Παρατεταμένο κύμα καύσωνα αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, με κορύφωση το διήμερο Παρασκευή 14 – Σάββατο 15 Ιουλίου. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η θερμοκρασία στη συνέχεια θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Οι καύσωνες στην Ελλάδα
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παρουσιάζει στον παρακάτω πίνακα καύσωνες με μεγάλη διάρκεια , από τον πολύνεκρο καύσωνα του 1987 διάρκειας 12 ημερών, μέχρι τα δύο κύματα καύσωνα του 2021, που το κάθε ένα είχε διάρκεια 11 ημερών.
Tι «βλέπουν» οι μετεωρολόγοι για τον επερχόμενο καύσωνα
Το επερχόμενο κύμα καύσωνα έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των μετεωρολόγων, οι οποίοι, ο ένας μετά τον άλλον, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω των ακραίων θερμοκρασιών που θα εγκατασταθούν σε αρκετές περιοχές της χώρας. Την ίδια ώρα, αναμένεται τις επόμενες ώρες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδώσει έκτακτο δελτίο με αναλυτική πρόγνωση ανά ημέρα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος του Open Κλέαρχος Μαρουσάκης, αν η ακραία ζέστη συνεχιστεί και τη νέα εβδομάδα, τότε ο ανθρώπινος οργανισμός θα αντιμετωπίσει κίνδυνο. Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος προειδοποίησε ότι «αν δούμε ότι θα συνεχίσει αυτό το ισχυρό κύμα ζέστης και την επόμενη εβδομάδα με ένταση, τότε θα έχουμε πραγματικά προβλήματα».
Πάντως, όπως αναφέρει ο ίδιος, ο καύσωνας που σαρώνει παράλληλα πολλές περιοχές της Μεσογείου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διαρκέσει στη χώρα μας τουλάχιστον μέχρι και την Κυριακή. «Μέχρι και την Κυριακή θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μετά όμως κατεβαίνει μια ψυχρή αέρια μάζα από την Κεντρική Ευρώπη και σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες πιέσεις και τα μελτέμια, φαίνεται ότι θα αποκλιμακωθεί αυτό το ισχυρό κύμα ζέστης που θα κρατήσει δύο με τρία 24ωρα».
Όσο για την κορύφωση του φαινομένου, αυτή θα έρθει σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη το διήμερο της Πέμπτης με την Παρασκευή, όταν και ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Μάλιστα, ο μετεωρολόγος εκτιμά ότι για κάποιες ευάλωτες στη ζέστη περιοχές, η μέση ενδεικτική τιμή θα είναι οι 42 βαθμοί, ενώ το κύμα θα ξεκινήσει την Τετάρτη, δίνοντας κάποιες θερμοκρασίες κοντά στους 38 βαθμούς για κάποια κλειστά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Ταυτόχρονα, ο μετεωρολόγος του Open χτυπά καμπανάκι για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών τις επόμενες ημέρες, με τον κρατικό μηχανισμό και την Πυροσβεστική να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή.
Ενδεικτικά, είπε πως στον Έβρο, στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία θα δούμε τον υδράργυρο στους 40 με 41 βαθμούς. Στη Θεσσαλία επίσης στους 40 με 41 βαθμούς. Στην Ανατολική Πελοπόννησο και στο Ανατολικό Αιγαίο στους 40 βαθμούς.
Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, καύσωνα θα έχουμε από την Τετάρτη με κορύφωση την Παρασκευή. Όπως τόνισε, «δεν ξεχνάμε ότι είναι “ύπουλος” και επικίνδυνος. Δεν φαίνεται σαν τις καταιγίδες και οι μεγάλες δυσκολίες έρχονται το βράδυ όταν οι ελάχιστες βρίσκονται πάνω από 30°C».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, την Τρίτη η θερμοκρασία, αν και θα σημειώσει μικρή άνοδο, δεν θα ξεπεράσει στα ηπειρωτικά τους 37 και κατά τόπους τους 38 βαθμούς και στα νησιά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
Το βράδυ της Τετάρτης ξεκινά η θερμή μεταφορά με μεγάλη ένταση, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα έχουν προηγηθεί θερμοκρασίες της τάξεως των 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Την Πέμπτη πλέον σε όλα τα ηπειρωτικά θα έχουμε 37 με 39 βαθμούς και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα ο υδράργυρος θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
Η κορύφωση του καύσωνα ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες δείχνει να έρχεται την Παρασκευή, με 43 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου, με τάση για μικρή υποχώρηση το Σαββατοκύριακο.
Τέλος, όπως αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ, ο συγκεκριμένος καύσωνας φαίνεται να έχει μεγάλη διάρκεια και θα κρατήσει μάλλον μέχρι και το τέλος της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης.
Προβλέψεις ακόμη και για 45άρια
Ο παρουσιαστής καιρού της ΕΡΤ3, Σάκης Αρναούτογλου, έδωσε με τη σειρά του τις ενδεικτικές θερμοκρασίες των επόμενων ημερών, αναφέροντας πως η πιο ζεστή μέρα του καύσωνα θα είναι η Παρασκευή (14/7), καθώς η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Ο ίδιος σημειώνει πως την Παρασκευή η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στους κλειστούς κάμπους δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι τους 45°C.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανάρτηση του μετεωρολόγου του Alpha Γιώργου Τσατραφύλλια, ο οποίος παραθέτει τα τρία στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό στη μετεωρολογική κοινότητα, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές.
Η ανάρτηση Τσατραφύλλια για τον καύσωνα
«Για τον επερχόμενο αφρικανικό καύσωνα τρία είναι τα στοιχεία που με προβληματίζουν:
Η επιθετικότητά του το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο. Η θερμοκρασία ίσως ξεπεράσει τους 44 βαθμούς στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές. Η θερμική πίεση στα αστικά κέντρα θα είναι μεγάλη. Τη νύχτα η θερμοκρασία θα διατηρείται πάνω από 30 βαθμούς.
Οι πολύ ευνοϊκές πυρομετεωρολογικές συνθήκες το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, θα επικρατήσουν ιδιαίτερα ξηρές και θερμές συνθήκες το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα σε συνδυασμό με τις αυξημένες εντάσεις των βοριάδων.
Η κόπωση του πληθυσμού εξαιτίας της πρώτης αξιόλογης ζέστης για φέτος και της μεγάλης διάρκειας των υψηλών θερμοκρασιών».
Ενδεικτικά, η θερμοκρασία:
Τετάρτη
Θεσσαλία 40
Βόρεια Ελλάδα 40-41
Βοιωτία-Φθιώτιδα 40
Ρόδος 40
Νησιά 37-38
Αττική 38
Θεσσαλονίκη 36
Πέμπτη
Θεσσαλία 42-43
Βόρεια Ελλάδα 41-42
Βοιωτία-Φθιώτιδα 41
Πελοπόννησος 40-41
Ρόδος 40
Νησιά 38
Αττική 40
Θεσσαλονίκη 39
Παρασκευή, Σάββατο
Θεσσαλία 44-45
Βόρεια Ελλάδα 44-45
Βοιωτία-Φθιώτιδα 43-44
Πελοπόννησος 44-45
Ρόδος-Κρήτη 42
Νησιά 39-40
Αττική 42-43
Θεσσαλονίκη 42-43
H ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:
Σύμφωνα με ανάρτηση για την πορεία του καιρού από τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, οι πιο θερμές μέρες θα είναι η Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ και ο ίδιος «βλέπει» θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 45 βαθμούς Κελσίου.
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
«Μπορεί ο καύσωνας να κάνει την εμφάνισή του από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, η κορύφωσή του όμως αναμένεται να έρθει την προσεχή Παρασκευή και πιθανώς και το Σάββατο, όπου αυτές οι δύο ημέρες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες, με τον υδράργυρο τοπικά να αγγίζει τους 42-43°C.
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, σας παρουσιάζω τις θερμοκρασίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή μακριά από τις ακτές.
Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα θα επικρατήσει το παρακάτω σενάριο:
Α. Από την Τετάρτη 12 Ιουλίου εισερχόμαστε σε συνθήκες καύσωνα.
Β. Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.
Γ. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες και θα είναι δύο αρκετά δύσκολες ημέρες. Ίσως τοπικά σημειωθούν ακόμη και 44-45°C.
Δ. Την Κυριακή, για λίγο, πιθανότατα έως τη Δευτέρα, θα μπει ένα δυνατό μελτέμι (βοριάς) που θα ρίξει τη θερμοκρασία κατά 3-5°C στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα. Δηλαδή από τους 42-43°C θα πάμε στους 38-39°C. Τότε, ειδικά, ο κίνδυνος πυρκαγιών θα είναι εξαιρετικά μεγάλος.
Ε. Από την ερχόμενη Δευτέρα η θερμοκρασία θα τραβήξει πιθανότατα πάλι την ανηφόρα.
ΣΤ. Είναι ακόμα άγνωστη η διάρκεια αυτού του καύσωνα. Ενδέχεται να διαρκέσει πολύ. Το θέμα αυτό, της χρονικής διάρκειας δηλαδή του καύσωνα, ακόμη ερευνάται, διότι είναι πολλές οι μέρες μπροστά μας, με αποτέλεσμα να είναι επισφαλής η πρόγνωση.
Z. Ο άνεμος ακόμα δεν έχει “κλειδώσει”. Έστω και μια μοίρα αλλαγή στην κατεύθυνσή του μπορεί να κάνει τη διαφορά. Γι’ αυτό και χρειάζεται να περιμένουμε ακόμη λίγα 24ωρα ώστε να σιγουρευτούμε για τις πιθανές μέγιστες θερμοκρασίες, αλλά και τις περιοχές όπου αυτές θα σημειωθούν.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Όλα τα παραπάνω αποτελούν εκτιμήσεις σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές. Όπως γνωρίζετε, όταν γίνονται εκτιμήσεις ή προγνώσεις για μια εβδομάδα μπροστά, ενέχει ο κίνδυνος να υπάρξουν τελικά ορισμένες διαφοροποιήσεις».