Στη σύλληψη ενός 40χρονου Ιρακινού, στην Αθήνα, μέλους του ISIS, προχώρησαν σήμερα το απόγευμα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής σε συνεργασία με την ΕΥΠ
Ο 40χρονος αλλοδαπός είχε συλληφθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2021 από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, κατηγορούμενος για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου από τη χώρα, κατοχής διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, πλαστογραφίας, αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, κατ’ εξακολούθηση, και νομοθεσίας περί όπλων. Είχε αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων.
Αύριο το πρωί αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Οι αρχές «ξεσκονίζουν» το παρελθόν και τις επαφές του 40χρονου Ιρακινού «πρωταγωνιστή» του κυκλώματος πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων, εξετάζοντας ακόμα και το ενδεχόμενο να είχε δημιουργήσει ένα… «ταξιδιωτικό πρακτορείο» για μέλη του ISIS.
Περισσότερα από 900 παράτυπα διαβατήρια, ταυτότητες και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα εντόπισαν οι αστυνομικοί στην κατοχή των δύο συλληφθέντων μελών του κυκλώματος, με την αξία τους να εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 400.000 ευρώ.
Αντιτρομοκρατική και Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχαν τον 40χρονο άνδρα από το Ιράκ υπό στενή παρακολούθηση και πλέον αναζητούν τη λίστα με τους αποδέκτες των πλαστών εγγράφων. Ανάμεσα στα ενδεχόμενα τα οποία δεν έχουν μέχρι στιγμής αποκλειστεί, είναι να προμήθευε με διαβατήρια μέλη του ISIS και άτομα τα οποία συμμετείχαν στις θηριωδίες του Ισλαμικού κράτους.
Παράλληλα ερευνούν αν είχε υπάρξει στο παρελθόν κάποια επαφή του 40χρονου με τον 34χρονο άνδρα που είχε συλληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο στο κέντρο της Αθήνας και κατηγορείται για συμμετοχή στον ISIS. Και οι δύο έχουν καταγωγή από το Ιράκ, ενώ ο 34χρονος τζιχαντιστής έμενε στα Πατήσια, όπου εντοπίστηκε από τις Αρχές το εργαστήριο παρασκευής πλαστών εγγράφων του κυκλώματος.
Στο μικροσκόπιο έχει μπει και ένα ακόμα περιστατικό, που είχε σημειωθεί στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου, στα τέλη Οκτωβρίου, όταν δεκάδες Κουβανοί επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό το Μιλάνο, χωρίς να διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Από τα συνολικά 84 άτομα, οι 2 είχαν πλαστά ισπανικά έγγραφα, ενώ οι υπόλοιποι 60 δεν διέθεταν έγγραφα νομικής εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα.
Εκτός από τον 40χρονο Ιρακινό, οι αΑρχές συνέλαβαν έναν 36χρονο άνδρα από την Αίγυπτο, ενώ αναζητούν δύο ακόμη άτομα από την Αφρική.
Το κύκλωμα αναζητούσε μέσω Viber υποψήφιους αγοραστές, που είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά των φωτογραφιών των πραγματικών κατόχων των διαβατηρίων και των άλλων πλαστών εγγράφων (μέθοδος lookalike).
Η «ταρίφα» ξεκινούσε από 400 ευρώ και έφτανε ακόμη και τα 1.200.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών εντόπισαν, μεταξύ άλλων, 627 ταυτότητες, 111 διαβατήρια, 77 βίζες και 48 δίπλωμα. Ανάμεσά τους 216 δελτία ταυτότητας, 50 διαβατήρια, 8 άδειες ικανότητας οδήγησης και 4 άδειες διαμονής, για τα οποία είχε δηλωθεί κλοπή από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.