Παρασκευή 22.11.2024
More

    Τα μέτρα του Υπουργείου Ενέργειας για τη λειψυδρία

    Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης και η διαχείριση των υποδομών

    Με αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης του νερού για τους καταναλωτές, νέες υποδομές και έργα αφαλάτωσης, εναλλακτικές πηγές υδροδότησης και μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο απαντά η κυβέρνηση στο πρόβλημα επάρκειας νερού στη χώρα, το οποίο είναι πιο έντονο στα νησιά και σε ορισμένες ηπειρωτικές περιοχές.

    Πλέον τον τελικό λόγο για τα τιμολόγια νερού θα τον έχει η ΡΑΑΕΥ η οποία ως ανεξάρτητη Αρχή θα έχει την αρμοδιότητα να αποφαίνεται επί των αιτημάτων των παρόχων πλέον (ΕΥΔΑΠ) για το κόστος του νερού. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση κοστολόγησης – τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος και θα λαμβάνονται υπ’ όψιν συγκεκριμένα κριτήρια. Όπως σημείωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, δημιουργείται ένας καινούριος θεσμός όπου δεν θα είναι το υπουργείο εκείνο που θα αποφασίζει για τα τιμολόγια νερού ούτε αποκλειστικά οι πάροχοι και όλα θα ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ.

    Μάλιστα, κληθείς να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων για το εάν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, σημείωσε ότι αυτό πλέον δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου και σχολίασε ότι «η κουβέντα για ανατιμήσεις είναι δημοσιογραφική και ότι δεν αφορά το υπουργείο. Το υπουργείο δημιουργεί ένα πλαίσιο με βάση το οποίο τιμολογείται το νερό».

    Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στη δημιουργία ισχυρότερων παρόχων με μείωση του αριθμού τους στο 1/4. Έτσι μεταξύ άλλων, θα γίνει επέκταση της ΕΥΔΑΠ τουλάχιστον σε λοιπή Αττική, Κορινθία, Βοιωτία και Φωκίδα.

    Επίσης θα υπάρξει επέκταση της ΕΥΔΑΘ σε λοιπή Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ στην υπόλοιπη χώρα, θα υπάρξει 1 πάροχος ανά περιφερειακή ενότητα. Ακολούθως, θα θεσπιστεί διακανονισμός για το 75% των χρεών των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης προς τη ΔΕΗ. Τα τιμολόγια, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ και δεν μπορούν, ως γενικώς κανόνας, να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Καταναλωτή.

    Θα δοθεί, επιπροσθέτως, δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή και θα υπάρξει κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού. Ο ίδιος σημείωσε, μεταξύ, άλλων, πως υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης της ύδρευσης και της άρδευσης αλλά και πλημμυρικών συμβάντων.

    Σχετικά με τις επενδύσεις που προτείνουν οι πάροχοι είναι η μείωση διαρροών. Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε σε σειρά πηγών χρηματοδότησης, όπως το ΕΣΠΑ, τα έσοδα από δικαιώματα εκπομπών αλλά και το Πράσινο Ταμείο. «Η ίδια η κλιματική κρίση είναι αβέβαιη και σε μία αβεβαιότητα που είχαμε για τον καιρό, προστίθεται πολύ μεγάλη αβεβαιότητα για το κλίμα. Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι η αδυναμία πρόσβασης των παροχών σε δανεισμό», είπε μεταξύ άλλων σχετικά με τα προβλήματα.

    Ποιες περιοχές έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα επάρκειας νερού

    Στην Ελλάδα, το 80% του νερού καταναλώνεται για άρδευση και το υπόλοιπο είναι πόσιμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το ΥΠΕΝ, ως προς το πόσιμο νερό, ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν η Αργολίδα, η Κορινθία και περιοχές της Λακωνίας στην Πελοπόννησο, ορισμένοι οικισμοί στην Ανατολική Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου λόγω του Τουρισμού και των μεγάλων απωλειών στα δίκτυα λόγω παλαιότητας.

    Όσον αφορά στην Αττική, δεν τίθεται άμεσο ζήτημα επάρκειας εκτός από τα νησιά τους θερινούς μήνες και οικισμούς που δεν υδροδοτούνται από την ΕΥΔΑΠ. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη μεσοπρόθεσμης ενίσχυσης των απολήψιμων ποσοτήτων.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ