Δευτέρα 20.01.2025
More

    Τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ελλάδα και τα κρίσιμα συμπτώματα

    Ο αυξανόμενος ρυθμός στα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ταυτίζεται σύμφωνα με τους ειδικούς με τα στοιχεία των μελετών σε παγκόσμια κλίμακα.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, η θνητότητα είναι μεγαλύτερη στους άνδρες και δη, σε εκείνους που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Πιο συχνά σε ασθενείς με χρόνιες ασθένειες καρδιάς, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες.

    Ο ειδικός λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στη χθεσινή του ενημέρωση στη μεγαλύτερη κλινική μελέτη 44.672 ασθενών-επιβεβαιωμένων περιπτώσεων της νόσου.

    Επισήμανε ότι σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η νόσος του κορωνοϊού (Covid-19) οφείλεται για τον θάνατο του 2% των περιπτώσεων.

    Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών με πνευμονία είχαν πιθανότητες 8% να καταλήξουν, ενώ οι άνω των 80 ετών είχαν τον υψηλότερο δείκτη κινδύνου με ποσοστό της τάξης του 15%.

    Συγκεκριμένα τόνισε ότι «τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες και αφορά κυρίως σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες».

    Ωστόσο, «στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνητότητα παραμένει κάτω του 1%, ενώ σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη».

    Κρίσιμα συμπτώματα

    Παράλληλα, πρόσφατη μελέτη, δείχνει ότι ο υψηλός πυρετός σχετίζεται με εκδήλωση αναπνευστικών προβλημάτων, αλλά με μικρότερη πιθανότητα θανάτου. Αυτό δείχνει ότι ο πυρετός αποτελεί σημαντική γραμμή άμυνας για αυτόν τον ιό.

    Ως πιο σοβαρή ένδειξη καταγράφεται η εμφάνιση δύσπνοιας που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή πνευμονία και σε αναπνευστική ανεπάρκεια.

    Η ελληνική περίπτωση

    «Τα σημερινά δεδομένα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που έρχονται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την έδρα της Υγιεινής και Επιδημιολογίας και την Καθηγήτρια κυρία Βάνα Σύψα, ότι τουλάχιστον 2.000-3.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

    Συνολικά στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί 464 κρούσματα, εκ των οποίων τα 46 χθες.

    Στη ΜΕΘ βρίσκεται εκτός από τους ηλικιωμένους και με προβλήματα υγείας, ένας άνδρας που διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του και για τον οποίο, πρόβλημα συγκεκριμένο αποτελεί η παχυσαρκία, η οποία είναι παράγοντας κινδύνου για την γρίπη.

    Διευκρίνισε δε ότι δεν έχει ανακοινωθεί ευρέως ότι η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για τη νέα νόσο, σε αντίθεση με το κάπνισμα.

    Γεωγραφικά τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική, ενώ εστίες εντοπίζονται στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη, την Ηλεία και την Αχαία.

    Παράλληλα, καταγράφονται σταθερά συνεχώς νέα κρούσματα με απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, με τον τελευταίο απολογισμό να είναι στα 72.

    Από τους 464 ασθενείς, 78 νοσηλεύονται, σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών. Από αυτούς οι 29 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ οι 16 είναι διασωληνωμένοι.

    Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων είναι τα 68 χρόνια και των διασωληνωμένων είναι τα 69, αντίστοιχα ενώ 19 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ