Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση μετά την αιφνίδια αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού
Σύσκεψη με το επιτελείο του για την εξέταση της κατάστασης με τον κορωνοϊό, δύο μέρες μετά την λήψη μέτρων στα σύνορα για περαιτέρω προστασία της δημόσιας υγείας, πραγματοποιεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην κυβερνητική τηλεδιάσκεψη, στην οποία θα μετάσχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, θα εξετασθεί η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας έναντι του κορωνοϊού, αλλά και το «Σχέδιο Β» για έλεγχο της κατάστασης.
Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός μετά την αιφνίδια αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, κυρίως μέσω της εισόδου επισκεπτών στη χώρα από το εξωτερικό, αλλά και την χαλάρωση των μέτρων προστασίας που παρατηρείται από τους πολίτες στην καθημερινότητα.
Για τον λόγο αυτό έχουν προγραμματιστεί έκτακτες συσκέψεις προκειμένου να αξιολογηθεί η πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα και να αποφασιστούν μέτρα σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, καθώς η ανησυχία επιστημονικών και υγειονομικών αρχών εντείνεται, παρότι στην Ελλάδα ο δείκτης μετάδοσης και τα άλλα δεδομένα όπως οι εισαγωγές σε νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι κινούνται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα
Προβληματισμός για τα διψήφια νούμερα κρουσμάτων και τα πανηγύρια
Τα διψήφια -σχεδόν σε καθημερινή βάση- νούμερα κρουσμάτων από τις αρχές Ιουλίου, με το άνοιγμα του τουρισμού, έχουν προκαλέσει την ανησυχία στην κυβέρνηση αλλά και τις υγειονομικές αρχές με τις επόμενες κινήσεις να επικεντρώνονται σε δυο κυρίως μέτωπα- αφίξεις τουριστών και νυχτερινή διασκέδαση όπως μπαρ ή πανηγύρια.
Ήδη η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων για τα πανηγύρια. «Τα ελεγκτικά κλιμάκια είναι κάθε μέρα στον δρόμο», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν τηρούνται οι αποστάσεις, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται σε εστίες διάδοσης του κορωνοϊού, θα επιβάλλονται κυρώσεις, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο να ανασταλούν τα πανηγύρια εάν δεν τηρούνται τα μέτρα και παραδέχτηκε πως είναι δύσκολος ο πλήρης έλεγχος της εφαρμογής τους.
«Πρέπει να αποκλειστούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ενώ την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Νίκος Σύψας, λέγοντας πως οι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού είναι στα πανηγύρια και τα μπαρ, τονίζοντας πως εντός των δύο εβδομάδων θα φανεί πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.
Υπό εξέταση το «Σχέδιο Β»
Σε περίπτωση ενδεχόμενης έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας, η κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζεται για εφαρμογή του «Σχεδίου Β», που περιλαμβάνει τρία στάδια:
- Ελέγχους σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
- Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
- Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα εκατοντάδες κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά σε Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία, με την οποία τα χερσαία σύνορα της χώρας μας είναι ανοικτά, ενώ ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποκλειστεί η πρόσβαση των κατοίκων των δύο χωρών προς την Ελλάδα, ομοίως με την ανάλογη απόφαση που ελήφθη προ ημερών για τη Σερβία.
«Η αύξηση στα εισαγόμενα και στα εσωτερικά κρούσματα, χτυπά καμπάνα κινδύνου. Απαιτεί, να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό. Διότι ο κορωνοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ, και τρέφεται, από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. Υπαγορεύει ταυτόχρονα, πρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις. Κυρίως, από τις γειτονικές, βαλκανικές χώρες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Πέτσας.