Αντικείμενο συζήτησης η άρση μέτρων για τον κορωνοϊό
Στο τραπέζι, με αντικείμενο συζήτησης την άρση μέτρων για τον κορωνοϊό, κάθεται ξανά η επιτροπή των ειδικών, την ώρα που τα κρούσματα βρίσκονται ξανά σε ανοδική τροχιά.
Ήδη από τις αρχές Μαρτίου η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους έπαψε να είναι υποχρεωτική, ενώ προ ημερών η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας εισηγήθηκε νέα χαλάρωση των μέτρων, τα οποία αφορούν την πληρότητα στα γήπεδα και τη μείωση του αριθμού των self test που υποβάλλονται οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία.
Την ίδια ώρα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης από τη Βουλή τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους 60άρηδες θα καταργηθούν.
Όπως προαναφέρθηκε τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, αφού χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μετά από αρκετό καιρό σχεδόν 30.000 μολύνσεις σε ένα 24ωρο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η μετάλλαξη Όμικρον 2 έχει βάλει την πορεία της πανδημίας σε μια άλλη τροχιά. Παράλληλα και οι «σκληροί» δείκτες αρχίζουν πάλι να ανησυχούν αφού χθες 49 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ 351 παραμένουν διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας.
Τα επόμενα βήματα -Οι ημερομηνίες «κλειδιά»
Όπως έχει γράψει προ ημερών το iefimerida.gr, καθοριστικός μήνας θα είναι ο Απρίλιος, καθώς από τότε θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων και ειδικά εκείνων που έχουν αλλάξει ριζικά καθημερινότητα των πολιτών, όπως η χρήση των πιστοποιητικών, αλλά και της μάσκας.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο αναφορικά με την πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, ωστόσο τα νέα δεδομένα που έχει προκαλέσει η πανδημία ίσως παρατείνουν για λίγο ακόμη την χαλάρωση. Οι ειδικοί παρακολουθούν καθημερινά τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει προκαλέσει η Όμικρον 2 και οποιαδήποτε απόφαση θα παρθεί την κατάλληλη χρονική στιγμή προκειμένου να μην επιβαρυνθεί εκ νέου το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Στο τραπέζι της Επιτροπής θα βρεθούν και τα τωρινά επιδημιολογικά στοιχεία και όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα αυτά.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ήδη σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για την κατάργηση της χρήσης του πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού, με δεδομένο μάλιστα ότι το πιστοποιητικό δεν απαιτείται ήδη για σειρά δραστηριοτήτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο ακόμα οι απόψεις των ειδικών δεν συγκλίνουν καθώς υπάρχουν οι θέσεις ότι θα πρέπει το πιστοποιητικό να καταργηθεί στις 18 Απριλίου, δηλαδή πριν από το Πάσχα. Η δεύτερη άποψη που ακούγεται στην Επιτροπή των Ειδικών είναι για τις 2 Μαΐου, ώστε να μην περιοριστεί κάπως η κατάσταση μέσα στο Πάσχα. Την ίδια ώρα ωστόσο υπάρχουν και ακόμα πιο αυστηρές απόψεις, οι οποίες όπως όλα δείχνουν δεν θα υιοθετηθούν για άρση του μέτρου των πιστοποιητικών τον Ιούνιο.
Υπενθυμίζεται πως βάσει των μέτρων που ισχύουν έως και σήμερα οι ανεμβολίαστοι μπορούν να κάθονται τώρα μόνο έξω και μόνο με αρνητικό rapid test ή μοριακό.
Τι θα γίνει με τη μάσκα
Στην εξίσωση της άρσης των μέτρων για τον κορωνοϊό μπαίνει και η χρήση της μάσκας, καθώς ακούγεται και η άποψη πως η ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς πιστοποιητικά στους κλειστούς χώρους μπορεί να επιτραπεί μόνο με τη διατήρηση του μέτρου της προστατευτικής μάσκας.
Πάντως ένα από τα σενάρια που κυκλοφορεί είναι ότι από αρχές Μαΐου η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους δε θα είναι υποχρεωτική, αλλά θα υπάρχει ισχυρή σύσταση. Υποχρεωτική αναμένεται να παραμείνει σε νοσοκομεία, δομές υγείας, δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων, σούπερ μάρκετ και Μέσα Μεταφοράς.
Από την άλλη πλευρά σε εστίαση και κομμωτήρια αναμένεται να παραμείνει υποχρεωτική μόνο για τους εργαζόμενους. Το ίδιο αναμένεται να ισχύει και για τα self test στους εργαζόμενους σε εστίαση, καταστήματα τροφίμων, κομμωτήρια και τουρισμό. Εκεί, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ την εβδομάδα από δυο που είναι σήμερα.