Σάββατο 18.01.2025
More

    Συναγερμός στις τράπεζες: Πώς κλέβουν χρήματα από καταθέσεις με phising

    «Η πρώτη απόφαση ασφαλώς είναι να πραγματοποιηθεί μία πολλή μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών»

    Συντονιστικό κέντρο για τις διαδικτυακές απάτες και την υποκλοπή στοιχείων τραπεζικών καρτών με την τεχνική ηλεκτρονικού «ψαρέματος»-phishing, δημιουργείται στην Αστυνομία, με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και άλλων συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.

    Παράλληλα, ξεκινάει άμεσα μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, με συμβουλές για την προστασία τους από τους επιτήδειους απατεώνες.

    Αυτό αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προκειμένου να δρομολογηθούν δράσεις, καθώς είναι πλέον πολύ συχνό το φαινόμενο της εξαπάτησης των πολιτών από τους απατεώνες, οι οποίοι τους αποσπούν τα στοιχεία των καρτών τους με τη μέθοδο του «ψαρέματος», μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικών μηνυμάτων και καταληστεύουν τις τραπεζικές καταθέσεις τους.

    «Δυστυχώς, το φαινόμενο της εξαπάτησης των πολιτών με απώλειες για την περιουσία τους, με δήθεν μηνύματα, με πλαστά μηνύματα από τράπεζες, έχει εξαπλωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά το τέλος της ευρείας σύσκεψης για το θέμα.

    Όπως αναφέρει το iefimerida.gr, η πανδημία επέβαλε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και αγορές. Από τη μια, αυτό διευκόλυνε τους καταναλωτές. Aπό την άλλη ωστόσο, δημιούργησε «πεδίο δόξης λαμπρό» για διεθνή κυκλώματα hackers, με θύματα όχι μόνο καταναλωτές αλλά και επιχειρήσεις.

    Σε αντίθεση με προηγούμενα, αντίστοιχα φαινόμενα εξαπάτησης καταναλωτών, τα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά μηνύματα είναι καλοφτιαγμένα, χωρίς ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη και μπορούν να ξεγελάσουν τους ανυποψίαστους ή βιαστικούς. Στην περίπτωση που κάποιος ακολουθήσει το επίμαχο link, το κύκλωμα που βρίσκεται πίσω από την ηλεκτρονική απάτη, υποκλέπτει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα είτε από το τηλέφωνο είτε από τον υπολογιστή του χρήστη.

    Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την περίοδο της πανδημίας που επικαλείται το iefimerida αναφέρουν ότι το 2020 καταγράφηκε αύξηση της αξίας των συναλλαγών απάτης κατά 18% σε σχέση με το 2019. Ανάλογη εξέλιξη αποτυπώθηκε στον αριθμό συναλλαγών απάτης, όπου σημειώθηκε αύξηση κατά 76% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    «Η πρώτη απόφαση ασφαλώς είναι να πραγματοποιηθεί μία πολλή μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών, ώστε να προλάβουμε την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου και οι ίδιοι οι πολίτες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την περιουσία που έχουν αποκτήσει με προσπάθειες συχνά μίας ολόκληρης ζωής» συνέχισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

    «Δημιουργούμε επίσης ένα συντονιστικό κέντρο, ώστε οι διωκτικές Αρχές της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, να υπάρξει συντονισμένη δράση,  ακόμα πιο αποτελεσματική, με σκοπό να χτυπηθούν οι απατεώνες που κάνουν αυτές τις εγκληματικές πράξεις και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης» κατέληξε.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ