Παρασκευή 04.04.2025
More

    Τέλος στη χρονική παραγραφή υπουργικών αδικημάτων

    «Φρένο» στην παρένθετη μητρότητα για τα ζευγάρια ανδρών

    Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης εισάγει σημαντικές τροποποιήσεις που αφορούν τόσο τη λογοδοσία των πολιτικών προσώπων όσο και ζητήματα οικογενειακού και ποινικού δικαίου.

    Οι βασικές αλλαγές που φέρνει είναι οι εξής:

    Κατάργηση του σύντομου ορίου παραγραφής για υπουργικά αδικήματα

    Μία από τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις αφορά την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για αδικήματα Υπουργών, δηλαδή του περιορισμού που προέβλεπε ότι οι διώξεις κατά Υπουργών παραγράφονται μετά από δύο κοινοβουλευτικές περιόδους. Αν και η διάταξη αυτή είχε ήδη καταργηθεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019, δεν είχε θεσπιστεί ο εφαρμοστικός νόμος που θα επέτρεπε την πλήρη εφαρμογή της. Το νέο νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, διασφαλίζοντας ότι πλέον οι Υπουργοί δεν θα μπορούν να ξεφύγουν από ποινικές ευθύνες λόγω σύντομης παραγραφής.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης τόνισε πως η αλλαγή αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ, αλλά θα ισχύει για όλες τις υποθέσεις που θα προκύψουν στο μέλλον. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου, εξηγώντας πως η δίωξή του θα έχει ασκηθεί εγκαίρως πριν κλείσει η Βουλή το καλοκαίρι, άρα η νέα διάταξη δεν επηρεάζει την υπόθεσή του.

    Αποσαφήνιση του πλαισίου της παρένθετης μητρότητας

    Το σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζει ότι η παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται αποκλειστικά για γυναίκες που αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένα προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να κυοφορήσουν. Αυτό σημαίνει πως:

    Ομόφυλα ζευγάρια ανδρών και μοναχικοί άνδρες δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας.

    Η παρένθετη μητρότητα παραμένει διαθέσιμη μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια ή γυναίκες που έχουν ιατρικά τεκμηριωμένα προβλήματα τεκνοποίησης.

    Η ανάγκη για αυτή τη ρύθμιση προέκυψε επειδή υπήρξαν αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις σε παρόμοιες υποθέσεις. Με τη νέα διάταξη, επιχειρείται να μπει ένα σαφές νομικό πλαίσιο που θα αποτρέπει διαφορετικές ερμηνείες από τα δικαστήρια.

    Δικαίωμα εισαγγελικής προσφυγής σε λανθασμένες δικαστικές αποφάσεις

    Μια ακόμη σημαντική αλλαγή αφορά τη δυνατότητα του εισαγγελέα εφετών να προσφεύγει σε δικαστικό συμβούλιο εάν κρίνει ότι κάποια απόφαση ανακριτή ήταν εσφαλμένη.

    Αφορμή για αυτή τη διάταξη αποτέλεσε η υπόθεση της Ρόδου, όπου προέκυψαν αμφιλεγόμενες αποφάσεις σε ανακριτικό επίπεδο. Με τη νέα ρύθμιση, δίνεται η δυνατότητα στον εισαγγελέα να διορθώσει τυχόν λάθη ή παραλείψεις στη διαδικασία, διασφαλίζοντας έτσι την ορθότητα και τη δικαιοσύνη των αποφάσεων.

    Το νομοσχέδιο επιδιώκει να καλύψει νομικά κενά και να αποσαφηνίσει αμφιλεγόμενα ζητήματα. Οι βασικές του τομές αφορούν την αυστηροποίηση της δίωξης υπουργικών αδικημάτων, την αποσαφήνιση του καθεστώτος της παρένθετης μητρότητας και την ενίσχυση του ελέγχου δικαστικών αποφάσεων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που αλλάζουν το τοπίο στη Δικαιοσύνη, επηρεάζοντας πολιτικά, κοινωνικά και δικαστικά θέματα.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ