γίνεται καλύτερος προγραμματισμός και συντονισμός.

    Με τον τρόπο αυτό εκτιμούμε, ότι θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα την ανακύκλωση και με καλύτερα αποτελέσματα καθώς τελειώνουμε με τους μπλε, τους καφέ και κίτρινους κάδους που φεύγουν από τη διαχείριση των δήμων, τα πράσινα και το ογκώδη επίσης καλύπτονται από το Ολιστικό Σχέδιο, επομένως το μόνο που μένει, είναι ο πράσινος κάδος των σύμμεικτων απορριμμάτων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γραφάκος, για να προσθέσει πως «η διαλογή στην πηγή είναι η καρδιά αυτής της προσπάθειας.

    Οι πολίτες όταν ενημερωθούν σωστά και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του εξοπλισμού, τότε ανταποκρίνονται. Πιστεύουμε ότι θα το κάνουν με μεγαλύτερη προθυμία, όταν αντιληφθούν ότι η αύξηση της ανακύκλωσης ενισχύει στην πράξη την οικονομία.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ