Παρασκευή 22.11.2024
More

    Στο «κόκκινο» η Αττική: Χαρδαλιάς-Γεωργιάδης ανακοινώνουν τα νέα μέτρα για σχολεία και καταστήματα

    Τα νέα μέτρα για τις κόκκινες περιοχές ανακοινώνουν οι Ν. Χαρδαλιάς και Αδ. Γεωργιάδης.

    Παρόντες είναι οι Γκίκας Μαγιορκίνης, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

    Λίγο πριν την έναρξη της ενημέρωσης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 941 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ 260 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.764 θανάτους συνολικά στη χώρα.

    Παίρνοντας τον λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για μικρή επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς παρατηρήθηκαν 625 νέα κρούσματα κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα.

    Το βλέμμα της επιτροπής στρέφεται στην Αττική

    Είναι σαφές ότι τα βλέμματα όλων μετακινήθηκαν από τη βόρεια Ελλάδα στην Αττική. Είδαμε σαφή άνοδο των κρουσμάτων σε όλες τις περιοχές της Αττικής, στις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας, είπε η λοιμωξιολόγος. Έτσι παρατηρήθηκε αύξηση 45% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.

    Σήμερα 2.800 είναι περίπου τα ενεργά κρούσματα στην Αττική. «Ενοχλεί η μεγάλη διασπορά οριζόντια σε όλες τις περιοχές και η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας» είπε και τόνισε πως η πληρότητα σε ΜΕΘ-Covid στην Αττική ανέρχεται στο 61%.

    Επιστροφή στο Click Away σε Αττική και «κόκκινες» περιοχές

    Η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου συνδέεται σε κάποιο βαθμό με κάποια κινητικότητα του πληθυσμού και ο χειμωνιάτικος καιρός έχει παίξει ρόλο στην επιδείνωση. Όπως τόνισε, ο Φεβρουάριος είναι ο χειρότερος μήνας από πλευράς επιδείνωσης των κλιματικών συνθηκών κάτι που επιτείνει την ανησυχία των ειδικών.

    Ο στόχος της επιτροπής είναι να καθυστερήσει το τρίτο κύμα και να μειωθεί η αύξηση της επιδημιολογικής καμπύλης. «Επιθυμία της επιτροπής είναι να μειωθεί η κινητικότητα στις κόκκινες περιοχές» πρόσθεσε η λοιμωξιολόγος που τόνισε πως αυτός ήταν ο λόγος που η επιτροπή αποδέχτηκε την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για αγορές με ραντεβού και επιστροφή στις αγορές μέσω click away.

    Ανοίγουν τα σχολεία, παραμένουν κλειστά τα λύκεια στην Αττική

    Αναφερόμενη στα σχολεία, σημείωσε: «Εισηγηθήκαμε το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα. Στις κόκκινες περιοχές, όπως είναι η Αττική, εισηγηθήκαμε το άνοιγμα μόνο των γυμνασίων» είπε τονίζοντας πως οι μαθητές λυκείου θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης. Η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε ωστόσο πως η ενδοσχολική μετάδοση δεν είναι συχνή και ότι τα σχολεία δεν αυξάνουν το επιδημιολογικό φορτίο.

    Σε ό, τι αφορά στην μετάλλαξη του κορωνοϊού, η Βάνα Παπαευαγγέλου εκτίμησε πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν η παραλλαγή του ιού να κυκλοφορεί σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο συνέστησε ψυχραιμία και επανέλαβε πως βασικό μέλημα όλων είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως οι αποστάσεις, η χρήση μάσκας και η καλή υγιεινή των χεριών.

    Τέλος, καθώς παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, η Βάνα Παπαευαγγέλου απευθύνθηκε σε πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί λέγοντας: «Δεν είστε ακόμη άτρωτοι, πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό και κυρίως να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασθέντων για να προστατευθούμε από τη διάδοση του κορωνοϊού».

    Μαγιορκίνης: Αύξηση σχεδόν 50% στην Αττική από την προηγούμενη εβδομάδα

    Αρχικά, στην ενημέρωσή του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως έχουν εμβολιαστεί ως τώρα πάνω από 80 εκατ. πολίτες παγκοσμίως.

    Ενώ στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε σε κάποια διεθνή στοιχεία, ανέφερε σχετικά με τα εν Ελλάδι δεδομένα: «Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει υποχώρηση. Συγκεκριμένα, υπάρχει μείωση 12% στις ΜΕΘ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός εισαγωγών παρουσίασε σταθεροποίηση.

    Σημεία σημαντικής αύξησης παρατηρήθηκαν στην Αττική με σχεδόν 50% αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα. Από την άλλη, συνεχίζει να σταθεροποιείται η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη».

    Μαγιορκίνης: Ενθαρρυντικά τα δείγματα για την κολχικίνη

    Στη συνέχεια, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, μίλησε για την κολχικίνη λέγοντας πως «Η χρήση της πρέπει πάντα να γίνεται με συνταγή γιατρού. Η πρώτη μελέτη για το φάρμακο είχε ξεκινήσει από τη Ελλάδα το 2020.

    Ακολούθησαν και άλλες μελέτες που δείχνουν πως υπάρχει βελτιωμένη έκβαση. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά είναι προκαταρκτικά. Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στη χρήση της».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ