Κυριακή 19.01.2025
More

    Σύψας: Γιατί τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού είναι νέοι

    Ενόψει ενός τέταρτου κύματος το οποίο οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα

    «Βρισκόμαστε ενόψει ενός τέταρτου κύματος το οποίο οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα», δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ενώ αναφέρθηκε και στα εμβόλια.

    «Ήδη στην Ελλάδα έχουμε κρούσματα Δέλτα και στην Κρήτη και στα νησιά και στην Αττική και σύντομα θα καλύψει όλη την Ελλάδα, επομένως δεδομένου ότι έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας ανεμβολίαστο περιμένουμε να έρθει το επόμενο κύμα το οποίο πλησιάζει και υπάρχει εκτίμηση ότι θα το δούμε στα μέσα Αυγούστου», συνέχισε μιλώντας στο Μega.

    «Μέχρι στιγμής προσβάλλει νέους ανθρώπους γιατί είναι αυτοί που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 27 έτη. Όσο περιορίζεται εκεί έχουμε λίγες νοσηλείες και τα νοσοκομεία δεν πιέζονται. Το πρόβλημα είναι μήπως κάποια στιγμή ο ιός περάσει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα που για κάποιο παράξενο λόγο δεν έχουν εμβολιαστεί κι εκεί θα πιεστεί το ΕΣΥ», είπε ο κ. Σύψας και τόνισε ότι «αυτοί οι άνθρωποι είναι κίνδυνος γιατί αν περάσει εκεί η επιδημία, τότε θα πιεστεί και το σύστημα υγείας».

    Στην ερώτηση γιατί να κάνουν οι νέοι το εμβόλιο απάντησε: «Είναι ήπια η μετάλλαξη μεν, λιγότερες πιθανότητες έχεις αν είσαι νέος άνθρωπος να μπεις στη μονάδα, αλλά δεν είναι μηδενικές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν νέο άνθρωπο. Ένας νέος άνθρωπος και ένας έφηβος που χάνεται θα είναι μια ανείπωτη τραγωδία».

    Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό και το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, τόνισε ότι πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. «Αυτοί που είναι αρνητές οι οποίοι παρασύρονται από μυθεύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αυτοί που το αναβάλουν. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή που πρέπει να επικεντρώσουμε. Αυτό που πήγε στραβά ήταν η χαλαρότητα. Τον Μάη άρχισε να πέφτει η επιδημία χαλαρώσαμε. Αυτό μαζί με την αρνητική δημοσιότητα των σπανίων επιπλοκών συντέλεσαν στο να έχουμε αυτή την αναβλητικότητα και τη διστακτικότητα. Αλλά, τώρα έχουμε μία νέα πραγματικότητα που είναι η μετάλλαξη και το τέταρτο κύμα που έρχεται και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει να το ξανασκεφτούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

    «Είναι φοβερά άδικο για έναν συμπολίτη μας να βρεθεί διασωληνωμένος ή στο νοσοκομείο ενώ θα μπορούσε να κάνει το εμβόλιο. Να ξεπεράσουμε κάθε διστακτικότητα. Έχουν εμβολιαστεί 5 εκατ. Έλληνες. Ο καθένας από εμάς που θέλει να ζήσει τη ζωή του, πρέπει να πάει να εμβολιαστεί», σημείωσε.
    «Υπάρχει ένα 20-30% ατόμων που κινδυνεύουν από τον ιό και δεν έχει εμβολιαστεί. Είναι τεράστια ανάγκη να εμβολιαστούν τα ευπαθή άτομα», επισήμανε.

    Ερωτηθείς για την περίπτωση ενός νέου lockdown απάντησε: «Αυτό το απευχόμαστε, είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο για την πατρίδα μας και για αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα μέσω του εμβολιασμού για να μην φτάσουμε σε αυτό το έσχατο σημείο. Οι πιθανότητες είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Όμως δεν είναι μηδέν. Αν δεν εμβολιαζόμαστε βάζουμε σε μεγάλο κίνδυνο την οικονομία και την πατρίδα μας».

    Σχετικά με τον αν υπάρχει η σκέψη για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε ορισμένες κατηγορίες τόνισε ότι «τα εμβόλια έχουν πάρει άδεια επείγουσας χρήσης, χρειάζεται η συναίνεση του πολίτη άρα δεν μπορούμε υποχρεωτικά να κάνουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό σε καμία ομάδα. Όμως οι εταιρείες έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα για πλήρη άδεια. Στην περίπτωση αυτή μπορεί νομικά να επιβληθεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός». Σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του «πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε εργαζόμενους οι οποίοι ασχολούνται με ευπαθείς ανθρώπους, όπως το υγειονομικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και όπως είναι οι εκπαιδευτικοί».

    Μέσα στο καλοκαίρι θα πάρουν πλήρη αδειοδότηση τα εμβόλια, διευκρίνισε.
    «Ένας λόγος για να εμβολιαστούν τα παιδιά είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι και αν είναι σπάνιο να έχουμε κακή έκβαση σε ένα παιδί που κολλάει τον κορωνοϊό, την μετάλλαξη Δέλτα, δεν είναι μηδέν ο κίνδυνος. Και πραγματικά έστω και ένα παιδί να χάσουμε αυτό θα είναι μία τραγωδία. Κατά τη γνώμη πρέπει να μην χάσουμε κανέναν έφηβο, κανένα παιδί από κορωνοϊό», απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τους εμβολιασμούς σε εφήβους.

    Σημείωσε ότι σχετική μελέτη δεν έχει δείξει σημαντικές παρενέργειες. «Τα δεδομένα ασφάλειας μέχρι στιγμής είναι πολύ ικανοποιητικά», σημείωσε σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών/ εφήβων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνει ποτέ υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. «Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται υποχρεωτικότητα αλλά πειθώ και συναίνεση», υπογράμμισε.

    «Τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε, με τεχνολογία mRNA βάζουμε στο σώμα μας ένα μόριο το οποίο σε 24 ώρες έχει διαλυθεί και εξαφανιστεί, δεν μπορεί να κάνεοι καμία μακροχρόνια παρενέργεια», τόνισε διευκρινίζοντας ότι δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την γονιμότητα των γυναικών, συστήνοντας στις γυναίκες να εμβολιαστούν.

    «100 φορές περισσότερους λόγους να εμβολιαστούν», έχουν οι άνθρωποι που έχουν βαριά νοσήματα, όπως καρκίνος. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη. Οι άνθρωποι υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιαστούν και να φορούν μάσκα».

    «Φοράμε παντού μάσκα και το καλοκαίρι, είναι μια απόφαση που έγινε δεκτή και από την πολιτεία. Η σύσταση της επιτροπής είναι να φοράμε την μάσκα. Η μετάλλαξη «Δέλτα» μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν διασταυρωθούμε με έναν άνθρωπο στον δρόμο χωρίς μάσκες», υπενθύμισε κλείνοντας.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ